Estetske ljuskice – apsolutni estetski hit

Estetske ljuskice spadaju u jednu od najpopularnijih estetskih korekcija u svijetu. Zadnjih je nekoliko godina terapija ljuskama popularna i kod nas. To su tanke prozirne ljuskice koje se lijepe na prednju površinu zuba. Izrađuju se od estetskog materijala (keramike ili kompozita) što im omogućuje da u potpunosti oponašaju prirodne zube.

Njima možemo mijenjati oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zuba, ispraviti ortodontske nepravilnosti ili zamijeniti stare neestetske kompozitne ispune.

Ireverzibilan zahvat

Prvi korak je uklanjanje tankog sloja cakline (0,6 mm) na čije će mjesto kasnije doći ljuskica, a proces je ireverzibilan. Ukoliko postoje mrlje ili karijes zub se brusi malo više skroz dok sve dok mrlje ili karijes nisu odstranjeni. Nakon brušenja uzima se otisak koji se šalje u stomatološki laboratorij te se izabire točna boja zuba pacijenta. Izrada ljuskica traje oko tjedan dana. Za to vrijeme stavlja se privremena ljuskica (provizorij) koji se vrlo lako i brzo napravi u istoj posjeti u ordinaciji.

Između brušenja zuba i cementiranja gotovih ljuskica zubi mogu reagirati na toplo i hladno, to je normalno i nestaje s trajnim cementiranjem ljuskica. Ljuskice nakon cementiranja postaju 3-4 puta čvršće od cakline, ali unatoč tome ne preporuča se otvaranje oraha, pistacija i sličnih orašastih plodova te bilo koje slične radnje koja može dovesti do pucanja ljuskice.

Vrste estetskih ljuskica

Postoje tri tipa ljuskica s obzirom na brušenje zuba: konvencionalne (prednja strana zuba se brusi od 0.5-1 mm),“ minimal- prep“ (na zubu se ne brusi cijela prednja ploha jednako, neka mjesta se bruse više neka manje) i „non prep“ ljuskice kod kojih nema brušenja zuba.

Ljuskice se isto tako mogu izrađivati od kompozita. Potrebno je vrlo malo izbrusiti zub te materijalom kojim se rade bijele plombe (kompozit) ispreparirati ljuskicu na zubu. Pacijentu u jednoj posjeti uz minimalno brušenje i restauraciju postižemo vrhunsku estetiku zuba. Kompozitne ljuskice izrađuju se najčešće na sjekutićima, a nešto rjeđe na očnjacima i pretkutnjacima.

Postupak izrade izravnih ljuskica uključuje detaljan pregled zuba kako bismo uočili osobitosti građe i oblika zuba, pravilan izbor boje zuba, brušenje, odnosno preparaciju zuba za ljuskicu, nanošenje kompozitnog materijala u slojevima te završno poliranje i obradu zuba.

Estetske ljuskice – najčešće korištene kod traume zuba

Razlikujemo djelomične i potpune ljuskice. Potpune ljuskice prekrivaju cijelu prednju plohu zuba, najčešće se koriste kod zatvaranja razmaka između zuba, ispravljanja blagih anomalija boje zuba te veličine i oblika zuba. Djelomične ljuskice ne zauzimaju cijelu prednju plohu zuba te se one najčešće koriste kod trauma zuba, karijesa na prednjoj plohi zuba i ogoljelih zubnih vratova. Kod preosjetljivosti zubnih vratova uzrokovanih povlačenjem zubnog mesa (recesija gingive) estetske djelomične ljuskice su najbolje rješenje.

 

Kristina Horvat dr.med.dent.

Diplomirala je na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom školovanja radila je na mjestu asistenta u privatnoj stomatološkoj ordinaciji te boravila na Stomatološkom fakultetu u Milanu. Područje njenog posebnog interesa je estetska stomatologija, protetika i endodoncija. Stalni je član Hrvatske komore dentalne medicine. Redovito se usavršava na raznim stručnim kongresima i tečajevima u zemlji i inozemstvu.

Foto: www.thefashionspot.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više