Do više žena u upravama ne dolazi se kvotama

Posljednjih se nekoliko godina u javnosti vode rasprave o uvođenju kvota kako bi se povećao broj žena u upravama. Dok jedna strana zagovara uvođenje kvota argumentima da je to jedini način da žene dođu do vodećih pozicija, druga strana se takvoj politici oštro protivi. Iako kvote donekle povećavaju broj žena na vodećim pozicijama, jedno je istraživanje pokazalo kako kvote nisu najbolji način za dovođenje i ostanak žena u upravama.

Kvote za žene u upravama ne znače njihov ostanak

Najnovije istraživanje profesorice Suchete Nadkarni sa Sveučilišta Cambridge pokazalo je da kvote nisu najbolji način kojim bi se osigurao ostanak žena na upravnim pozicijama. Istraživanje je provedeno na temelju prikupljenih podataka iz Forbesove liste Global 2000 iz 2013. godine, na uzorku od 1002 kompanije iz 41 zemlje svijeta.

Prema istraživanju, neki drugi faktori igraju važniju ulogu u povećanju broja žena u upravama – nacionalna ekonomska moć žena i korporativni propisi upravljanja. Tako primjerice Australija, Norveška i Danska imaju najveću razinu ekonomske moći žena.

„Smatram da je najvažniji faktor ulaska i ostanka žena u upravama njihovo osnaživanje izvan uprave“, izjavila je za New York Times Helena Morrissey, izvršna direktorica u kompaniji Newton Investment Management.

Neke nacionalne i korporativne politike za povećanje broja žena u upravama su svakako bile od pomoći. Tako primjerice duži porodiljni dopust osigurava veći postotak žena u upravama, ali i njihov duži ostanak. Osim porodiljnog dopusta, veliki utjecaj ima i broj žena u politici – veći broj žena u politici povezuje se s većim brojem i dužim ostankom žena u upravama.

Neke Europske zemlje – poput Njemačke, Norveške, Francuske i drugih, imaju kvote koje osiguravaju određeni postotak (30 do 40 posto) žena u upravama, ali je ovo istraživanje pokazalo da nisu faktori kvota ili broja žena u politici najvažniji.

Najveći utjecaj na ostanak žena na upravnim pozicijama ipak imaju ekonomska moć žena i korporacijski propisi upravljanja. Za razliku od kvota određenih državnim zakonima, ovi su faktori neobvezujući za poslovanje kompanije. Iako rodni egalitarizam, tj. stupanj u kojem zemlja podupire rodnu ravnopravnost, pomaže u povećaju broja žena u upravama, on ne osigurava njihov duži ostanak na tim pozicijama.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više