Anka Mrak Taritaš predložila izmjenu zakona kako bi učenice i studentice imale besplatne uloške i tampone!

Saborska zastupnica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš u četvrtak je predložila izmjenu dva zakona kako bi besplatni ulošci i tamponi bili omogućeni u Hrvatskoj za sve učenice i studentice, navodi Poslovni.hr.


Pročitajte više: Ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu omogućila učenicama besplatne uloške i tampone!


Besplatni ulošci i tamponi u Hrvatskoj!

Anka Mrak Taritaš održala govor u kojem je istaknula problem menstrualnog siromaštva.

“Neću odustati od smanjenja PDV-a na higijenske uloške i tampone. S tim sam prijedlogom išla prema Vladi i dobila sam vrlo hladan odgovor da se još nisu stekli uvjeti i da će se to riješiti kada se bude provodila sveobuhvatna porezna reforma”, rekla je Taritaš, a potom istaknula kako ulošci i tamponi u Hrvatskoj imaju isti porez kao i luksuzni proizvodi, 25% .

Istraživanja su pokazala da si 10% ispitanica uopće ne može priuštiti uloške i tampone, 36% je reklo da kupuje najjeftinije, a neka istraživanja Europske unije pokazala su da neke učenice i studentice ne pohađaju nastavu tijekom menstruacije jer si ne mogu priuštiti higijenske potrepštine.

Anka Mrak Taritaš je podsjetila da su Škotska i Novi Zeland već osigurali besplatne uloške i tampone u svojim školama i na fakultetima. “Sve pristojne države prepoznaju da je to problem i rješavaju ga, a mi ćemo to – kada se steknu uvjeti.”

Međutim, saborska zastupnica je istaknula dva primjera škola koje su samostalne odlučile priuštiti učenicama besplatne uloške i tampone – varaždinska Prometna i strojarska škola te Tehnička škola “Ruđer Bošković” u Vinkovcima.

“Da to ne bi bili usamljeni primjeri, mi iz GLAS-a predlažemo izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi osigurali da se u osnovnim i srednjim školama i fakultetima učenicama i studenticama besplatno daju higijenski ulošci i tamponi”, rekla je Mrak Taritaš.

Anka Mrak Taritaš je istaknula da bi besplatni ulošci i tamponi u Hrvatskoj koštali 35 milijuna kuna godišnje.


Pročitajte više: Besplatni ulošci i tamponi u školama u Viktoriji!


Vlada je odbila smanjiti porez

Saborska zastupnica je na konferenciji za novinare navela kako postoji i nepisana obveza da se do 2020. smanji porez na 5% i ministar Zdravo Marić je potvrdio da će se smanjiti, ali u sklopu sveobuhvatne reforme.

No, podsjećamo Vlada je 26. ožujka odbila smanjiti porez, a 24 sata prenosi da je u mišljenju navedeno kako ‘Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskom saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Konačnim prijedlogom zakona’.


Pročitajte više: Novozelandska premijerka: “Ulošci i tamponi moraju biti besplatni!”


Foto: Facebook Anka Mrak Taritaš, Unsplash/Natracare

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -