Oporavlja li se zračni promet? Zračna luka Franjo Tuđman bilježi ogroman rast letova!

Posljednjih mjeseci na snazi su bile različite epidemiološke mjere, strože i blaže. No njihov utjecaj je bio ogroman, posebno na ugostiteljstvo i turizam, a osjetile su ih i zračne luke. Ne samo zbog mjera unutar vlastite države nego i zbog mjera drugih država. Zračna luka Franjo Tuđman je jedna od njih, međutim posljednji podaci pokazuju odličan rast.

“Nakon višemjesečnog pada i stagnacije prometa, u Zračnoj luci Franjo Tuđman bilježi se trend postupnog oporavka. U ljetnim mjesecima se očekuje nastavak ubrzanja rasta, čiji će vrhunac obilježiti sam kraj ljetne sezone, kada se očekuje otvaranje baze kompanije Ryanair s kojom će tvrtka lansirati najveći dio planiranih novih linija za 2021. u Zagrebu”, javljaju iz Zračne luke.   


Pročitajte više: Hoće li turizam u 2021. biti kao i onaj iz 2019. godine? Prema posljednjim brojkama čini se da hoće!


Promet narastao za 350%

Najveći rast je vidljiv usporedbom razdoblja travanj – lipanj 2020. godine, s istim razdobljem ove godine, pa je tako promet uvećan čak 3.5 puta (350%). Kad se govori o broju putnika, u navedenom razdoblju prošle godine je prošlo 63,401 putnik, dok su ovogodišnje brojke na razini od 220 tisuća.

S obzirom na to da se broj putnika povećao, Croatia Airlines vraća veliki broj letova pa tako od srpnja lete na 14 međunarodnih i 5 domaćih linija.

Značajan doprinos oporavku prometa se očekuje i od Ryanaira koji je već tijekom lipnja započeo prometovati na 2 linije, iz Bruxellesa i Milanu. Trendu prometnog oporavka doprinijeli su i portugalski nacionalni avioprijevoznik, TAP Air Portugal i postojeći partner, njemački Eurowings.

S obzirom na ljetne najave, zagrebačka zračna luka ima razloga nadati se značajnijem oporavku. Intenziviranje prometa na postojećim linijama, dolazak novih zrakoplovnih prijevoznika i otvaranje novih linija iz Zagreba bit će snažan poticaj, kako turističkim, tako i poslovnim putovanjima stranih i domaćih putnika koji u ovoj godini na raspolaganju imaju respektabilan izbor destinacija.

U Zračnoj luci Franjo Tuđman planira se u vrhu sezone opslužiti između 90 i 100 dnevnih zrakoplovnih operacija te će Zagreb u redovnom prometu biti povezan s ukupno 6 domaćih i 42 međunarodna odredišta.

Koji su rizici letenja tijekom COVID-19?

Imajte na umu da većina zračnih putovanja – osim privatnih letova ili javnih čartera – zahtijeva ne samo sam let zrakoplovom već puno redova i gužve, piše Business Insider.

Također znamo da se virus općenito prenosi izravno između ljudi. Stoga međuljudske interakcije predstavljaju najveći rizik među čimbenicima prisutnima u zračnim lukama.

“Zračne luke neprestano prometuju, a putnici dolaze iz raznih mjesta širom svijeta”, rekao je dr. Neil Brown, liječnik hitne medicine i glavni dijagnostičar K Health-a. “Ne možemo biti sigurni da svi primjenjuju iste mjere predostrožnosti kao i mi, kao ni ako im je to savjetovano.”


Pročitajte više: Hoće li procijepljenost utjecati na turističku sezonu i što možemo očekivati od 2021. godine?


Koje savjete trebate slijediti za letenje tijekom COVID-19?

Kako je poznato da se virus širi prvenstveno izravnim kontaktom s osobom, neživi predmeti mnogo su manje zabrinjavajući.

“Najviše zabrinjava blizina ljudi”, rekao je dr. Thomas Russo, šef odjela za zarazne bolesti na Sveučilištu u Buffalu. “Ovo bi bilo vrijeme da upotrijebite svoje najbolje maske. Ako imate N95 masku, to je idealno”, kaže on. “Ponesite vlastite maramice ako želite biti sigurni i obrišite stolove na ladicama, sav audio, TV daljinske tipke i sve takve stvari. “

Također je predložio sanaciju sjedala, naslona za ruke, naslona za glavu i bočnih zidova ako imate prozor.

Foto: Zagreb-Airport

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -