Prosvjed u Hrvatskoj zbog menstrualnog siromaštva!

Performansom na Glavnom kolodvoru u Zagrebu aktivisti i aktivistkinje danas su obilježili tjedan menstrualnog siromaštva koji se održava od 24. do 28 svibnja. Transparent kojeg su postavili u obliku je jednokratnog plastičnog uloška s natpisom “krvavo plaćamo ovaj otpad”.


Pročitajte više: Ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu omogućila učenicama besplatne uloške i tampone!


Uvođenje seksualnog obrazovanja

Naime, menstrualno je siromaštvo globalni problem, a “rješavanje tog problema je ljudsko pravo”, tvrdi Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije. Dodaje kako postoji i “krvava” istina o konvencionalnim plastičnim menstrualnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, a koji imaju negativan utjecaj ne samo na planet već i na zdravlje žena s menstruacijom, prenosi Index.

Aktivisti upozoravaju kako suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahtijeva sustavne promjene kao što su uvođenje sekusalnog i zdravstvenog obrazovanja pa sve do donošenja mjera koje omogućuju da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu svima dostupni. Pozivaju donositelje odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i da potaknu promicanje višekratnih menstrualnih potrepština.


Pročitajte više: Škotska službeno postala prva država koja će osigurati besplatne uloške i tampone!


Porez u Hrvatskoj: Najveći problem

Glavni problem u Hrvatskoj je u porezu na menstrualne potrepštine koji iznosi 25 posto što je treći najveći porez na robu široke potrošnje – u svijetu. Visoka stopa PDV-a na esencijalne higijenske potrepštine o kojoj ovisi polovica stanovništva, povećava društvene nejednakosti te diskriminira osobe s menstruacijom, tvrde aktivisti.

“Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Više od 10 posto njih ne može si uopće priuštiti uloške te ih odabiru prema cijeni, a ne kvaliteti”, objasnila je Mileusnić. Pokazalo je to prvo takvo istraživanje u RH koje je provela udruga PaRiter iz Rijeke.

Prema provedenom istraživanju, čak jedna trećina osoba s menstruacijom izabrala bi održive i višekratne potrepštine – kada bi si iste mogle priuštiti.


Pročitajte više: Melbourne se bori s menstrualnim siromaštvom: Besplatni menstrualni proizvodi bit će dostupni na javnim mjestima!


Opasnost za zdravlje!

Menstrualne su potrepštine skupe, a najčešće korišteni menstrualni proizvodi su oni najjeftiniji, ali i najštetniji za zdravlje osoba s menstruacijom, kaže priopćenju.

“Takvi proizvodi izrađeni su od jednokratne plastike, a uz to sadrže koktel štetnih kemikalija čije prisustvo može uzrokovati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje poput bolesti srca, neplodnosti i poremećaja u endokrinom sustavu”, objašnjava Mileusnić.

Zaključuje da “višekratne i održive menstrualne potrepštine dugoročno su ekonomski isplative, zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom i smanjuju zagađenje jednokratnom plastikom. Međutim, kako bi njihovo korištenje bilo što raširenije, nužni su sustavni poticaji; od uključivanja u sustav obrazovanja i smanjenja poreza do poticanja za kupnju takvih proizvoda”.

Foto: Zelena akcija

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -