Što su adaptogeni i kako vam mogu pomoći da preživite ludi tempo?

Poznati citat grčkog liječnika Hipokrata „Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana“ izdržao je test vremena i aktualniji je nego ikad.


Pročitajte više: Što je maca prah i zašto ga trebate uvesti u prehranu?


Izgleda li ovako i vaš dan?

Scenarij 1.

7:00 je ujutro, jurite po stanu i spremate sebe, djecu, njihovu hranu za dan i boce s vodom, svoju hranu (i naravno matchu to go), te s troje klinaca u dobi od 9, 7 i 3 godine raspravljate zašto se mora piškiti ujutro, prati zube i zašto je ta haljina baš cool, a kikice zadnji hit vrtića (sa svakim je druga tema) i ne vjerujete da dan još nije ni počeo, a već ste se nekoliko puta uzrujali. Uz to sve, rokovi vas stišću, auto treba odvesti na servis, i oh, da, potrošio vam se korektor, a podočnjaci odaju stvarnu sliku u ogledalu. U međuvremenu vam se srce ubrzava, ne možete se koncentrirati i vičete na sve oko sebe.

Scenarij 2.

Završavate posao u uredu i jurite po djecu u vrtić i/ili školu, i naravno opet kasnite i tete vas gledaju prijekornim pogledom jer svi su već pokupljeni. Ako imate sreće s aktivnostima taj dan odlazite doma na sat vremena (u koje ugurate sređivanje kuhinje, kuhanje pola ručka, jelo, odgovaranje na mailove itd) te odmah nakon toga započinje vaša karijera šofera i razvažanje djece kreće itd. Hello stress!

Prije nego što posegnete za trećom kavom kako biste dobili dodatnu energiju i osjećaj kontrole, postoji još jedan način za suočavanje s pritiskom – adaptogeni!

Ubrzani život moderne žene i svakodnevne obaveze uzimaju svoj danak i utječu na naš fizički, mentalni i spiritualni wellbeing. Pogotovo ako ste, poput mene, zaposlena majka troje djece i operativna pomajka još troje djece koja konstantno balansira privatne i poslovne obaveze pokušavajući se u tom svemu i pobrinuti za sebe, očuvati svoje zdravlje i podići razinu energije.


Pročitajte više: Kako zaštititi i ojačati svoj imunitet?


Što su adaptogeni?

Biljke su alkemičari prirode – pravi majstori u kombiniranju ljekovite snage vode, tla i sunčeve svjetlosti u dragocjene tvari koje danas nazivamo lijekovima. Adaptogeni su izuzetno botaničko blago koje pomaže tijelu da uspostavi ravnotežu i prilagodi se stresu. Djeluju tako da povećavaju otpor tijela na višestruke stresore, uključujući fizičke, emocionalne, kemijske i ekološke. Oni također štite od akutnog i kroničnog stresa, dok ih njihov normalizirajući učinak na tijelo, posebno na endokrini i imunološki sustav, čini jedinstvenima. Svojim specifičnim radom mijenjaju osnovne operacije unutar organizma, vraćajući homeostazu (stanje ravnoteže) svojim regenerativnim svojstvima i pomažući u usklađivanju tijela, uma i duha.

Adaptogen je suvremeni naziv za ono što je u tradicionalnoj medicini poznato već tisućama godina – to su biljke koje djeluju antistresno, podižu potencijal tijela i potiču oporavak organizma. Taj pojam obuhvaća određene egzotične biljke koje rastu u ekstremnim klimatskim uvjetima. Smatra se da njihova sposobnost opstanka u “nemogućem“ okolišu ima sličan povoljan učinak na ljudski organizam.

Pripisuju im se brojni povoljni učinci na zdravlje i wellbeing: djeluju kao snažni antioksidansi, jačaju imunitet, povećavaju razinu energije i tjelesnu snagu, uravnotežuju razinu šećera i masnoća u krvi, smanjuju tjeskobu, omogućuju bolji san, poboljšavaju raspoloženje i koncentraciju, pomlađuju nas… Wow!

Među tim superbiljkama ističu se različite vrste ginsenga, maca, ashwaganda, rhodiola, astragalus, reishi i cordyceps gljive, schisandra, bacopa itd.


Pročitajte više: Znate li uopće što je to imunološki sustav? Stručnjaci razjasnili česte pogreške!


Poziv na biljnu medicinu u današnjem svijetu simbol je čovječanstva koje se vraća izvoru!

Moderna ljudska bića kontaminirala su vlastita gnijezda, što je jasan znak bolesti i budućih nevolja, posebno uzimajući u obzir posljedice našeg djelovanja na šire životinjsko i biljno carstvo.

Danas mnogi od nas žele povratiti osjećaj povezanosti koji je univerzalno postojao u drevnim kulturama, kada je ljudska sudbina bila u potpunosti isprepletena s prirodom, a svijet viđen kao simbolička cjelina u kojoj svi živi organizmi međusobno djeluju i podržavaju se, od unutarnje stanične razine do krajnje kozmološke razine.

Poziv na biljnu medicinu u današnjem svijetu simbol je čovječanstva koje se vraća izvoru, gdje sve više ljudi prepoznaje da smo ono što unosimo u sebe. Zdrav život oduvijek je dio mene koji prenosim na svoju obitelj te privatnu i poslovnu okolinu. To je stil života – puno više od pomodnih dijeta, obećavajućih beauty tretmana i najnovijih bobica s antioksidantima iz Kostarike. I definitivno nije nešto samo za ljude koji imaju previše vremena (znam iz iskustva). Zdrav život je izbor koji donosimo svaki dan jer briga o sebi nije samo najbolji način da se osjećate i izgledate nevjerojatno, to je apsolutno najbolje zdravstveno osiguranje koje postoji.

Vjerujem kako među vama postoji mnogo sličnih priča poput moje: zaposlenih žena i/ili majki, pomajki, koje svakodnevno žongliraju svakakvim obavezama, i pritom su sve svjesnije važnosti unosa nutrijenata i balansirane prehrane.

Što ne bi bilo sjajno kad bismo na jednostavan način mogli unijeti supstance koje nam pomažu, a da to ne iziskuje više od 1 minute za pripremu? Stay tuned!

Autor: Maja Blažević, zaposlena majka troje djece i pomajka jos troje djece, s dugogodišnjom karijerom u konzalting industriji. Zaljubljenik u ranojutarnju vježbu, meditaciju, knjige, zdravu i finu hranu, a posebno med, matchu, adaptogene i tamnu čokoladu. Vjeruje u hranu kao lijek te u sposobnost obnove ljudskog tijela kroz ono što unosimo u njega. Jer – “Ono smo što jedemo”.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -