Zašto ulagači loše reagiraju na žene na čelu uprave?

U novijem, modernom vremenu sve više žena je na vrlo visokim i važnim funkcijama. Više nije neuobičajeno da su žene na čelu velikih kompanija, tako nije sporna niti činjenica da su žene u upravi. No javlja se pitanje zašto se investitorima smeta žena na čelu uprave?

Novi zakoni tjeraju kompanije da se prilagode vremenu u kojem živimo. Time sve više žena dolazi na vodeće mjesto te počinju biti ravnopravne muškarcima u svim poljima. Novija istraživanja pokazala su kako se žene na visokim funkcijama ne nalaze samo u Skandinaviji. U Njemačkoj je do sad zabilježen najveći porast žena na vodećim funkcijama, iako i dalje zapravo dominiraju muškarci. No napredak je ipak vidljiv s obzirom na nekoliko desetljeća ranije.

Ipak, promjene koje su se događale na vrhu, kako bi došlo do ravnopravnosti spolova, bile su iznimno spore. Udio žena koje su bile na čelu u vodećih 350 britanskih tvrtki ove godine porasla je za 30%, ali od prošlog mjeseca samo 4% glavnih rukovoditelja i 7% nadređenih bile su žene. Brojevi su vrlo slični i u drugim zemljama, stoga nije čudo da to stvara opće nezadovoljstvo žena diljem svijeta.

Povezano: Žene u upravama isplativa su investicija

Christine Lagarde, šefica Europske središnje banke, nakon globalne financijske krize 2008. godine izjavila je kako bi stvari bile drugačije da su to tada bile Lehman Sisters, a ne Lehman Brothers. Kada bi žene vladale svijetom, ne bi bilo ratova, samo bi prestala komunikacija na određeno vrijeme dok se strasti ne smire, čuvena je rečenica raširena diljem svijeta.

žene u upravi

Žene u upravi kao znak krize?

Novo istraživanje u poslovnoj školi Insead iznosi tezu kako stvari ipak nisu jednostavne kako se naizgled čine. Nakon pregleda podataka starih 14 godina iz više od 1600 američkih državnih poduzeća, došlo je do uznemirujućih otkrića. Tvrtke koje su stavile žene na čelo uprave tada su pretrpjele dvogodišnji pad tržišne vrijednosti. Da bi stvar bila još gora, kazna je bila veća onim tvrtkama koje su se zalagale za ravnopravnost spolova kao i za bolju politiku ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Time je njihova tržišna vrijednost pala za gotovo 6% postavljanjem žena na čelo uprava.

Žene smatraju kako je to vrlo šokantno i obeshrabrujuće. Spolnu ravnopravnost i raznolikost trebalo bi poticati, a ne gušiti. Uskraćivanje mogućnosti jednako kvalificiranim osobama na temelju njihovog spola je zakonom zabranjena. Negativna tržišna reakcija u istraživanju pokazala je kako su ulagači smatrali da bi jedna nova direktorica mogla raditi toliko loše da bi tvrtka mogla znatno osjetiti gubitke.

Takozvana teorija o ”staklenom strop” kaže kako žene dolaze na čelo onda kada je tvrtka ili vlada u problemima. Ali u tom slučaju, trebalo je doći do smanjenja profitabilnosti nakon što su žene došle na čelo pozicije. Ipak, podaci to nisu pokazali.

Povezano: Do više žena u upravama ne dolazi se kvotama

Ulagači smatraju kako je povećanje raznolikosti na čelu uprave zapravo znak da je tvrtka zainteresiranija za društvene ciljeve nego za maksimiziranje vrijednosti dioničara. Isti životopis ženske i muške osobe pokazao je veliki problem u percepciji s obzirom na spol. Takav podatak upućuje i dalje na stereotipna razmišljanja o ženama i njihovim interesima.

Žene, jednako kao i muškarci, s jednakom lakoćom pristupaju svim problemima i kriznim situacijama kao i u održavanju polja interesa tvrtke. Nadamo se kako će takav stav investitora biti vrlo brzo iskorijenjen!

Foto: Burst Shopify, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -