Ususret prvoj ženi na Mjesecu: Povijest žena u svemiru

Ova šetnja po Mjesecu možda nije toliko veliki korak za čovječanstvo kao onaj Neila Armstronga 1969., no definitivno je ogroman korak za žene. NASA je nedavno najavila da 2024. planira poslati jednu od svojih astronautica, Loral O’Haru, u ekspediciju na Mjesec, a ona će ujedno biti i prva žena koja će posjetiti ovaj Zemljin satelit, i to čak više od 60 godina nakon Armstronga. Prisjetili smo se koje su žene već bile u svemiru.

Žene u svemiru

Ovoliki vremenski odmak od prvog muškarca do prve žene na Mjesecu djeluje zapanjujuće, no NASA se obvezala da će u budućnosti raditi sve kako bi postigla rodnu ravnopravnost u programima edukacije i zaposlenja. Ogroman pomak bio je vidljiv već 2017. godine kada se među 13 prihvaćenih kandidata našlo čak 6 žena. Jedna od njih je i O’Hara koja je prošlog tjedna uspješno završila NASA-in popularni dvogodišnji ‘Artemis Space’ program.

”Po završetku ovog programa kandidati će postati kvalificirani za letove u svemir, uključujući zadatke na Međunarodnoj svemirskoj postaji, Artemis misije na Mjesec i, ultimativno, misije na Mars”, objasnila je Victoria Ugande iz NASA-e koja je ujedno i najavila sljedeću misiju na Mjesec. Ovo nisu jedine dobre vijesti iz NASA-e koje se tiču ravnopravnosti spolova, nedavno je i prvi puta isključivo ženska posada prošetala svemirom. Čini nam se da je došlo vrijeme za žene u svemiru.

Povezano:

Prvi ženska posada koja je prošetala svemirom u povijesti

Iako nisu prve žene koje su se ikad ‘prošetale’ svemirom, Christina Koch i Jessica Meier prve su koje su to učinile bez pratnje svojih muških kolega. U listopadu prošle godine, ove su astronautkinje trebale obaviti manji popravak na bateriji Međunarodne svemirske postaje te ušle u povijest kao prvi žene koje su same šetale svemirom. Za Koch ovo nije jedini rekord, s obzirom na to da trenutno ima u planu provesti 328 dana na svemirskoj postaji, što je najduži period koji je ijedna žena ikad provela u svemiru.

Zanimljivo je to da su Koch i Meier ovaj presedan postavile slučajno, nakon što je šetnja svemirom prve ženske posade, koja je bila najavljena nekoliko mjeseci ranije, otkazana. Razlog otkazivanja bio je to što NASA u tom trenutku nije imala dovoljno svemirskih odjela prikladnih za žene, to jest u M veličini.

žene u svemiru
Christina Koch

Prva žena ikad u svemiru

Povijest žena u svemiru započela 1963. godine kada se u nju prva upisala Ruskinja Valentina Tereshkova. Ona se 16. lipnja te godine otisnula na samostalnu misiju u letjelici Vostok 6. Osim što je zapamćena kao prva žena u svemiru, Tereshkova ostaje i jedina žena koja je ikada samostalno upravljala svemirskom misijom.

Žene u svemiru
Valentina Tereshkova

Tereshkova je rođena u ruskoj seljačkoj obitelji, a u početku je radila kao radnica u tekstilnoj industriji. U 22. godini života prvi je puta skočila padobranom, a njen entuzijazam prema padobranstvu nije prošao nezamijećeno od strane Sovjetskog svemirskog programa. Tereshkova je regrutirana u svemirski program u sklopu sovjetskih napora da prestignu SAD u utrci svemirskih programa tijekom 60-tih godina prošlog stoljeća. SAD-u je trebalo čak 20 godina da dostigne ovaj rekord i u svemir pošalje prvu Amerikanku.

Ova je misija bila dualna što znači da se uz Tereshkovu koja je pilotirala letjelicom Vostok 6 otisnuo i njen kolega, Valeri Bykovsky u letjelici Vostok 6. U svemiru su proveli nešto manje od tri dana te se uspješno vratili na Zemlju. Tereshkova je na Zemlju dospjela padobranom nakon što je letjelicu napustila na visini otprilike 6 kilometara o Zemljine površine.

Druga žena u svemiru i prva ‘šetačica’

žene u svemiru
Svetlana Savitskaya

Druga žena koja je ikad poletjela u svemir također je bila Ruskinja, a zapamćena je i po tome što je bila prva žena koja je napustila letjelicu u svemiru te prva koje je svemir posjetila dva puta – Svetlana Savitskaya. Otac joj je bio počasni pilot iz Drugog svjetskog rata, a od njega je naslijedila i strast prema letjelicama. Njena karijera je također započela skokovima padobranom, a na prvi se upustila sa samo 16 godina bez znanja svojih roditelja.

Osim što je postavila presedan kao žena koja je prva posjetila svemir dva puta te prva od svojih kolegica prošetala svemirom u pratnji drugih kozmonauta, Savitskaya je također postavila i nekoliko svjetskih rekorda u upravljanju avionom s mlaznim motorom te raketnim avionom.

Prvi koraci žena u NASA-i

Iako su uvelike kaskale za SSSR-om, SAD su 1983. uspješno poslale svoju prvu astronautkinju u svemirsku misiju. Sally Ride pridružila se misiji STS-7 kojoj je cilj bio popravak satelita Anik C2, prvi u seriji satelita čija je snaga bila čak 3 puta jača od njihovih prethodnika. Ovo je bila ujedno i sedma po redu svemirska misija koju je izveo SAD, a od tada su astronautice postale uobičajena praksa.

Sally Ride

Foto: Facebook, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -