Stručnjakinja zna kako se istaknuti u moru istih, AI generiranih životopisa

ChatGPT počeo se koristiti i za – traženje posla. Gotovo polovica tražitelja posla koristi ChatGPT za pisanje svojih životopisa i/ili motivacijskih pisama, piše HelloKindred. Njih gotovo 80 posto je dobilo intervju na temelju materijala za prijavu koje im je napisao ChatGPT. Ipak – dovodi to do mora istih životopisa. Karijerna mentorica Sarah Trajković zna kako se istaknuti u moru istih, generičkih životopisa.

“Koristite umjetnu inteligenciju i ChatGPT, ali – jako pažljivo”, kaže Trajković.

Kvalitetan životopis. ChatGPT je alat, a ne čarobni štapić

Dakle, možete iskoristiti sve čari umjetne inteligencije za generiranje životopisa koji neće biti generički i isti kao drugi. Umjetna inteligencija revolucionira industriju marketinga, uključujući načine na koje tražitelji posla i poslodavci pronalaze jedni druge na stalno promjenjivom tržištu rada. Koristeći umjetnu inteligenciju možete se istaknuti kao vrhunski kandidat za poslove koje želite. “Tajna” je u tomu kako vi upravljate umjetnom inteligencijom odnosno način na koji ju koristite i kakve joj naredbe zadajete, napominje karijerna mentorica.

“Koristite se umjetnom inteligencijom kako biste istaknuli svoje konkurentske prednosti”, ističe Trajković. Objašnjava da, ako napravite originalan i personaliziran životopis, pokazat ćete svoje stvarne kompetencije i doprinose na prethodnim poslovima.

Dakle, ChatGPT nije čarobni štapić koji će vam pružiti kao na dlanu vaš savršen životopis koji će vam otvoriti sva vrata. Umjetna inteligencija je alat kojim sami stvaramo svoj životopis, a bez našeg truda uloženog u izradu, bit ćemo tek kap u generiranom moru – poslodavac će tek preletjeti preko životopisa kakvog je mogao stvoriti bilo tko drugi.


Pročitajte više: Hobiji u životopisu – da ili ne?


Pokažite svoje kompetencije

“Najvažnije je imati na umu da je ChatGPT super alat koji može nama kao kreatorima životopisa proširiti percepciju, podsjetiti nas što sve možemo navesti kao svoje odgovornosti i postignuća, ali ga nikako ne smijemo koristiti samo kako bismo mi kopirali taj tekst koji on nama da jer u tom tekstu ne postoji niti malo naše osobnosti niti potvrda o kvaliteti našeg rada”, naglašava Trajković.

Objašnjava da ChatGPT možemo koristiti na dva načina: da tekst sroči nešto spretnije nego bismo mi sami i da nas podsjeti na određene odgovornosti koje nosi naša pozicija, a nakon čega mi ponuđene natuknice prilagodimo sebi.

Dakle, u kvalitetnom životopisu nećemo samo pobrojati radna mjesta i pozicije na kojima smo do tada bili već ćemo se potruditi opisati što svaka pozicija nosi i načine na koji smo mi doprinijeli na tim pozicijama. Drugim riječima – pokazati ćemo svoje rezultate kojima se možemo istaknuti u odnosu na druge. No, nije uvijek lako sjetiti se svega, upozorava Trajković.


Pročitajte više: Otvorena molba – u teoriji poželjnija no ikada, u praksi ne urodi plodom


‘ChatGPT, reci mi koje su odgovornosti…’

“Kada ljudi kreiraju životopis i nemaju ideja ili se ne mogu sjetiti svojih odgovornosti i dostignuća koje su imali na određenom poslu i poziciji, korisno je pitati ChatGPT. Odnosno dati mu naredbu da nam navede nekoliko odgovornosti koje sa sobom nosi određena pozicija. Zatim na temelju natuknica koje on generira, kreator životopisa malo proširili svoju percepciju”, objašnjava Trajković.

Dakle, ako se prijavljujemo za posao sales asistenta i već imamo iskustva na toj poziciji, damo naredbu ChatGPT-ju da navede 10 odgovornosti koje radi sales asistent. I to nam služi kao smjernica i kao temelj koji ćemo dalje koristiti prilikom kreiranja životopisa.

“Mi ćemo to potpuno personalizirati. Dakle, nećemo samo napisati da smo odgovarali na upite klijenata nego to možemo kvantificirati. Potpuno ćemo tu generalnu rečenicu koju je zadao ChatGPT i koja je primjenjiva za sve prodavače personalizirati tako da ćemo oživjeti svoju situaciju”, objašnjava Trajković- To možemo učiniti tako da opišemo koliko je klijenata bilo, na koji način smo nešto radili, jesmo li imali nekakav svoj poseban stil, koliko često su nam se klijenti vraćali…

“Nije dovoljno napisati neku rečenicu koju su svi mogli napisati i onu koja je personalizirana. Znači osim što samo kažemo neku praznu rečenicu, potkrijepimo su dokazom, dajemo potvrdu o kvaliteti svog rada. Pokazujemo da smo povećali prihod trgovine i omogućili da se klijenti stalno vraćaju. Znači pokazujemo svoju važnost i koliko doprinosimo poslodavcu”, zaključuje.

Dakle, umjetna inteligencija nam je podsjetnik i služi za širenje percepcije sve možemo napisati u životopisu, ali jako je važno da se smjernice shvate upravo tako – kao smjernice.


Pročitajte više: Čemu služe testovi inteligencije na razgovorima za posao?


Kvalitetan životopis, ChatGPT daje bazu, a mi personaliziramo

Drugi način na koji nam ChatGPT može pomoći u stvaranju kvalitetnog životopisa je da ga ‘iskoristimo’ da nam na kvalitetniji način napiše ono što sami ne znamo kako sročiti.

“Nije isto kada netko napiše: ‘pozdravljala sam i pomagala klijentima koji su dolazili u trgovinu i nudila sam im prijateljsku uslugu’. Potpuno je drugačije reći: ‘kroz svoj odličan costumer servce omogućila rast trgovine za određeni postotak’. Umjetna inteligencija može pomoći da zvučimo profesionalnije“, napominje karijerna mentorica.

Trajković zaključuje da je korištenje ChatGPT-ja danas jednako ‘normalno’ kao što je i ‘guglanje’.

Kada ne znaš – guglaj, pitaj i izvuci informacije koje ti mogu pomoći”, savjetuje Trajković. Ipak je tehnologija tu da nam pomogne, a ne odmogne i ako znamo njome kvalitetno baratati, to može biti samo plus.

“Sasvim je normalno da nismo svi jednako nadareni za pisanje i ako ne znamo kako sročiti odgovornosti koje smo imali sasvim je okej ‘guglati’ i onda iz toga izvući ono što se podudara s našom situacijom i oglasom na koji se sada prijavljujemo. Temeljem toga kreiramo svoj personalizirani životopis“, objašnjava.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -