Besplatne menstrualne potrepštine dostupne su u Škotskoj. A što je s Hrvatskom?

Škotska je prva u svijetu omogućila besplatne menstrualne uloške, a odluka je stupila na snagu ovog ponedjeljka, izvještava Women’s Agenda. Prije gotovo dvije godine škotski su zakonodavci usvojili prijedlog zakona u kojemu se osiguravaju besplatni ulošci u školama, a s ciljem borbe protiv menstrualnog siromaštva koje je globalni problem.


Pročitajte više: Novozelandska premijerka: “Ulošci i tamponi moraju biti besplatni!”


Menstrualno siromaštvo pogađa trećinu Škotkinja

Zastupnica Monica Lennon smatra kako je omogućavanje pristupa menstrualnim potrepštinama nužna za ljudsko dostojanstvo, a kampanju kojom nastoji osigurati to pravo vodi još od 2016. godine.

“Ovo je još jedna velika prekretnica za aktiviste za menstrualno dostojanstvo,” izjavila je nakon što je novi zakon stupio na snagu. Ističe kako je Zakon o menstrualnim proizvodima odličan pokazatelj toga da političari mogu napraviti puno dobroga za ljude kojima služe kad se udruže.

Zahvaljujući novom zakonu, lokalne će zajednice morati odrediti najbolje lokacije za pristup menstrualnim proizvodima, a koje će uključivati knjižnice, bazene, teretane, ljekarne, liječničke ordinacije i druge lokacije. Dodatno, aktivirat će se i mobilna aplikacija PickupMyPeriod koja će omogućiti lakše pronalaženje pristupnih točaka, a nudit će i opciju dostave.

Svaka četvrta žena u Škotskoj u nekom se trenutku suočila s menstrualnim siromaštvom. Pandemija je pogoršala situaciju, te je menstrualno siromaštvo pogodilo trećinu djevojaka i žena u dobi od 14 do 21 godine. Prosječan mjesečni trošak na menstrualne potrepštine u Škotskoj iznosi 8 funti, što si mnoge žene ne mogu prouštiti.


Pročitajte više: Ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu omogućila učenicama besplatne uloške i tampone


Hoće li Hrvaticama biti dostupne besplatne menstrualne potrepštine?

Udruga ParRter je 2021. godine objavila rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo kako je čak trećini žena u Hrvatskoj problem priuštiti si menstrualne potrepštine. Dio njih će stoga kupovati manje kvalitetne potrepštine, njih preko 10% ne može kupiti dovoljno uložaka da ih mogu redovito mijenjati, te ih ne promijene duže od 6-8 sati, a oko 10% ih ne može priuštiti uopće. Njih 4,7% iz financijskih je razloga moralo posuditi menstrualne potrepštine. Također 10% ispitanica otkrilo je da su bile u situaciji da si ne mogu priuštiti lijekove za smanjenje menstrualnih bolova.

2021. godine Anka Mrak Taritaš je napomenula kako Hrvatice zbog visokog PDV-a na menstrualne proizvode potroše u prosjeku 8000kn više nego što bi trebale, što pokazuje kako je menstrualno siromaštvo zaista skup problem.

Uz to, mnoge su se žene susrele i sa situacijom posramljivanja zbog same činjenice da menstruiraju. Dok jedne skrivaju uloške i tampone kako ih drugi ne bi vidjeli, druge skrivaju krvave mrlje na hlačama. U Hrvatskoj na jako malo mjesta možemo vidjeti besplatne menstrualne potrepštine, a to je tada odluka samog objekta ili ustanove, poput pojedinih škola i kafića.

Unatoč upornim prijedlozima, pa i prosvjedima, da se PDV na menstrualne potrepštine smanji na 5%, to se još nije dogodilo. PDV je smanjen na 13% u okviru promjena stopa PDV-a od travnja ove godine, čime ih se više ne oporezuje kao luksuzni proizvod. No to nije dostatno smanjenje na proizvod koji je mjesečna potrepština žena, iako je svakako korak naprijed.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -