Znate li što je zajedničko svim lidericama?

Istraživanja o liderima i njihovim karakteristika ima mnogo, no najčešće su ona fokusirana na muškarce, dok se tek rijetka odnose isključivo na žene.

Stoga je istraživačica Susan R. Madsen sa Sveučilišta Utah Valley svoje istraživanje usredotočila samo na liderice. Intervjuirajući žene iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE)  iznenadila se koliko sličnosti je bilo na njihovom putu do vodstva, iako se radi o sasvim različitim kulturama.

Veliku ulogu imali su očevi

Zanimljivo je kako su ispitanice samopouzdanje dobile razgovarajući sa svojom obitelji tijekom večere. Točnije veliku ulogu u svemu tom imali su njihovi očevi koji su ih poticali i kupovali im knjige kako bi mogle učiti.

O važnoj ulozi oca govorile su i druge intervjuirane liderice iz Ugande, Indije i Tunisa koje su  istaknule kako su ih upravo oni naučili da postavljaju pitanja i formiraju svoja mišljenja.

Usprkos protivljenju sela, jednu od ispitanica, Agnes Igoye iz Ugande, otac je  upisao u školu, a uz to je i njenu majku vratio u školu kako bi unaprijedila svoju karijeru kao učiteljica, što je također imalo veliki utjecaj na Igoye koja danas uz pomoć vlade radi na suzbijanju trgovanja ljudima.

No, iako su očevi bili ti koji su ih poticali u njihovom razvoju, zanimljivo je kako je istraživanje pokazalo da se žensko vodstvo razlikuje od muškog. Muškarci djeluju više strateški i opterećeni su time da budu najbolji.  Ženama to nije najvažnije. One ne žele ništa odgađati jer im je uvijek sve hitno, a  veliku ulogu ima i iskustvo koje su stekle – primjerice kroz majčinstvo ili volontiranja.

Čak i u zemljama gdje postoji velika rodna jednakost, za žene vrijede visoki standardi.  Za razliku od njih, muškarci se ne susreću s predrasudom da ne mogu biti dobri lideri zato što su muškarci. Farida Jalalzai, istraživačica sa Sveučilišta u Oklahomi  i autorica „Women Presidents of Latin America: Beyond Family Ties?“ naglasila je da ukoliko bi netko kazao kako Barack Obama nije bio dobar predsjednik, nitko ne bi došao do zaključka kako su svi muškarci loši lideri. Oni imaju tu vrstu privilegija da se njihov uspjeh ili neuspjeh ne reflektira na cijeli rod.

S druge strane, jedna liderica je svjesna da ona predstavlja sve žene. I kada pogriješi, njena će se greška odraziti na sve žene.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više