Ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu omogućila učenicama besplatne uloške i tampone!

U posljednje se vrijeme na globalnoj razini vode rasprave o apsurdnosti visokih cijena uložaka i tampona s obzirom na to da si mnoge djevojke ne mogu priuštiti ove osnovne higijenske potrepštine. Čini se da su mnoge države počele ozbiljno pristupati problemu, s obzirom na to da se uvode ili su već uvedeni besplatni ulošci u Australiji i SAD-u, kao i u Škotskoj i Engleskoj, a uskoro će i u Novom Zelandu. Ovom izrazito pozitivnom trendu priključila se i Hrvatska pa će zahvaljujući inicijativi ravnateljice Strojarske i prometne škole Varaždin učenicama biti dostupni besplatni ulošci i tamponi, piše 24 sata.


Pročitajte više: Novi Zeland uvodi besplatne uloške i tampone u škole!


Besplatni ulošci i tamponi za učenice

Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin, bila je izrazito neugodno iznenađena rezultatima istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koji su pokazali da si gotovo svaka deseta žena ne može priuštiti ove prijeko potrebne higijenske potrepštine, a istovremeno trećina žena zbog financija kojima raspolaže nema dovoljno ili ne može kupiti higijenske potrepštine koje želi. Ravnateljica je odmah odlučila nešto poduzeti, zahvaljujući čemu od 10. ožujka sve učenice ove škole bez objašnjenja mogu uzeti dva do tri higijenska uloška ili tampona, odnosno više njih, ako im zbog financijske situacije nisu dostupni kod kuće.

“Tako smo iz vlastitih sredstava škole i zahvaljujući donacijama samih nastavnika nabavili prve pakete uložaka i tampona koje će učenice po potrebi moći preuzeti u školi, kod školskog psihologa, nastavnika tjelesnog odgoja ili u zbornici. Učenice mogu uzeti dva, tri uloška ako ih za taj dan nisu ponijele u školu ili više njih, ako im je potrebno za doma. Ograničenja oko toga nema. Tek smo krenuli pa još nemamo iskustva, no prve reakcije naših učenica su pozitivne”, rekla je ravnateljica za 24 sata.

Menstrualno siromaštvo ne smije biti tabu tema

Ravnateljica koja je pokrenula inicijativu ima dvije kćeri i zna o kolikim se mjesečnim troškovima radi, pa se nada da će pomoći djevojkama oko problema koje imaju zbog nedostatka higijenskih potrepština, ali i u razbijanju tabua oko te teme.


Pročitajte više: Novozelandska premijerka: “Ulošci i tamponi moraju biti besplatni!”


“Ako u obitelji postoje dvije, tri djevojčice, a financijska situacija nije dobra, to doista može biti veliki, mnogima i nepremostivi trošak. Zato se nadam da će naš primjer potaknuti i druge škole da razmisle o tome da se uključe u rješavanje tog problema.”


Pročitajte više: Kako je menstruacija sportašica prestala biti tabu?


Nabava prvih paketa uložaka i tampona za školu nije predstavljala veliko financijsko opterećenje, a s obzirom na to da Strojarska i prometna škola nemaju veliki broj učenica, ravnateljica vjeruje da oko troškova neće biti problema.

Mnogim školama nedostaju osnovne higijenske potrepštine

Istraživanje je pokazalo da u školi nedostaje sapun, toaletni papir, a ponegdje i topla voda, što dodatno otežava održavanje higijene kako za učenice kada imaju menstruaciju, tako i za učenike.

“Mi s tim nemamo problema, naši su toaleti uvijek dobro opremljeni sapunom i toaletnim papirom. Rekla bih čak da se u našoj županiji jako vodi računa o tome, no, ranije sam radila u školama gdje je to bio problem i mislim da je važno da osvijestimo da je riječ o ozbiljnom problemu, pogotovo sada u doba korona virusa, kad je održavanje higijene još važnije. Bilo bi dobro da se povede računa o tome.”

Hrvatska je jedina zemlja u EU koja menstrualne potrepštine vidi kao luksuz

Hrvatska je trenutno jedina zemlja u EU koja primjenjuje opću stopu PDV-a na menstrualne potrepštine od 25 posto, čime ih oporezuje kao da je riječ o luksuzu. Prema procjenama žena koje su sudjelovale u istraživanju, većina na menstrualne potrepštine mjesečno troši između 35 i 40 kuna, čime mjesečno u državnu blagajnu uplate 7 do 8 kuna PDV-a.

Godišnji trošak menstrualnih potrepština za jednu osobu, prema istraživanju se kreće oko 600 kuna, od čega PDV ukupno čini 120 kuna.

Australija, Kanada, Indija, Kenija, Nikaragva, Malezija, Libanon, a od ove godine i Velika Britanija, ne oporezuju menstrualne potrepštine. U EU situacija je drugačija, no menstrualne potrepštine u pravilu se oporezuju po smanjenoj stopi – između 3 i 9 posto. Među zemljama članicama postignut je dogovor da bi do 2020. godine sve zemlje trebale smanjiti PDV na te proizvode na 5 posto.

Foto: Pexels/Karolina Grabowska

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -