Melbourne se bori s menstrualnim siromaštvom: Besplatni menstrualni proizvodi bit će dostupni na javnim mjestima!

Melbourne je donio povijesnu odluku. Besplatni menstrualni proizvodi bit će dostupni na javnim mjestima kao što su knjižnice, bazeni, centri za rekreaciju i javni toaleti. Gradsko vijeće odobrilo je pilot-program u trajanju od godine dana, čija je uloga suzbiti menstrualno siromaštvo u drugom najvećem gradu u Australiji, piše Women’s Agenda.


Pročitajte više: Besplatni ulošci i tamponi u školama u Viktoriji!


Uključivanje žena u društvo

Vijećnik Jamal Hakim istaknuo je da je uloga programa davanje ženama i djevojkama poštovanje, dostojanstve i tjelesnu autonomiju koju zaslužuju. “Pristup menstrualnim proizvodima nije privilegija, nego pravo. Inkluzivnost na ovom području je važna jer ženama i djevojkama omogućuje sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima. Bez pristupa menstrualnim proizvodima žene i djevojke su isključene iz društva. Melbourne je posvećen poboljšanju života svojih stanovnika, a ovo je jedan od načina na koji ćemo to postići.”

Pilot-program će započeti na najmanje šest lokacija, a proširit će se u suradnji s lokalnim organizacijama. Organizatori se nadaju da je pilot-program samo početak trajnije promjene i da će besplatni ulošci i tamponi postati uobičajena stvar. “Menstruacija je još uvijek stigmatizirana. Važno je ne samo boriti se s menstrualnim siromaštvom, nego i otvoreno razgovarati o menstruaciji, reproduktivnom zdravlju i načinima na kojima se žene nose s menstruacijom”, ističe Hakim.

Odluka Melbournea dolazi nakon što je savezna država Victoria 2019. godine omogućila besplatne uloške i tampone u svim javnim školama. Kampanja vrijedna 20 milijuna dolara se osim na osiguravanje besplatnih menstrualnih proizvoda fokusira i na edukaciju. Provedene su studije koje su pokazale opseg menstrualnog siromaštva u Australiji. Učenicama i studenticama su često učitelji donirali menstrualne proizvode jer si ih one same nisu mogle priuštiti. Utvrđeno je da edukacija i svijest o higijeni tijekom menstruacije nije na zadovoljavajućoj razini, a neke od djevojaka su umjesto uložaka ili tampona koristile čarape ili toalet papir.


Pročitajte više: Ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu omogućila učenicama besplatne uloške i tampone!


Menstrualno siromaštvo u svijetu

Menstrualno siromaštvo nije problem samo u Australiji, već diljem svijeta. Američko istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je jedna od pet američkih djevojčica u dobi od 16 do 24 godine rano napustila školu jer nije imala pristup higijenskim potrepštinama za vrijeme menstruacije.

Novi Zeland također se odlučio suočiti s menstrualnim siromaštvom, gdje je proveden pilot-program uvođenja besplatnih uložaka i tampona u škole nakon što je istraživanje pokazalo da je situacija nepovoljna i da brojne učenice izostaju s nastave jer si ne mogu priuštiti menstrualne proizvode. Škotska je krajem prošle godine izglasavanjem novog zakona postala prva država na svijetu koja je omogućila besplatan pristup menstrualnim proizvodima. Besplatni menstrualni proizvodi novost su i u Engleskoj gdje je prošle godine također uveden pilot-program za suzbijanje menstrualnog siromaštva.

Podaci za Hrvatsku pokazuju da je menstrualno siromaštvo problem i kod nas. Anketa koju je provela PaRiter, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju pokazala je da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima, a više od 10% žena nije u mogućnosti kupiti dovoljno menstrualnih proizvoda kako bi ih redovito mijenjale.


Pročitajte više: Anka Mrak Taritaš predložila izmjenu zakona kako bi učenice i studentice imale besplatne uloške i tampone!


Nažalost, Vlada je u ožujku ove godine odbila prijedlog zastupnice Anke Mrak Taritaš za smanjenjem poreza na ženske higijenske uloške i tampone s 25% na 5%, što pokazuje da Hrvatska još dugo neće moći stati uz bok Australiji i Škotskoj u potpunom uključivanju žena u društvo.

Foto: Unsplah/Annika Gordon

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -