ChatGPT može vam pomoći pri traženju posla. Evo i kako

Jasno je kako je ChatGPT osvojio svijet. S ovim su alatom mnogi eksperimentirali dodatno šireći njegovu popularnost putem društvenih mreža, a činjenica da ga svatko može koristiti u potpunosti besplatno nesumnjivo je pomogla njegovom širenju. Dodatno, svaki tjedan čujemo za nekoliko novih i inovativnih načina na koji ga možemo koristiti. Tako se priča i da je sjajan alat za pomoć pri traženju posla. Evo kako vam umjetna inteligencija može pomoći, a donosimo i primjere pitanja i naredbi uz koje će vam potraga biti ‘luk i voda.’

ChatGPT kao poslovni savjetnik

Privlačnost umjetne inteligencije je u tome da nas može savjetovati poput ljudi, ali objektivnije. To ChatGPT čini izvrsnim karijernim mentorom. On neće biti ciničan i reći vam da vam je diploma ‘bezveze,’ neće vam reći da ‘ima posla za one koji hoće raditi.’ On će dati konkretan odgovor na dobro postavljeno pitanje. Temeljem vaših vještina, interesa i ciljeva može vam predložiti industrije ili radna mjesta koja će vam najbolje odgovarati, piše Career Contessa.

Ovo su primjeri pitanja koja mu možete postaviti:

 • Kakav je posao dobar za organiziranu osobu s izvrsnim sposobnostima slušanja?
 • Kakve su karijerne mogućnosti za osobu sa završenim diplomskim studijem matematike?
 • Koji su poslovi slični poslu copywritera?
 • Koje vještine trebam savladati da postanem fotografkinja?

“ChatGPT uistinu osnažuje posloprimce. Nudi odgovore na vrlo specifična pitanja, a i sam može generirati pametna pitanja za razgovor. Može ponuditi i alternativne karijerne puteve u drugoj industriji,” izjavila je Hannah Morgan, stručnjakinja za zapošljavanje, za Forbes. U tom je smislu ChatGPT možda i najbolji karijerni savjetnik kojeg ćete imati koji vas može potaknuti na promjene o kojima možda niste niti razmišljali.


Pročitajte više: Razgovor za posao vođen umjetnom inteligencijom. Kako zadiviti algoritam?


Ažurirajte životopis i napišite pismo zamolbe

Relativno jednostavan, zadatak ažuriranja životopisa za mnoge je nevjerojatno dosadan. Što dodati? Što maknuti? Što istaknuti? Je li trenutni dizajn u redu? ChatGPT može kompletno preurediti vaš životopis tako da istakne relevantne kompetencije i iskustva, a izbaci ono što bespotrebno zauzima prostor.

Naredbe za uređivanje životopisa možete izdati na neki od sljedećih načina:

 • Napiši mi životopis za ovo radno mjesto: (unesite naziv i kratak opis radnog mjesta ili zalijepite tekst oglasa za posao).
 • Navedi mi 5 ključnih vještina potrebnih za [radno mjesto].
 • Opiši mi odgovornosti i vještine za [radno mjesto].

Naravno, ne zaboravite pregledati životopis nakon što ga umjetna inteligencija ažurira. ChatGPT, kao ni bilo koji sličan alat, ne zna što vi znate. Ne želite da vas na razgovoru za posao potencijalni poslodavac pita kad ste radili u određenom softwareu, a vi za njega zapravo prvi put čujete.

Slično je i s motivacijskim pismom, a Teal HQ savjetuje da odredite i stil kojim će biti napisano. Primjerice:

 • Napiši mi prijateljsko motivacijsko pismo za [radno mjesto] u [tvrtki] pomoću mojeg životopisa.
 • Kreiraj detaljno i uvjerljivo motivacijsko pismo od 400 do 500 riječi za [radno mjesto] koristeći informacije iz mojeg životopisa.
 • Sastavi profesionalno motivacijsko pismo za [radno mjesto] u [tvrtki] koja će u prvi plan staviti moje vještine engleskog i talijanskog jezika.

Pročitajte više: Otvorena molba – u teoriji poželjnija no ikada, u praksi ne urodi plodom?


Pripremite se za razgovor za posao

Svatko je nervozan prije razgovora za posao, no dobra priprema može puno pomoći. Nije važno samo imati spremne odgovore na pitanja, već se znati odjenuti, ponašati, ostati mirnom… ChatGPT vam može udijeliti korisne savjete, ali i pružiti vam feedback na vaše odgovore.

Poslužite se pitanjima poput ovih:

 • Koja su najčešća pitanja na razgovoru za posao u automobilskoj industriji?
 • Koja su najčešća pitanja na razgovoru za posao web dizajnera?
 • Kako najbolje odgovoriti na pitanje: (unesite pitanje koje često čujete, a nesigurni ste vezano uz odgovor)?
 • Koja pitanja mogu postaviti da ostavim dojam motivirane kandidatkinje?

Ne zaboravite da ChatGPT ipak nije čovjek, te da se uspjeh ili neuspjeh u komunikaciji s njime ne prenosi nužno na stvaran svijet. Ovo je suvremena varijanta vježbanja govora pred zrcalom.


Pročitajte više: Regruterka otkriva koja je razlika između prosječnog i izvanrednog kandidata za posao


Upoznajte tvrtku i industriju

Jedna od najvažnijih stvari koje možete napraviti dok tražite posao jest istražiti tvrtku za koju ste zainteresirani. U par minuta doći ćete do informacija koje biste možda pretraživali satima, samo trebate znati pametno postaviti pitanje. Evo kako:

 • Kako je izgledala karijera [vlasnika tvrtke koja me zanima]?
 • Objasni mi misiju i viziju poduzeća.
 • Kad je osnovana i kako je tekla povijest tvrtke?
 • Postoje li skandali vezani uz tvrtku?
 • Kojih bi pet najvažnijih stvari trebala znati o osnivačima poduzeća?

Provedite SWOT analizu

SWOT analiza nevjerojatno je korisna metoda kako biste uvidjeli ne samo svoje snage i slabosti, već radnog mjesta, tvrtke i industrije u koju želite ući, piše Forbes. Naredba je i više nego jednostavna:

 • Kreiraj mi SWOT analizu [tvrtke].

Slobodno navedite i koliko snaga, slabosti, prilika i prijetnji želite da istakne.

Isto može učiniti i za vas nakon što unesete dovoljno podataka o sebi, što ste vrlo vjerojatno i učinili dok ste uređivali životopis. Ako znate koje su vaše snage i slabosti, što vas ugrožava i gdje su prilike, lakše ćete raditi na sebi.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -