Ariana Huffington se kune u ovu antistress metodu

Prema novim podacima, žene češće doživljavaju burnout na radnom mjestu od muškaraca. U posljednje dvije godine 46% žena je doživjelo burnout u usporedbi s 37% muškaraca, a skloniji su mu i mlađi zaposlenici. Dodatno, žene dvostruko češće ne uzimaju pauzu na poslu u odnosu na muškarce. Sve su ovo elementi koji dodatno utječu na stres na radnom mjestu. Srećom, postoji sjajna antistress metoda disanja uz koju si brzo možete pomoći.

Većina radnika žali se na loše mentalno zdravlje

Arianna Huffington, osnivačica i direktorica Thrive Global udružila se s tvrtkom Calm, koja se bavi mentalnim zdravljem, kako bi se borila protiv stresa na radnom mjestu. Huffington se inače već dugo i predano bavi metodama izbjegavanja stresa.

Prema izvješću Calm, čak 78% zaposlenih na puno radno vrijeme želi bolje prilike za brigu o mentalnom zdravlju dok su na poslu, no takve im se mogućnosti ne nude. Stoga je Huffington podijelila svoje savjete za uspješno nošenje sa stresom na radnom mjestu, a njezini savjeti mogu pomoći i da spriječite burnout, piše MSNBC.

“Treba inkorporirati određene navike u svoju svakodnevicu kako biste smanjili stres i osjećali se bolje, a znanost nam je pokazala da je najbolje ići malo po malo,” rekla je.

Tako savjetuje svima da odaberu vrijeme navečer kad će isključiti sve svoje elektroničke uređaje i iznijeti ih iz svoje sobe. Pametne telefone, tablete, laptope i sve drugo prenosivo najbolje je fizički maknuti što dalje.

“Naši mobiteli su repozitorij svega što nas sprječava da dobro spavamo – to su popisi svega što trebamo raditi, naš inbox, kalendar. Ako ih punimo u drugoj prostoriji, i mi ćemo se probuditi napunjenih baterija.”

A tako i odmah nakon buđenja nećete automatski pogledati u mobitel.


Pročitajte više: Je li za stres zbog posla odgovorna samo korporativna kultura?


Moćna antistress metoda disanja koja može spriječiti burnout

Umjesto toga, Huffington savjetuje da dan započnete tako da 60 sekundi duboko dišete. “Sjetite se svega na čemu ste zahvalni i odredite svoje ciljeve za danas.”

Njezina je najdraža vježba disanja box breathing, metoda koju preporuča i dr. sc. Branka Novosel. Vježba je jednostavna – prvo ispraznite pluća izdahom, a zatim udišite kroz nos brojeći do četiri, potom zadržite dah četiri sekunde i izdišite kroz usta brojeći do četiri.

Ova se antistress metoda disanja preporuča u trenucima tjeskobe ili stresa kako se postojeće stanje ne bi pogoršalo.

“Nove zdrave navike ćete lakše stjecati ako ih ‘slažete,’ dakle dodajete novu naviku na već postojeće. Primjerice, dok perem zube, mislim na tri stvari na kojima sam zahvalna,” pojasnila je Huffington. “Zahvalnost je jedna od naših najsnažnijih emocija, a znanost je pokazala kako pomaže smanjiti stres i tjeskobu. Ako prakticirate zahvalnost dok perete zube, lako smanjujete stres bez da uzimate dodatno vrijeme iz ionako pretrpanog dana.”


Pročitajte više: Kako se poduzetnici nose sa stresom: “Doživjela sam potpuni slom.”


Poslodavac je odgovoran za mentalno zdravlje zaposlenika

Danas se burnout smatra normalnom posljedicom predanog rada, stoga se mnogi zaposlenici, a posebno to vrijedi za žene, libe reći da im je potreban odmor. Boje se da neće moći napredovati i da će u očima nadređenih biti lošiji radnici. No, Huffington ističe kako su manje produktivni upravo zaposlenici koji su pod stresom, stoga nema razloga da se itko ispričava zbog toga što je umoran.

Svom znaju unatoč, danas je poslovna kultura takva da se od radnika očekuje da rade puno više za puno manje. Balans privatnog i poslovnog života sve je lošiji, stoga visoke razine stresa kod radnika nisu ništa neobično. No, odgovornost je poslodavca da osigura dobre uvjete zaposlenicima i pomogne im u očuvanju mentalnog zdravlja.

“U Thriveu s novim zaposlenicima razgovaramo o tome što im je važno van radnog mjesta. Ne pitamo ih samo za odgovornosti, poput brige o djeci, već o tome kako se opuštaju i njeguju svoje mentalno zdravlje,” rekla je Huffington. “U svakoj bi se tvrtki trebalo moći razgovarati o mentalnom zdravlju.”

Foto: Canva / Instagram @arianahuff

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -