Saznajte tko su ovogodišnje hrvatske znanstvenice nagrađene stipendijom L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“

Jelena Bijelić (Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), Ivana Lapić (Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb), Ena Melvan (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Macquarie Sveučilištem u Sydneyju) i Helena Virić Gašparić (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ koju provodi L’Oreal-UNESCO. Na Zrinjevcu je postavljena izložba svih dosadašnjih stipendistica pod nazivom „Svijet treba znanost, a znanost treba žene“.

Program koji se provodi u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija ove godine obilježava svoju jubilarnu, 15. godinu provođenja u Hrvatskoj te je kroz njega do sada nagrađeno 58 znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Dodjela stipendija samo za sudionike održana je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a svi zainteresirani su svečanost mogli pratiti online na YouTube kanalu i Facebook profilu programa.


Pročitajte još: Iz inspirativnih priča znanstvenica smo zaključili: Svijet treba znanost, a znanost treba žene!


Za svoju znanstvenu izvrsnost stipendistice su nagrađene pojedinačnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, no sam program ima puno veće značenje jer je ujedno i priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i samozatajan znanstveni rad. Povodom ove obljetnice, u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žene“ posvećena svim dosadašnjim stipendisticama koje su nagrađene stipendijom.

Ovogodišnje stipendistice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te cijenjenim članovima naše akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Izložba “Svijet treba znanost, a znanost treba žene”

Predsjednik Izbornog povjerenstva programa akademik Zvonko Kusić naglasio je kako je pred Povjerenstvom bio težak zadatak odabira najboljih kandidatkinje među izvrsnim, a pristiglo je i veliki broj prijava na Natječaj, njih gotovo 50. “Ovaj program je tijekom 15 godina provođenja u Hrvatskoj postigao veliki ugled i priznanje u akademskim krugovima, čak i u inozemstvu. To je iznimno važno za mlade znanstvenice, da osim financijske potpore, imaju pristup međunarodnoj zajednici kako bi se mogle dodatno usavršavati. Moram priznati da sam sudjelovao u mnogo povjerenstava, ali ovo u Izbornom povjerenstvu program „Za žene u znanosti“ mi je jedno od najvrjednijih iskustava”, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva programa.


Pročitajte još: Menadžerice iz farma biznisa na našoj konferenciji će otkriti kako spojiti znanost i biznis!


“Ova stipendija za mene predstavlja divno i poticajno priznanje, optimizam da svojim znanstvenim djelovanjem činim razliku”, poručila je ovogodišnja stipendistica Ivana Lapić, spec. med. biokem. i lab. med. koja svoju disertaciju izrađuje u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb. Snimku svečane dodjele stipendija možete pogledati ovdje.

Povodom obilježavanja 15. obljetnice provođenja Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žena“. Izložba prikazuje 53 znanstvenice koje su za izvrsnost u svom znanstvenom radu nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

“Cilj ove izložbe je informirati javnost o njihovim znanstvenim uspjesima, predstaviti ih pojedinačno, kao i znanstvene radove za koje su nagrađene. Njihovi uspjesi poticaj su svim ženama da odaberu put znanosti kao svoj životni poziv jer Svijet treba znanost, a znanost treba žene!”, istaknula je Vanya Panayotova, generalna direktorica Loreala Adria-Balkan i Rumunjske.

Svi zainteresirani će izložbu moći pogledati do 30. lipnja

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kupaći kostimi na sniženju

Kupaći kostimi na sniženju koje se isplati kupiti

Ljeto je stiglo, sredina je sezone - što znači i pravo vrijeme za kupnju kupaćeg kostima! U vašim omiljenim trgovinama naći...
- Advertisment -