Prosvjed u Hrvatskoj zbog menstrualnog siromaštva!

Performansom na Glavnom kolodvoru u Zagrebu aktivisti i aktivistkinje danas su obilježili tjedan menstrualnog siromaštva koji se održava od 24. do 28 svibnja. Transparent kojeg su postavili u obliku je jednokratnog plastičnog uloška s natpisom “krvavo plaćamo ovaj otpad”.


Pročitajte više: Ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu omogućila učenicama besplatne uloške i tampone!


Uvođenje seksualnog obrazovanja

Naime, menstrualno je siromaštvo globalni problem, a “rješavanje tog problema je ljudsko pravo”, tvrdi Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije. Dodaje kako postoji i “krvava” istina o konvencionalnim plastičnim menstrualnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, a koji imaju negativan utjecaj ne samo na planet već i na zdravlje žena s menstruacijom, prenosi Index.

Aktivisti upozoravaju kako suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahtijeva sustavne promjene kao što su uvođenje sekusalnog i zdravstvenog obrazovanja pa sve do donošenja mjera koje omogućuju da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu svima dostupni. Pozivaju donositelje odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i da potaknu promicanje višekratnih menstrualnih potrepština.


Pročitajte više: Škotska službeno postala prva država koja će osigurati besplatne uloške i tampone!


Porez u Hrvatskoj: Najveći problem

Glavni problem u Hrvatskoj je u porezu na menstrualne potrepštine koji iznosi 25 posto što je treći najveći porez na robu široke potrošnje – u svijetu. Visoka stopa PDV-a na esencijalne higijenske potrepštine o kojoj ovisi polovica stanovništva, povećava društvene nejednakosti te diskriminira osobe s menstruacijom, tvrde aktivisti.

“Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Više od 10 posto njih ne može si uopće priuštiti uloške te ih odabiru prema cijeni, a ne kvaliteti”, objasnila je Mileusnić. Pokazalo je to prvo takvo istraživanje u RH koje je provela udruga PaRiter iz Rijeke.

Prema provedenom istraživanju, čak jedna trećina osoba s menstruacijom izabrala bi održive i višekratne potrepštine – kada bi si iste mogle priuštiti.


Pročitajte više: Melbourne se bori s menstrualnim siromaštvom: Besplatni menstrualni proizvodi bit će dostupni na javnim mjestima!


Opasnost za zdravlje!

Menstrualne su potrepštine skupe, a najčešće korišteni menstrualni proizvodi su oni najjeftiniji, ali i najštetniji za zdravlje osoba s menstruacijom, kaže priopćenju.

“Takvi proizvodi izrađeni su od jednokratne plastike, a uz to sadrže koktel štetnih kemikalija čije prisustvo može uzrokovati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje poput bolesti srca, neplodnosti i poremećaja u endokrinom sustavu”, objašnjava Mileusnić.

Zaključuje da “višekratne i održive menstrualne potrepštine dugoročno su ekonomski isplative, zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom i smanjuju zagađenje jednokratnom plastikom. Međutim, kako bi njihovo korištenje bilo što raširenije, nužni su sustavni poticaji; od uključivanja u sustav obrazovanja i smanjenja poreza do poticanja za kupnju takvih proizvoda”.

Foto: Zelena akcija

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Silvija Dološić Groznica Ilok

„Jednog će dana moja Lota biti ponosna na svoju mamu“ –...

Silvija Dološić Groznica Voditeljica je odjela za komunalne poslove, poljoprivredu i zaštitu okoliša Grada Iloka. Svojim je angažmanom na poslu i...
- Advertisment -