Vesna Škare-Ožbolt smatra da poduzetnice trebaju biti zaštitni znak Zagreba!

Lokalni izbori prilika su za promjene koje mogu biti osobito važne poduzetnicima. Kandidati u svojim programima ističu različite načine poticanja poduzetništva, a na biračima je da izaberu one koje smatraju najprikladnijima. Razgovarali smo s nezavisnom kandidatkinjom za gradonačelnicu Zagreba, Vesnom Škare-Ožbolt i doznali kako izgleda njezin plan za poticanje poduzetništva. Vesna Škare-Ožbolt planira osobitu pažnju posvetiti majkama poduzetnicama, jer zna koliki izazov predstavlja balansiranje karijere i majčinstva.


Pročitajte više: Lokalni izbori 2021.: Ovo su nezavisne kandidatkinje koje dokazuju da Hrvatskoj ne nedostaje ambicioznih političarki!


Plan za razvoj poduzetništva

Vesna Škare-Ožbolt ističe da je najvažnije poduzetništvu dozvoliti da “prodiše” i omogućiti mu put za razvoj. Tada središnju ulogu u ekonomiji mogu preuzeti poduzetnici koji će nova znanja utjeloviti u raznim inovacijama. Gospodarski rast se ne zasniva na fizičkoj ili financijskoj akumulaciji kapitala, već upravo na inovativnim kapacitetima potaknutim znanjem. Da bi do tih inovacija došlo, potrebno je u Zagrebu omogućiti infrastrukturu koju poduzetnici mogu koristiti za razvoj novih ideja. Upravo zato je jedan od glavnih projekata u planu izgradnja Centra za inovacije Tehnopolis Blato. “Razvoj novih tehnologija suočen je s pojavom novih potreba, a inovativan ulazak poduzetnika mora održati gospodarski rast.”

Kako bi se poduzetništvo dalje razvijalo, Vesna Škare-Ožbolt planira povećati fond talenata najboljih studenata, olakšati protok radne snage u poduzećima, maksimalno iskoristiti akademsku zajednicu, prepoznati ulogu porezne politike i olakšati postupak izlaska inovacijskih izuma u javnost. Za razvoj poduzetništva i inovacije potrebno je raditi na debirokratizaciji poslovnih procesa. Osim toga, ističe Škare-Ožbolt, važno je zapošljavati najbolje kandidate, ulagati u infrastrukturu i poticati prepoznatljivost poduzetnika. To se može činiti kroz marketing i različite gospodarske manifestacije na kojima poduzetnici imaju priliku prezentirati svoju produktivnost i inovacije. “Zato ću razvoj gospodarstva i poduzetništva temeljiti na tri glavna stupa: znanju, inovacijama i kvalitetnoj ponudi. Tu su i obrtnici, koji su danas u izuzetno teškoj situaciji. Za njih imamo poseban program mjera kako ih osnažiti.”


Pročitajte više: Joško Klisović, SDP-ov kandidat za Zagreb, otkrio nam je planove za poduzetništvo!


Nedovoljno iskorišteni resursi

Vesna Škare-Ožbolt ističe da resursi za podržavanje poduzetnika postoje, ali da ih Zagreb do sada nije dovoljno iskoristio. “Poduzetništvo i grad Zagreb nisu dva odvojena svijeta koja žive i djeluju neovisno jedan od drugog. Grad Zagreb mora osigurati uvjete za razvoj poduzetništva. Uprava grada Zagreba mora poduzetnicima omogućiti djelovanje, a ne im postavljati prepreke i otežavati ionako zahtjevno poslovanje na današnjem tržištu.”

vesna-skare-ozbolt

Vesna Škare-Ožbolt ističe da je važno imati otvoren dijalog s poduzetnicima, slušati njihove potrebe i pomagati im, jer je bez toga nemoguć razvoj Zagreba. “Gradska uprava ne može obnoviti i oživjeti Zagreb u kojem su poduzetnici prikazivani kao problem, a ne kao rješenje. Moja uloga i misija kao gradonačelnice je započeti novo poglavlje grada Zagreba, koje će se temeljiti na kooperaciji s poduzetnicima, promoviranju inovacija, ulaganju u poduzetničku infrastrukturu i transformiranje Zagreba u jedan od glavnih poduzetničkih gradova u Europi.”


Pročitajte više: Mostov kandidat za Zagreb, Zvonimir Troskot, smatra da grad treba biti prijatelj poduzetnika


Subvencioniranje vrtića za poduzetnice koje su ujedno i majke

Vesna Škare-Ožbolt u svojoj se kampanji osobito oslanja na žene, te u skladu s time izrazito podržava žensko poduzetništvo. Smatra da ženama treba dati posebnu priliku i u javnom i u privatnom sektoru, a žensko poduzetništvo pomagati posebnim mjerama. “Neki dan sam srela mladu poduzetnicu, koja mi se požalila da je nikad iz gradske uprave nitko nije pozvao, a godišnje uplaćuje milijun kuna raznih davanja gradu Zagrebu.”

Vesna Škare-Ožbolt ističe da osobito cijeni poduzetnice koje su ujedno i majke. I sama je prošla kroz zahtjevnu situaciju, kada se svega desetak dana nakon rođenja kćeri vratila na mjesto savjetnice tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Ima posebno razumijevanje za njih jer, kako tvrdi, potrebna im je dvostruka snaga. “Onima koji tvrde da je to nemoguće odgovaram: ‘Moguće je!’ I sama sam to prošla.”

Kako bi majkama poduzetnicama olakšala balansiranje karijere i majčinstva, zalaže se sufinanciranje troškova vrtića poduzetnicama na početku karijere. Također, planira i poduzetničke kredite za žene. “Kao gradonačelnica, uvijek ću naći vremena kako bi poduzetnice bile uspješnije i na svaki način bile zaštitni znak grada Zagreba.”

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -