Kako napisati kvalitetan CV žene s karijerom

Dobro je poznato da je kvalitetan CV ono prvo što će vam osigurati poziv na razgovor za posao iz snova, ali ponekad ni sami niste sigurni od čega se sastoji kvalitetan CV niti kako ga napisati. Kako bismo vam pomogli, sastavili smo ovaj vodič koji će vam pomoći napisati CV zahvaljujući kojemu će se vaša prijava za posao istaknuti u masi i koji može biti prevaga u tome hoće li vas pozvati na razgovor za posao ili ne. 

Napravite osnovni CV 

Neovisno o tome koliko imate radnog iskustva, sastavite svoj osnovni CV. Osnovni CV ili temeljni životopis jest dugačak i opširan dokument u kojem ćete podrobno opisati svoje obrazovanje, baš svako radno iskustvo, od početničkih pozicija i volontiranja do vašeg posljednjeg radnog mjesta, svoje vještine, znanje stranih jezika, interese i hobije i sve drugo što vam može pasti na pamet da bi moglo biti zanimljivo ili korisno čitatelju. To mogu biti razni tečajevi koje ste završili, certifikacije, ali i ono što zaokuplja vaše slobodno vrijeme. 

Najvažnija stvar kod sastavljanja osnovnog životopisa jest da se nikako ne ograničavate količinom teksta ni prostora koji on zauzima. Osnovni CV je vaš temelj za sve prijave za posao i što ste detaljniji u tome kada ga sastavljate, to će vam kasnije biti jednostavnije. Čak i ako trenutačno ne tražite novi posao, ali ste dobili važno promaknuće, stekli novu vještinu ili pak položili važan certifikat, sjetite se to što je detaljnije moguće zapisati u svoj osnovni CV jer biste s vremenom neke važne elemente mogli jednostavno zaboraviti. 

Pažljivo pročitajte oglas za posao 

Nakon što ste sastavili svoj dugačak i opsežan CV, sada se možete baciti u traženje slobodnih radnih mjesta. Redovito posjećujte stranice s oglasima za posao kao što su https://www.moj-posao.net/ ili pak https://www.posao.hr/ i pronađite one oglase koji vas zanimaju ili za koje pak smatrate da imate odgovarajućeg iskustva ili znanja. 

Nakon što ste pronašli konkretan oglas, pažljivo ga pročitajte. Naime, u današnje se vrijeme na svaki oglas javljaju deseci, a u nekim slučajevima i stotine potencijalnih kandidata i poslodavci žele brzo profiltrirati one koji najbolje odgovaraju traženim uvjetima. 


Pročitajte više: Stručnjakinja zna kako se istaknuti u moru istih, AI generiranih životopisa


Napravite CV za konkretan posao 

Kako biste lako prošli prvobitno filtriranje, prilagodite svoj osnovni CV konkretnom poslu. Nemojte ga brisati već iz osnovnog životopisa izvucite samo one informacije koje su relevantne za taj konkretan posao, a ostale izostavite. Nadalje, pronađite ključne riječi u oglasu za posao i ukomponirajte ih u svoj životopis. Na ovaj će način potencijalni poslodavac vidjeti da ste si dali truda i uzeli u obzir ono što se traži za to konkretno radno mjesto, što vam može pomoći u postupku zapošljavanja. 

Na primjer, ako je u oglasu navedeno da osoba treba imati timski duh, iskoristite te riječi neovisno o tome što ste vi u svojem osnovnom životopisu naveli da znate raditi u timu. Prilagodite opise svojih karakteristika onima koje ste traže, ali uvijek budite iskreni i nikada nemojte preuveličavati niti navoditi neistine jer će to s vremenom izaći na vidjelo. 

I da, ako se zbilja želite istaknuti u masi kandidata, napravit ćete novi i prilagođeni životopis za svaki oglas za koji se prijavljujete. Iako vam se to sada može činiti napornim i zahtjevnim poslom, vjerujte da će vam se isplatiti. Osim toga, ako ste sastavili obiman osnovni CV, izrada životopisa, tj., njegova prilagodba konkretnom oglasu za posao bit će puno brža nego što vam se može činiti na prvi pogled. 

Vodite računa o duljini životopisa 

Nakon što ste prilagodili svoj osnovni životopis konkretnom oglasu za posao, sada je vrijeme da mu posvetite potrebnu pažnju. Brojna istraživanja su pokazala da regruteri i stručnjaci za zapošljavanje u prosjeku troše šest sekundi na čitanje pristiglih životopisa, tako da se trebate pobrinuti da vaš CV bude sažet i relevantan i da sadrži samo informacije koje će biti korisne i zanimljive čitatelju. Osim toga, neka ne bude dulji od dvije stranice. O detaljima možete opširno govoriti tijekom razgovora za posao. 


Pročitajte više: Hobiji u životopisu – da ili ne?


Izgled životopisa 

Vaš životopis mora izgledati kao ozbiljan i profesionalan dokument. Ako niste grafički dizajner ili niste posebno skloni uređivanju teksta, tada je razumno da iskoristite neki od dostupnih obrazaca životopisa u koji ćete moći unijeti željene informacije, a alat će se pobrinuti za to da su one uredno i logično posložene.

U mnogim prilika često nemamo znanja ni vremena na grafičko uređivanje životopisa, a u današnje vrijeme kada imamo toliko mnogo dostupnih alata na internetu, za to zapravo ni nema potrebe. Na primjer, stranica CVMaker.hr nudi brojne primjere životopisa koji vam mogu poslužiti za inspiraciju, kao i obrasce koji će vam uštedjeti vrijeme kod izrade i uređivanja životopisa. 

Fotografija – da ili ne? 

Dodavanje fotografije u životopis je prvenstveno vaša odluka, no, prije nego što donesete onu konačnu, predlažemo vam da razmislite o sljedećem. Ako se prijavljujete na radno mjesto u čijem se oglasu fotografija izričito traži ili pak gdje je izgled presudan, poput posla fotomodela ili glumca, tada obavezno dodajte fotografiju, ali vodite računa o tome da je profesionalna i primjerena tom radnom mjestu. 

U slučaju pak da se prijavljujete na neki posao kod kojeg izgled nije presudan, tada se može dogoditi da dodavanje fotografije izazove neželjen učinak i da vas već na samom početku postupka zapošljavanja zapravo diskvalificira. U nekim je zemljama dodavanje fotografije u životopis čak i zabranjeno, tako da, ako se prijavljujete za posao u inozemstvu, provjerite što kažu zakoni te zemlje. 

U konačnici, kako smo već naveli, dodavanje fotografije je vaša odluka, samo dobro razmislite o tome kakve posljedice može imate na postupak zapošljavanja. 


Pročitajte više: Ovih 6 stvari odmah uklonite iz životopisa!


Ne zaboravite na detalje 

Na kraju, nakon što ste napravili sve što smo naveli, prije slanja životopisa, pročitajte ga još jednom. Provjerite jesu li vaši podaci za kontakt točni, ima li kakvih pravopisnih ili gramatičkih pogrešaka, jesu li svi odjeljci posloženi redoslijedom za koji smatrate da će ostaviti najbolji dojam, jeste li naveli bitne informacije i izostavili one koje nisu relevantne (vodite se oglasom za posao!) i ostalo.

Ako imate tu mogućnost, zamolite člana obitelji ili prijatelja da pročita i oglas za posao i vaš CV i neka vam iskreno kaže svoje mišljenje – ponekad drugi par očiju može vidjeti nešto što vam može pomoći da vaš životopis bude još malo bolji. 

I, naravno, sretno u potrazi za novim poslom! 

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -