Ovih 6 stvari odmah uklonite iz životopisa!

Stalno slušamo i čitamo priče o tome što trebamo unijeti u životopis, ali rijetko o tome što trebamo ukloniti iz životopisa. Peter Yang je izvršni direktor tvrtke za pisanje životopisa i dosad je pročitao tisuće životopisa, od kojih su brojni mogli samo naštetiti mogućnostima zapošljavanja.

Ako želite napisati životopis koji poručuje “Zaposli me”, tada trebate pažljivo razmotriti svaku riječ, broj, redak i postignuće, navodi Make It.


Pročitajte više: Hoće li žene konačno stati na kraj strahovladavini koju su uspostavili životopisi?


Što ukloniti iz životopisa?

Nebitni hobiji i interesi

Volite kampirati? Skupljate poštanske marke? Pletete? Svatko ima hobi, a većina ljudi misli da će ih oni istaknuti među ostalim kandidatima. No, regrutere nije briga kako provodite slobodno vrijeme – barem ne odmah. Imaju hrpe životopisa za pregled, a trenutno su samo usredotočeni na pronalaženje kandidata koji udovoljavaju zahtjevima.

Naravno, odlično je uključiti hobi koji je povezan s radnim mjestom za koje se prijavljujete. Ako je posao u financijama, oznaka kriptoentuzijasta je odlična. Ali ako volite kampirati, to uistinu ne trebate navoditi.

Previše mekih vještina

Naravno da ćete navesti neke meke vještine, no previše kandidata pretjeruje s mekim vještinama, a regruteri su itekako svjesni ovog uobičajenog trika. Međutim, mogli biste izgubiti kredibilitet ako ih nabrajate previše.

“Fokusirajte se više na ‘tvrde’ nego na meke vještine”, rekao je Peter Yang.

Osobne zamjenice

Iznenađujuće je da mnogi kandidati i dalje griješe koristeći osobne zamjenice – “ja”, “mi” – u svom životopisu. “To je vaš životopis pa se podrazumijeva da sve u njemu odnosi na vas”, rekao je Yang.

Umjesto ‘Ja sam vodila tim od petero ljudi’, napišite ‘vođenje tima od petero ljudi’.


Pročitajte više: Ovih 7 alata za pisanje životopisa znatno će vam olakšati traženje posla


Profesionalne fotografije

Osim ako želite biti izabrani za glavnu glumicu, uklonite fotografije. “Neki menadžeri i regruteri su rekli da im je to neprofesionalno ili čak pomalo neukusno”, istaknuo je Yang.

To također može dovesti do nesvjesne pristranosti. Bilo da se radi o načinu odijevanja, spolu, rasi ili samo o tome kako izgledate – sve su to stvari koje potencijalno mogu utjecati na donošenje odluka zaposlenika, čak i ako je to učinjeno nenamjerno.

Pogrešna vrsta e-pošte

Regruteri i HR menadžeri žele kandidate koji su barem tehnološki upućeni, a to znači da hotmail baš i nije dobar izbor. Pridržavajte se Gmaila ili Outlooka i neka vaša e-mail adresa sadrži vaše puno ime i prezime.


Pročitajte više: Tražite posao? Istaknite svoje sposobnosti, a ne iskustvo


Radna mjesta starija od 10 do 15 godina

Naravno, ako ste nedavno diplomirali, navodit ćete sva svoja iskustva. Međutim, ako ste direktorica s desetljećima iskustva, ne biste trebali uključiti više od četiri do pet radnih mjesta unazad 10 do 15 godina.

Što je starija pozicija (osim ako je bila u velikoj, poznatoj tvrtki ili je usko povezana poslom koji želite), to će manje voditelja zapošljavanja brinuti o tome.

Umjesto da zaranjate u zastarjelo radno iskustvo, iskoristite taj dragocjeni prostor za životopis kako biste razjasnili detalje svojih najnovijih poslova i postignuća.

Foto: Unsplash/Markus Winkler

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -