Lideri koji su uspješni tijekom pandemije imaju ove 3 karakteristike

Posljedice pandemije koronavirusa osjetile su sve tvrtke diljem svijeta. Međutim, unatoč nepovoljnim okolnostima i izazovima, kriza je svejedno uspjela stvoriti mnoge prilike. Neki su ih i iskoristili. Kako donosi portal Smart Company, lideri koji su ostali uspješni i tijekom pandemije dijele tri karakteristike, evo koje.

Kako se radna mjesta širom svijeta prilagođavaju pandemiji koronavirusa, uspješni lideri poticat će svoje timove, a također će ih nagrađivati za produktivnost. Tako smatra i Brené Brown, američka profesorica, predavačica, autorica i voditeljica podcasta. Velik dio njezinog rada usredotočen je na važne potrebe ljudi – ljubav i osjećaj pripadnosti, a za vrijeme pandemije oni su važnije nego ikad prije. Kako kaže, ljudima su se životi gotovo preko noći okrenuli naglavačke, a mnogi su ostali bez radnih mjesta.

“Moramo preispitati kako se u ovom trenutku brinemo o sebi, ali i jedni o drugima te vodimo li dovoljno brige o svojoj zajednici. Pod time se podrazumijeva i briga o potrebama zaposlenika na radnom mjestu”, prenosi Smart Company.

“Ljubav nije riječ koju koristimo ili o kojoj mnogo razmišljamo na radnom mjestu, pogotovo kada razmišljamo o kolegama ili poslodavcu. Ipak, na poslu se ta ljubav manifestira na drugačiji način i bitna je kako bi kolektiv uspješno funkcionirao. Briga, povezanost i naklonost jednih prema drugima oduvijek su ​​bili potreba ljudi. Kako u svakodnevnom životu, tako i na poslu”, govori Brown.

1. Stalo im je do zaposlenika

Svi lideri znaju da se njihovi zaposlenici i kolege na radnom mjestu moraju osjećati kao dio tima. Stoga dolazimo do osjećaja pripadnosti koji bi morao postojati kod svakog čovjeka na poslu, naročito u ovom teškom i neizvjesnom razdoblju. Tijekom dugogodišnjeg istraživanja vodstva, Brown kaže da ju je najviše iznenadilo vodstvo u vojsci. Naime, mnogi vojni vođe rekli su da bi ljubav prema onima koje vodite trebala biti obvezna.

“Ako ne možete osjetiti ili pronaći ljubav prema ljudima koje vodite, ne biste ih ni trebali voditi. Naročito sada kada smo svi toliko anksiozni i ranjivi i osjećamo neizvjesnost”, misli Brown.


Pročitajte više: Zašto je bitno da se poslodavci brinu o wellbeingu zaposlenika (sada i inače)


2. Pokazuju suosjećanje

Tijekom svog dugogodišnjeg istraživanja liderstva, Brown i njezin tim intervjuirali su 150 vođa iz cijelog svijeta u različitim industrijskim granama. Kako kaže, prije istraživanja mislila je da je strah najveća prepreka svakom lideru, bez obzira na to kojim se poslom bavi.

“Nisam bila u pravu, mislila sam da se najveći lideri boje riskirati i da ih to sprječava u postizanju željenih rezultata. Pogrešno. Najveća prepreka vodstvu jest rezerviranost, a upravo nas ona sprječava da budemo brižni prema drugima, izrazimo im empatiju i suosjećanje”, objašnjava. Pokazati suosjećanje znači oslanjati se na empatiju, a istovremeno biti dovoljno znatiželjan te stvoriti iskrenu komunikaciju sa svojim zaposlenicima.


Pročitajte više: Kako nam je Airbnb dao lekciju u otpuštanju zaposlenika i internoj komunikaciji


3. Rade na psihološkoj sigurnosti

Kako se kriza nastavlja, a rad na daljinu ostaje normalan, radna mjesta postaju sve više vođena tehnologijom. To znači da se lideri, više nego ikad prije, moraju usredotočiti na ljude “iza ekrana”. Učinak, postignuća i uspjeh ne moraju nužno isključivati empatiju i brigu. Lideri koji će ostati uspješni i nakon ove pandemije, shvaćaju da su ove stavke međusobno povezane i ne ustručavaju se osloniti na njih.

“Hrabrost i empatija mogu se naučiti, a oni koji žele uspješno voditi u teškim vremenima moraju uložiti malo truda ako u tome žele uspjeti. Čimbenik broj jedan u visokim performansima timova je psihološka sigurnost”, misli Brown.

Kako tvrdi Amy Edmondson, svjetski poznata profesorica poslovnog upravljanja, psihološka sigurnost može se najjednostavnije objasniti kao zajedničko vjerovanje da je u timu sigurno riskirati. Bez postojanja psihološke sigurnosti na radnom mjestu suradnici se ne usuđuju ukazati na propuste i pogreške, eksperimentirati ili pak otvoreno iznositi svoje ideje za moguća poboljšanja samog poslovanja.

Foto: Pexels/Ivan Samkov

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -