Kako postati CEO: 8 savjeta koji će vas dovesti do pozicije izvršne direktorice

Zanima vas kako postati CEO? Kako bismo vam pomogli, izdvojili smo 8 korisnih savjeta koji će vas dovesti do željene pozicije izvršne direktorice.

CEO je osoba koja se bavi upravljačkim i izvršnim poslovima u privatnim ili državnim proizvodnim i/ili uslužnim organizacijama. Odgovorna je za poslovanje, ispunjenje ciljeva organizacije u kojoj radi, upravljanje zaposlenicima, organizacijskim procesima te financijama. Međutim, u svijetu je još uvijek mnogo veći broj muškaraca na poziciji CEO-a nego žena.

Kako donosi portal Women2, samo šest posto žena nalazi se na poziciji izvršne direktorice. Zato vam donosimo savjete koji će vam pomoći da postanete CEO tvrtke u kojoj radite.

1. Prestanite raditi poslove koji ne ulaze u opis vašeg radnog mjesta

Istraživanja su pokazala da se žene češće javljaju za rad ili volontiranje na poslovima koji im neće donijeti napredovanje ili veću plaću. Kako biste postali izvršna direktorica, prestanite se dobrovoljno javljati ili pristajati na zadatke koji vas neće dovesti na višu poziciju u tvrtki. To su poslovi poput planiranja uredskih zabava ili obavljanja poslova koji se ne ubrajaju u vaše obavezne radne zadatke.


Pročitajte više: Broj izvršnih direktorica nikad veći! Od 500 najvećih američkih kompanija 37 ih vode žene!


2. Naučite kako reći “ne”

Sigurni smo da ste tijekom dosadašnje karijere barem jednom dobili savjet da u poslu najbrže napreduju oni koji su uvijek spremni reći “da” kada se pred njih stavi neki zadatak. Međutim, to često može rezultirati prevelikim stresom, mnoštvom obaveza i zadacima kojima niste “dorasli”. Znamo da nije nimalo jednostavno odbiti određeni zadatak ako želite napredovati u tvrtki, ali upravo je to ponekad nužno kako biste napredovali. Nemojte dozvoliti da vas se iskorištava ili se javljati na zadatke koje ne znate raditi samo kako biste dobili “koji bod više” kod svojih kolega ili nadređenih.

3. Slušajte savjete nadređenih

Provedeno istraživanje Instituta Korn Ferry pokazuje da je vjerojatnije da će mentori/nadređeni na praznom mjestu ženama češće davati savjete o vodstvu, dok će muškarce uglavnom podučavati o stvaranju vlastitog profitabilnog posla. Iskoristite svaki savjet koji vam daju vaši nadređeni ili mentori. Kada se sastajete sa svojim mentorom, nemojte mu dopustiti da sam isplanira dnevni red, već ga zamolite da vas poduči određenim vještinama koje bi vam kasnije mogle pomoći da postanete izvršna direktorica.


Pročitajte više: Kako kvalitetno napisati pismo preporuke?


4. Pripremite pisma preporuke

Spomenuto istraživanje Korn Ferry instituta također je pokazalo kako su muškarci razmatrani za mjesto izvršnog direktora svojim poslodavcima nerijetko predati pisma preporuke, dok su žene to radile mnogo rjeđe. Ne bojte se tražiti pismeno mišljenje ljude koji vas poznaju, znaju kako dobro radite te poštuju vaš rad. To mogu biti bivši poslodavci, kolege pa i klijenti s kojima uspješno surađujete. Cilj preporuka je jamčiti vještine, postignuća i sposobnost osobe koja se “natječe” za određeni posao, u ovom slučaju poziciju izvršnog direktora.

5. Razmotrite poziciju u upravnom odboru

Nemojte ciljati samo na poziciju izvršne direktorice, već pokušajte dobiti i onu u upravnom odboru. Prema studiji, potrebno je gotovo godinu dana (250 dana) da se žena postavi za izvršnu direktoricu u SAD-u, dok muškarcu treba tek 100. Za razliku od Amerike, situacija u Europi je nešto bolja. Nagađa se da je to zato što su upravni odbori u SAD-u još uvijek sastavljeni većinom od muškaraca te su zbog toga suzdržaniji da ženu postave kao CEO-a tvrtke. Stoga, ulazak u upravni odbor i zagovaranje žena u upravnom odboru vaše tvrtke može vam pomoći pri bržem dobivanju pozicije izvršne urednice.

6. Iskoristite pomoć koju imate na raspolaganju

U govoru za TED konferenciju Valerie Alexander, izvršna direktorica tehnološke tvrtke Goalkeeper rekla je da je mnogo odvjetnica u jednoj od njezinih tvrtki radilo posao za koji su bile zadužene njihove asistentice. Ponekad vam se čini da je nešto lakše učiniti sam, a ne pitati ili zamoliti za pomoć nekoga tko je za to zadužen. Međutim, bilo koji zadatak koji će vam dodatno zakomplicirati posao ili oduzeti vrijeme koje biste mogli potrošiti na nešto konkretnije ometa vas u radnim obavezama. Nikad se nemojte ustručavati iskoristiti pomoć koju imate na raspolaganju.


Pročitajte više: 5 stvari koje žene na vodećim pozicijama trebaju prestati raditi


7. Tražite asistenta ako imate previše posla

Ako nemate asistenta ni bilo kakvu pomoć, a jednostavno ste preplavljeni poslom – nemojte se bojati jasno reći svome šefu da imate previše zadataka. Njegova je uloga da vam kažu postoji li u budžetu novac za zapošljavanje nekoga tko bi vam mogao povremeno uskočiti u pomoć, a vaša je uloga da im kažete ako i kada tu istu pomoć trebate.

8. Prihvatite svoju ženstvenost

Posljednja stvar koju treba vaša tvrtka jest da se na radnom mjestu ponašate kao muškarac. Nemojte se ustručavati pokazati svoju ženstvenost, prihvatite je. Dobili ste posao prvenstveno zbog toga što ste jedinstveni, drugačiji i što na radno mjesto “donosite” ideje koje muškarcu nikad ne bi ni pale na pamet.

Foto: Pixabay – nastya_gepp

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -