Stomatologinja otkriva što morate znati ako se odlučujete na izbjeljivanje zubi!

Osmijeh je prva stvar koju ljudi oko vas primijete. Bijeli zubi su dokaz zdravlja i adut ljepote te otvaraju sva vrata. No koliko god vodili računa o zdravlju svojih zubi oni s godinama poprimaju tamniju boju jer se caklina trošenjem stanjuje.

Što je izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi je estetski postupak promjene boje zubi. Prirodna boja zubi ovisi o debljini i strukturi tkiva od kojih je zub sačinjen, ali i o unutarnjim i vanjskim faktorima koji pridonose njihovom obojenju. S godinama zubi postaju žuti i manje svijetli.


Pročitajte više: Kako održavati dobru higijenu zubi i desni?


Unutarnji faktori obojenja koji su kontraindikacija za izbjeljivanje su nasljedni poremećaji formiranja strukture zuba, sistemska upotreba tetraciklina kao terapije u djetinjstvu i pretjerana upotreba fluora. Vanjski faktori obojenja su pigmenti iz hrane i pića, npr. kava, čaj, crno vino, tamni voćni sokovi, duhan, tekućine za ispiranje usta koje sadrže bakrene soli kao što je primjerice klorheksidin.. Tu ubrajamo i obojenja nastala zbog zubnog karijesa, srebrnih amalgamskih ispuna i tvrdih zubnih naslaga koji se uklanjaju ovisno o uzroku.

Često u početku izabiremo profilaktičke metode kao što su čišćenje abrazivnim pastama, skidanje tvrdih zubnih naslaga i pjeskarenje, a u težim slučajevima izbjeljujemo. Za bijeljenje se koriste preparati na bazi peroksida. Zbog nerealnih očekivanja preporučuje se fotografski dokumentirati početno i završno stanje.

Bijeli zubi – Koje metode koristiti?

Razlikujemo profesionalno bijeljenje zubi u ordinaciji („In office bleaching“), prilikom kojeg se nakon zaštite mekih tkiva primjenjuju preparati za izbjeljivanje u obliku gela visoke koncentracije vodikova peroksida. Taj postupak se može ubrzati upotrebom LED lampe ili lasera. Obavezno nanošenje sredstva amorfnog kalcijeva sulfata, hidroksilapatita ili fluora su završetak postupka bijeljenja u ordinaciji, a svrha im je smanjiti preosjetljivost. Preosjetljivost i lezije mekih tkiva su prolazne i rijetke nuspojave.

Izbjeljivanje zubi kod kuće („home bleaching“) je sporiji i povoljniji postupak. Provodi se individualno izrađenim udlagama i primjenom gela koji se nanosi u udlage. Udlage se nose svaki dan po nekoliko sati. Naši pacijenti dobiju i kutijicu za udlage, kao i pastu za fluoridaciju kojom umanjujemo osjetljivost. Kako bi se postigao maksimalan učinak, a nuspojave svele na minimum postupak je potrebno provoditi pod kontrolom liječnika dentalne medicine.


Pročitajte više: Izbjeljivanje zubi – lako do idealnog osmijeha


Moguće je raditi i bijeljenje pojedinog zuba koji je najčešće potamnio tijekom endodontskog liječenja. U krunu takvog avitalnog zuba se aplicira sredstvo za bijeljenje koje uklanjamo nakon nekoliko dana. U našoj ordinaciji koristimo Opalescence proizvode za bijeljenje koji u svom sastavu sadrže karbamid peroksid, a na tržištu su prisutni s kliničkim studijama o učinkovitosti već 30 godina. Ne morate strahovati da će navedeni postupak oštetiti ili oslabiti vaše zube. Naime, Opalescence gelovi za izbjeljivanje sadrže kalijev nitrat i fluorid. Kalijev nitrat je dokazano učinkovit kod preosjetljivosti, a fluorid provjereno jača caklinu i sprječava nastanak karijesa.

Autor: Danijela Hajdinjak Prihić, dr. med. dent., Ladental

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -