Ivana Stojčević iz Zentive: “Svladavanje izazova u karijeri slično je usponu na visoku planinu!”

“Prihvaćanje izazova u bilo kojoj sferi života, u znanosti, umjetnosti, obrazovanju, sportu, poslovanju, slično je uspjehu na visoku planinu. Put je neizvjestan, zahtijeva fizičku snagu, mentalnu snagu, ustrajnost i rezilijenciju”, rekla je Ivana Stojčević na drugoj konferenciji za žene u znanosti i farma biznisu.

Ivana je doktorica dentalne medicine, magistra biomedicinskih znanosti i direktorica farmaceutske kompanije Zentiva u Hrvatskoj.

Izazovi nas vode izvan zone komfora

“Kada netko pred vas stavi izazov, pokušajte se oduprijeti onom prvom porivu da kažete “Ne” i zapitajte se: ˝Zašto ne˝? Kako ste pronašli razloge da odbijete izazov, tako ćete pronaći razloge i da ga prihvatite. A kad prihvatimo izazov, on će nas svakako odvesti izvan zone komfora, ali će otvoriti vrata učenja, razvoja, mogućnosti i postignuća”, objašnjava Ivana.

Od samog početka karijere, Ivana je prihvaćala izazove. “Kao i nekada, tako i danas rado prihvaćam izazove jer se kroz njih razvijam i učim, a učenje mi je jednako važno kao i prije 20 godina, samo se radi o drugim područjima razvoja.

“Danas se pripremajte za buduća postignuća”

“Kad se upustite u izazov, kad se upustite u nešto novo, zapitajte se što vam je potrebno da biste na tom putu bili uspješni, koja nova znanja trebate svladati, koje nove kompetencije trebate razviti. Zašto je to važno? Planinari znaju da su na većoj visini nedostaci u opremi i pripremi vidljiviji. Slično je u poslovnom svijetu”, ističe Ivana.

Primjerice, ako vam na početku karijere netko povjeri vođenje projekta i vi se tu ne snađete najbolje, nema veze, ništa strašno neće se desiti. Ljudi će razumjeti da je to za vas novo, vjerojatno će postojati netko tko iskusniji tko će vam pomoći. Međutim, ako ste u ulozi voditelja i nemate adekvatne kompetencije, ti nedostaci bit će puno vidljiviji.

“Zato se danas pripremajte za buduća postignuća. Što je vaša priprema bolja danas, to ćete biti uspješniji u svladavanju budućih izazova”, savjetuje Ivana.


Pročitajte više: Martina Martinić-Kavur vratila se u Hrvatsku i pronašla savršeni omjer karijere u znanosti i privatnog života!


Problemi i prepreke sastavni su dio izazova

Kiša, snijeg, niske temperature i drugi teški uvjeti sastavni su dio uspona na visoke planine. Slično je i u poslovnom svijetu. “Računajte na probleme, računajte na prepreke, ali nemojte odustajati. Oni su tu zato da ih svladate”, savjetuje Ivana.

Postoje brojne okolnosti koje su izvan naše kontrole. One su sastavni dio putovanja, ali fokus treba biti na onome što je u našoj moći.

Svaki izazov gradi karakter

Stvorite naviku prihvaćanja izazova u različitim sferama života.

“Izazovi grade našu rezilijenciju, jačaju naš karakter, otkrivaju nam naš potencijal i pripremaju za buduća postignuća”, ističe Ivana.

Uživajte u trenutku

Planinari uvijek imaju cilj pred očima, ali znaju da nije dobro biti opsjednut vrhom. Treba znati uživati u svakoj dionici putovanja i biti strpljiv.

Strpljenjem do uspjeha

“Karijera nije sprint, karijera je maraton. Karijera je put na duge staze. Prilike se mogu javiti iznenada, i meni su se u karijeri događale iznenada. Međutim, postignuća ne dolaze preko noći. Ona su rezultat konzistentnog, kontinuiranog, višegodišnjeg predanog rada. Na tom putu, nemojte se uspoređivati ni sa kim, nemojte se utrkivati ni sa kim. Uspoređujte se samo sami sa sobom”, objašnjava Ivana.

Na početku njezine karijere, njezini kolege radili u zvučnijim kompanijama, imali su bolja primanja, vozili su luksuznije aute i išli su na atraktivna team building putovanja. Iako je takva okolina bila primamljiva, Ivana je odlučila raditi u okruženju u kojem je mogla ubrzano razvijati svoje kompetencije. To ju je odvojilo od prosjeka pa se njezin prividni nedostatak nakon nekog vremena pretvorio u prednost.

“Ako želite vidjeti svoj puni potencijal, budite strpljivi, budite sigurni da se nalazite u okolini u kojoj se razvijate i koja potiče vaš razvoj i sigurna sam da ćete stići daleko”, savjetuje Ivana.

Budite spremni na promjene

Kao što se u planinama vrijeme brzo mijenja i sunce može vrlo brzo zamijeniti kiša, tako i u poslu trebamo biti spremni na promjene i prilagodbu novim uvjetima.

“Na neke okolnosti ne možemo utjecati, ali uvijek možemo utjecati na svoj stav prema njima. Premda promjene donose neizvjesnost i mogu biti stresne, naučite u promjenama gledati ono što je pozitivno i fokusirat se na pozitivne aspekte promjene. Kapacitet za prilagodbu bit će važan i u budućnosti jer možemo očekivati da će promjene dolaziti još brže.”, ističe Ivana.


Pročitajte više: Je li nedostatak žena u znanosti i razlog nedostatka izuma u korist žena?


Dajte si vremena da se aklimatizirate

Na većim visinama zrak je rjeđi, a pojava visinske bolesti jedan od glavnih rizika uspona na visoku planinu. Potrebno je vrijeme za aklimatizaciju na velike visine.

“Kad prihvatite izazove možda će se, figurativno govoreći, javiti znaci visinske bolesti poput nesanice ili ubrzanog lupanja srca. Ako se jave neugodni simptomi, nemojte paničariti, samo se sjetite da je potrebno vrijeme za aklimatizaciju”, savjetuje Ivana.

Žurba vas može limitirati

Pole, pole – polako, polako. To su najčešće riječi i najvažniji savjet koji se čuje pri usponu na Kilimanjaro, najviši vrh Afrike i najveću samostojeću planinu na svijetu. Spori tempo kretanja

jedna je od najvažnijih strategija prilagodbe na ekstremne visine. Pole, pole – strpljenje vodi uspjehu.

“Ako ste nestrpljivi i žurite, možda ćete u nekom trenutku biti u prednosti, ali se dugoročno možete limitirati”, ističe Ivana.

Nismo sami

U planinu se ne ide sam, nego s ljudima koji dijele isti cilj.

“Tako smo i mi u našim kompanijama, okupljeni oko istog cilja. Imala sam prednost raditi u malim timovima, agilnim timovima, s ljudima koji su bili iznadprosječni. I danas sam također dio tima kojeg krasi izvrsnost i povezanost, ustrajnost i rezilijencija. Doista, s takvim timom, možete gdje god želite”, objašnjava Ivana.

Bit će dana kada će se nadviti tamni oblaci

Važno je izvrsno poznavati područje u kojem radimo, ali jednako tako važno je imati sposobnost povezivanja s drugim ljudima te sposobnost ohrabrivanja i motiviranja i u trenucima kad se nadvijaju tamni oblaci.

“Mislim da i mi u našem profesionalnom okruženju možemo računati na takve dane, na dane kada će se navlačiti oblaci, ali tu treba naučiti ostati pozitivan jer svoju energiju širimo u koncentričnim krugovima na ljude oko nas”, smatra Ivana te za kraj savjetuje:

“Kada vam se dogodi da se osjećate kao da ste bez daha i da je uspon prestrm, jednostavno napravite još jedan mali korak pa još jedan. U jednom trenutku će se uspon u tami pretvoriti u prekrasnu zoru koja sviće i nakon nekog vremena vi ćete doći tamo gdje ste željeli”.

Foto: Privatna arhiva/Ivana Stojčević

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -