Joško Klisović, SDP-ov kandidat za Zagreb, otkrio nam je planove za poduzetništvo!

Lokalni izbori sve su nam bliže pa vjerojatno svatko od nas razmišlja kome dati svoj glas. Joško Klisović iz SDP-a jedan je od kandidata za gradonačelnika Zagreba, stoga smo mu odlučili postaviti nekoliko pitanja koja nas zanimaju. Razgovarali smo s njim o planovima za poduzetništvo, ali i o izazovima koje imaju poduzetnice.

“Zdravo poduzetništvo predstavlja ključnu pretpostavku cjelokupnog razvoja grada i zbog toga ćemo upravo tome posvetiti znatno više pažnje nego je to do sada bio slučaj.”


Pročitajte više: Lokalni izbori 2021.: Ovo su nezavisne kandidatkinje koje dokazuju da Hrvatskoj ne nedostaje ambicioznih političarki!


Paket mjera za inovativne, tehnološke i IT tvrtke

Joško Klisović smatra da gradska uprava treba biti servis svim zagrebačkim poduzetnicima, a svoje napore planira usmjeriti na razvoj poduzetništva 21. stoljeća.

“Grad Zagreb ima potencijal postati središte regije za kreativnu i IT industriju, a svojim ćemo mjerama najviše poticati izvrsnost i inovativnost te usmjerenost prema izvozu. Uloga je grada stvoriti poticajno poduzetničko okruženje koje razumije potrebe današnjih poduzetnika, kako u smislu njihove potrebe za kvalitetnom infrastrukturom, tako i u ulozi grada u realizaciji njihovih projekata kroz pomoć u njihovom povezivanju, internacionalizaciji, edukaciji i pristupu financiranja.”

U svom programu najavio je “ZG Start-up paket” za sve inovativne, tehnološke i IT tvrtke koje će biti osnovane u Zagrebu. “Paket će obuhvaćati mjere rasterećenja od gradskih poreza, izravne bespovratne potpore, sudjelovanje grada u financiranju putem seed, VC i Private Equity fondova te njihovu akceleraciju.”

No, u tome ne treba zaboraviti niti zagrebačke tradicijske i umjetničke obrte nego im treba olakšati transformaciju na suvremeno poslovanje digitalizacijom i modernizacijom njihova poslovanja, istaknuo je Klisović.

“Nadalje, inovativna i zelena javna nabava predstavljaju poslovnu priliku za sve poduzetnike u gradu, a cilj nam je od Zagreba stvoriti i centar privlačan za digitalne nomade kao i grad privlačan za ulaganje u nove tehnologije.”


Pročitajte više: Danijela Hajdinjak Prihić kandidirala se za gradonačelnicu Bjelovara: “Želim da grad Bjelovar bude svijetla točka regije!”


Što je potrebno za razvoj poduzetništva u Zagrebu?

Kako bi se razvijalo poduzetništvo u Zagrebu, Joško Klisović smatra da je potrebna sinergija poduzetnika, znanstveno-istraživačkih organizacija kao što je Sveučilište te gradske uprave kao javnog servisa.

“Činjenica da je Zagreb sveučilišni grad te da svake godine iznjedri stotine novih, mladih eksperata različitih područja od kojih će po završetku studija velika većina njih svoju profesionalnu karijeru započeti upravo u privatnom sektoru predstavlja ogroman zalog za daljnji razvoj poduzetništva. Uloga grada je osigurati kvalitetnu infrastrukturu te što bolju podršku poduzetničkim inicijativama.”

Isto tako, Grad Zagreb raspolaže vrijednom gradskom imovinom koja je zbog lošeg upravljanja, izvan funkcije i nije u službi jačanja gospodarstva, istaknuo je Joško Klisović.

“Nadalje, gradska Uprava često u prošlosti nije bila servis poduzetnicima pri čemu prvenstveno mislim na činjenicu da grad treba osigurati jednake prilike za sve poduzetnike te onemogućiti da pojedini poduzetnici imaju povlašteni status u odnosu na druge. Administrativne procedure vezane uz ishođenje različitih suglasnosti za poslovanje i širenje djelatnosti treba znatno pojednostaviti i ubrzati, a gradski proračun kroz transparentnu javnu nabavu može biti novi zamašnjak u razvoju poduzetništva u Zagrebu. Za sve to, uz proračunska sredstva, potrebno je i povećati apsorpciju EU fondova za projekte u Zagrebu te time povećati ukupni potencijal za razvitak grada.”

joško klisović

Svim poduzetnicima ću osigurati jednake uvjete kod javnih natječaja

Značajan potencijal za suradnju s poduzetnicima vidi u transformaciji gradske uprave prema učinkovitoj upravi koja osluškuje potrebe svojih građana gdje će upravo rješenja za učinkovitije upravljanje gradom i digitalizaciju proizaći u suradnji grada s inovativnim poduzetnicima.

“Grad Zagreb treba se razvijati uz pomoć svojih poduzetnika, a poduzetnici svoje poslovanje razvijati s gradom. Transparentna i pravična javna nabava treba biti ne samo u funkciji razvoja grada, nego i mehanizam poticanja zdravog i konkurentnog poduzetništva, a nova rješenja koja će osmisliti zagrebački poduzetnici podići će Zagreb na razinu drugih modernih srednjoeuropskih metropola.”

Izvoz je također važan segment gospodarstva kojem će Joško Klisović posvetiti posebnu pažnju, a kako ima iskustva u gospodarskoj diplomaciji, svoju će poziciju gradonačelnika koristiti i u svrhu promocije zagrebačkih tvrtki i njihovih rješenja u drugim gradovima.

“Svim poduzetnicima ću osigurati jednake uvjete kod javnih natječaja te neće biti pogodovanja čime ćemo stvoriti i zdraviju poduzetničku i poslovnu klimu u gradu.”


Pročitajte više: Političarke na listama za parlamentarne izbore, napredak ili nazadovanje?


Zaposlenim majkama planiramo pomoći organiziranim čuvanjem djece u prostorima tvrtke

S obzirom na to da smo mreža žena u biznisu nametnulo se i pitanje poduzetnica i zaposlenih majki.

“Žene poduzetnice danas se susreću s mnogo većim profesionalnim i privatnim izazovima od svojih muških kolega. Nažalost, živimo u gradu i u društvu u kojem su žene još uvijek slabije plaćene za isti posao od svojih muških kolega, a baviti se poduzetništvom i biti žena u Zagrebu, danas je izrazito teško.”

Kandidat za gradonačelnika planira napraviti promjene koje bi mogle pomoći svim zaposlenim ženama.

“Jedna od mjera koju smo predvidjeli za poticanje ženskog poduzetništva je pomoć tvrtkama za organizirano čuvanje djece u prostorima tvrtke kako bismo ženama omogućili istovremeno bavljenje profesionalnom karijerom i majčinstvom. Iako ova mjera nije nužno vezana isključivo za žene poduzetnice, nego općenito za sve zaposlene žene, smatramo kako će bitno doprinijeti povećanju udjela žena u ukupnoj poduzetničkoj populaciji.”

Također, smatra da je potrebno ohrabriti i educirati žene za poduzetničke vode putem Plavog ureda te drugih gradskih institucija. “Bitnu potporu planiramo dati i udruživanju i umrežavanju poduzetnica u tzv. ženske poduzetničke klastere te njihovo povezivanje, ne samo na promicanju ženskog poduzetništva, nego i radi zajedničkih poduzetničkih pothvata i nastupa na tržištu. Pri tomu, važna je i suradnja s nevladinim udrugama pa će inicijative poput Women in Adria biti ključan partner u provedbi naših mjera.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -