Novozelandska premijerka: “Ulošci i tamponi moraju biti besplatni!”

Jacinda Ardern žena je čije ime je već dobro poznato diljem svijeta. Njezina najnovija odluka olakšat će život brojnim djevojčicama u toj zemlji. U veljači ove godine mogli smo vidjeti kako je Škotska bila prva zemlja koja radi na tome da ulošci i tamponi budu besplatni za sve žene u toj zemlji. Dvije godine prije toga, postali su prva zemlja koja je besplatno dijelila takve proizvode djevojčicama u školama i na fakultetima. Novi Zeland i njihova ambiciozna premijerka sada idu tim putem.

Povezano:

Ili hrana ili ulošci i tamponi

Potezu kojim se obvezala na zaustavljanje “menstrualnog siromaštva” prethodilo je podnošenje zahtjeva kako bi ulošci i tamponi bili besplatni i dostupni svim djevojčicama školske dobi koje imaju menstruaciju.

“Time što ih činimo besplatnima i dostupnima, podupiremo mlade žene da se nastave obrazovati u školi. Znamo da od gotovo 95.000 djevojčica u dobi 9 do 18 godina, ostaju doma tijekom menstruacije jer si ne mogu priuštiti uloške i tampone.”

“Menstruacija je životna činjenica polovine populacije i pristup odgovarajućim proizvodima je potreba, a ne luksuz”, dodaje Julie Ann Genter, novozelandska ministrica za žene.

Nažalost, takva situacija je i u mnogim drugim zemljama. Ujedinjeno Kraljevstvo provelo je istraživanje koje je pokazalo da 27% žena i djevojčica tvrdi da su im proizvodi za menstruaciju nedostižni i ne mogu si ih priuštiti. U 2018. godini istraživanje koje je provelo KidsCan pokazalo je da jedna trećina djevojaka 15-17 godina tvrdi kako su propustile školu jer nisu imale higijenske potrepštine. Na Novom Zelandu kao i u brojnim drugim mjestima diljem svijeta, neke žene moraju birati između toga da potroše novac na hranu ili na kupnju menstrualnih proizvoda.

Ardern ovim projektom želi promijeniti ove bolne statistike i osigurati menstrualne proizvode onima koji ih trebaju. Taj potez vrijedan je 2.2. milijuna dolara, a distribucija besplatnih proizvoda započet će s 15 škola u regiji Waikato. Ostatak zemlje i škola trebali bi se uključiti u distribuciju do početka sljedeće godine.

Utjecaj na obrazovanje

Sve će to, vjeruje se, utjecati i na bolje rezultate u školi. Sada već sa sigurnošću znamo da djevojčice zaista propuštaju nastavu zbog menstrualnih problema, a to dokazuje i istraživanje na učilištu u Wellingtonu gdje je između 7.700 studentica, više od 21% izostalo iz škole zbog nedostatka higijenskih potrepština.

Tamošnja doktorica Theresa Fleming poručuje za 1 News:

“Ovo je velika stvar kada se radi o jednakosti obrazovanja mladih u današnjem svijetu. Teško je i za škole i zaista će utjecati na nazadovanje tih djevojaka.”

A da sve više država uviđa važnost ove inicijative pokazuje i primjer Australije. Daniel Andrews, premijer države Victoria je u rujnu prošle godine donio paket vrijedan 20.7. milijuna dolara kojim će se kroz 4 godine osigurati uloške i tampone diljem škola.

Tom prilikom je poručio: “Nedostatak jednostavnog pristupa higijenskim potrepštinama se može negativno odraziti na uključenost djevojaka u sportske i druge školske aktivnosti na način da neće moći sudjelovati u nastavi, osjećati se ugodno ili će propustiti školu u cijelosti”.

Foto: Unsplash, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -