Škotska službeno postala prva država koja će osigurati besplatne uloške i tampone!

Nakon što je Škotski parlament u veljači ove godine odobrio inicijativu za besplatne higijenske uloške i tampone za sve žene, sad je jednoglasno izglasao prijedlog zakona kojemu je cilj spriječiti menstrualno siromaštvo. Škotska je novim zakonom i službeno postala prva država koja omogućila besplatan pristup ženskim higijenskim proizvodima.


Pročitajte više: Škotska će osigurati besplatne uloške i tampone za sve žene!


Zemlja se bori protiv menstrualnog siromaštva

To znači da će ulošci i tamponi biti dostupni u javnim ustanovama, uključujući škole i sveučilišta. “Kampanju je podržala cijela koalicija, a to uključuje i sindikate, ženske organizacije te dobrotvorne organizacije”, rekla je Monica Lennon, zastupnica koja je zakon predstavila prošle godine. “Škotska neće biti zadnja zemlja koja je ušla u borbu protiv menstrualnog siromaštva.”

Nakon glasanja, Lennon je rekla da je odluka “signal svijetu da se može postići besplatan univerzalni pristup ulošcima i proizvodima”.


Pročitajte više: Njemački parlament smanjio porez na higijenske uloške i tampone!


Financijski memorandum uz zakon predviđa se da bi do 2022. ova inicijativa mogla koštati oko 8,7 milijuna funti godišnje, ovisno o broju žena koje će iskoristiti besplatne proizvode. U dokumentu koji podupire zakonodavstvo, Lennon je rekla da je razumno očekivati ​​prihvaćanje programa od oko 20% ženskog stanovništva s obzirom na činjenicu da službene statistike pokazuju da gotovo 20% žena u Škotskoj živi u relativnom siromaštvu. Novi zakon pohvalile su brojne skupine za zaštitu ravnopravnosti i prava žena, kao i političari iz svih stranaka zastupljenih u škotskom parlamentu.

“Ponosni smo što glasujemo za ovaj revolucionarni zakon, čime je Škotska prva zemlja na svijetu koja nudi besplatne higijenske proizvode za sve one koji ih trebaju. Važan smjer za žene i djevojke”, oglasila se škotska ministrica Nicola Sturgeon na Twitteru.


Pročitajte više: Novozelandska premijerka: “Ulošci i tamponi moraju biti besplatni!”Prema istraživanju Plan International UK iz 2017. godine, svaka deseta djevojka u Ujedinjenom Kraljevstvu nije si mogla priuštiti menstrualne proizvode. Istraživanje je također pokazalo da je gotovo polovici svih djevojčica u dobi od 14 do 21 godine neugodno zbog menstruacije, dok je otprilike polovica zbog njih propustila dan u školi.

Posljednji potez Škotske prati niz nedavnih pokušaja rješavanja problema kojeg menstrualno siromaštvo uzrokuje.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -