Vlada se ne želi odreći 8000 kuna PDV-a kojeg žene plate pri kupnji uložaka tijekom života

Jučer je u Saboru raspravljen Prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila s 25 na 5 posto. Ovaj prijedlog za cilj ima smanjiti poreznu neravnopravnost s obzirom na spol.  

Svaka žena plaća PDV na menstruaciju 

Nastavno na događaje ovog proljeća, kada je Vlada odbila smanjiti porez na uloške i tampone, a nakon čega je uslijedio i prosvjed na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, ovaj tjedan je rasprava ponovno pokrenuta. Može se reći da je bilo žustro, a glavna predlagateljica Anka Mrak Taritaš (iz stranke Glas) ponovno je naglasila kako svaka žena u Hrvatskoj tijekom života plati oko osam tisuća kuna poreza na dodanu vrijednost pri kupnji ovih higijenskih potrepština. 


Pročitajte više: Anka Mrak Taritaš predložila izmjenu zakona kako bi učenice i studentice imale besplatne uloške i tampone!


Može li smanjenje PDV-a utjecati na trgovačke marže 

Očekivano, vladajući ne podržavaju ovakav prijedlog jer smatraju da je manjkav te da smanjivanje samog PDV-a nije jamstvo snižavanja cijena tih proizvoda koje ovise o trgovačkim maržama. S druge strane oporba je složna oko ovog prijedloga. Osim smanjenja neravnopravnosti među spolovima u Hrvatskoj, ovaj je prijedlog vezan uz rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU koju je još 2019. godine usvojio Europski parlament.  

Istraživanje iz 2020. glavna nit vodilja 

Iako je Vlada do sada već dva puta odbila ovaj prijedlog oporba ne odustaje. I to najviše zbog podataka koje je pokazalo istraživanje o menstrualnom siromaštvu, Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, iz 2020. godine. Istraživanje je pokazalo da čak trećina Hrvatica štedi pri kupovini higijenskih uložaka jer su im preskupi, a oko deset posto si ih ne može niti priuštiti.  


Pročitajte više: Ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu omogućila učenicama besplatne uloške i tampone!


Niti jedna djevojčica ne bi trebala ostati doma jer nema novac za uloške 

Dok neki brinu hoće li žene kupovati „luksuzne“ uloške s mirisom lavande i ruže, jer će im cijena biti manja ukoliko se PDV smanji, drugi ipak brinu o svim djevojčicama koje ne idu u školu jer nemaju novac za kupnju uložaka. Ovo je istraživanje pobudilo interes javnosti, a neke su škole u Hrvatskoj odmah poduzele konkretne akcije. Primjerice, srednja škola iz Varaždina svojim je učenicama omogućila korištenje besplatnih uložaka, a sve su to napravili sami – preraspodjelom troškova i donacijama nastavnika. Koliko će se još raspravljati u Saboru o ovoj temi i hoće li država pronaći alternativno rješenje smanjivanju PDV-a, zasigurno su pitanja na čiji ćemo odgovor i mjere morati još neko vrijeme čekati.   

Foto: Unsplash, Annika Gordon

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -