Zašto odabrati nevidljivi aparatić za zube?

Osmijeh i zubi su među prvim i najvažnijim elemenatima koji se primijete prilikom društvenog kontakta te ostavljaju izrazito jak dojam o nekoj osobi. Razmislite i sami, što vam prvo prođe kroz glavu kada prilikom upoznavanja vaš sugovornik/poslovni partner ima jako žute, vidno oštećene ili “zagužvane” zube, koliko god ostatak dojma bio dobar? To su samo neki od razloga zašto se mnogi odluče za aparatić za zube.

Nažalost, ljudski um je zbog modernog socijalnog uvjetovanja jak kritičar i izraziti estetičar. U proteklih deset godina dogodio se velik tehnološki napredak u dentalnoj medicini. Digitalne tehnologije su sada postale standard u izradi protetskog rada, a na sve veća vrata ulaze i u ortodonciju. Krivi položaj zuba je stomatološki problem s kojim se susreće velik broj ljudi svih uzrasta.


Pročitajte više: Kako održavati dobru higijenu zubi i desni?


Izaziva ne samo estetske probleme, već i funkcionalne – pojačano nakupljanje plaka i kamenca, otežano čišćenje, prekomjerno trošenje zuba, povlačenje zubnog mesa, bolove u čeljusti i slično. Ustaljeno mišljenje da su aparatići samo za djecu se u moderno doba mijenja iz temelja. Rastuća svijest o zdravlju zubi i osobnoj estetici ortodonciju (u koju spadaju fiksni aparatić, Invisalign, clear aligneri), uz ostale minimalno invazivne dentalne zahvate tipa smile design, keramičke ljuskice, izbjeljivanje zuba itd., polako se vraća u prvi plan.

Nevidljivi aparatić za zube kao rezultat napretka u tehnologiji

Američka kompanija, Invisalign (Align Tech), koja je pokrenula revolucionarni trend na tržištu je prisutna preko 15 godina, a u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina. Ponose se brojkom od preko 4 milijuna pacijenata diljem svijeta te višemilijunskim godišnjim ulaganjima u inovacije i razvitak postupka ravnanja zuba. Invisalign se u potpunosti zasniva na digitalnoj tehnologiji. Poslije pregleda, na kojem se ustanovi je li pacijent dobar kandidat za ovakvu terapiju, uzimaju se precizni otisci zuba koji se šalju u centralu tvrtke. Nakon otprilike 10-ak dana dolazi digitalni pregled (plan) terapije (“ClinCheck”) pomoću kojeg pacijent unaprijed može vidjeti kako će izgledati budući položaj zubi te isti raspraviti s doktorom.

U idućem koraku 3D printer izrađuje folije (alignere) iz patentirane medicinske plastike (BPA-free). Rezultat su precizne, udobne, prozirne folije (nevidljivi aparatić). Pacijent unaprijed dobiva folije koje sam mijenja svakih tjedan do 10 dana. Svaka folija je dizajnom malo pomaknuta u odnosu na prethodnu te na taj način vrši ciljani pritisak i blago pomiče zube iz faze u fazu. Nose se u svakoj prilici, a skidaju se samo prilikom obroka.


Pročitajte više: Estetske ljuskice – apsolutni estetski hit


Po završenoj terapiji bitno je što dulje nositi retainer (noćnu udlagu) kako se zubi ne bi vratili u početni položaj (nažalost zbog raznih faktora poput genetike, sila koje se razvijaju prilikom žvakanja, mišića usne šupljine i ostalih faktora zubi nisu trajno učvršćeni već se blago pomiču). Terapija Invisalignom nije pogodna za sve anomalije – one najteže se i dalje najbolje rješavaju fiksnim aparatićem.

Odgovornost je na vama

Ono što je najveća prednost Invisaligna, mobilnost, je ujedno i najveća mana –skidanje, stavljanje i mijenjanje aparatića nisu odgovornost za svakoga, a ako se aparatić ne nosi dovoljno vremena svaki dan, neće djelovati i zubi se neće pomicati. Invisalign je i nešto skuplji u odnosu na klasičan fiksni aparatić.

Ipak, ako je već odlučeno krenuti u clear aligner terapiju, nema razloga da se Invisalign ne nosi jer je praktički proziran i gotovo nevidljiv, ugodan za nošenje i brz u djelovanju (individualizirana naprava svojim dizajnom poštuje biomehaniku svakog zuba i maksimizira učinak pomicanja).

Nevidljivi aparatić ne smeta govoru, a higijena se puno lakše održava nego s fiksnim aparatićem. Tehnologija iza Invisalign terapije je napredovala od svog nastanka prije 15-ak godina, kada se realno nije mogla usporediti s učinkovitošću klasičnog fiksnog aparata za zube. U zadnjih nekoliko godina, prikupljeno iskustvo od preko 4 milijuna pacijenata, prisutnost na svim kontinentima, konstantne inovacije i brojne kliničke studije pomogli su da nevidljivi aparatić za zube zauzme vodeće mjesto u modernim ordinacijama, podjednako primarno ortodontskim, ali i općim stomatološkim.


Pročitajte više: Stomatologinja otkriva što morate znati ako se odlučujete na izbjeljivanje zubi!


Time brzo, ugodno i sigurno ravnanje zuba postaje dostupno širokim populacijama. Zubu je “svejedno” čime ga pomičete. Dokle god se držite osnovnih postulata ortodoncije i poštujete određena pravila o primjeni sila, rezultat neće izostati. Naravno, morate znati što radite. U Invisalignu (i većini ostalih sustava clear alignera) rade stručnjaci, specijalisti ortodonti koji pomažu kolegama kliničarima u kreiranju i provođenju terapije.

Autor: Danijela Hajdinjak Prihić, dr. med. dent., Landel

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -