Mostov kandidat za Zagreb, Zvonimir Troskot, smatra da grad treba biti prijatelj poduzetnika

Bliže se lokalni izbori i građani razmišljaju kome će dati svoj glas. To je osobito važno poduzetnicima koje zanima planiraju li kandidati uvoditi promjene koje se tiču njihovog poslovanja. Razgovarali smo s Zvonimirom Troskotom, kandidatom Mosta za gradonačelnika Zagreba o tome što planira napraviti za poduzetništvo ako postane gradonačelnik.

Zvonimir Troskot smatra da Zagreb treba postati grad prijatelj poduzetnika. “Zagreb vidimo kao konkurentan, transparentan i poduzetnički grad, koji olakšava poslovanje i poduzetničke inicijative, te koji fiskalnom politikom i suradnjom sa poduzetničkom, sveučilišnom i intelektualnom zajednicom stvara pravu poduzetničku klimu.”

To namjerava postići rasterećivanjem poduzetnika brojnih fiskalnih nameta, prvenstveno smanjivanjem poreza na dohodak. Nakon toga, u planu je ukidanje prireza, smanjenje troškova komunalnih usluga i daljnje financiranje socijalnih politika. “Cilj je u prve dvije godine mandata smanjiti prirez do razine konkurentnosti s ostalim manjim gradovima koji nas okružuju.”


Pročitajte više: Lokalni izbori 2021.: Ovo su nezavisne kandidatkinje koje dokazuju da Hrvatskoj ne nedostaje ambicioznih političarki!


Racionalizacija poslovanja i razvoj centara za poduzetnike

U planu je racionalizacija poslovanja Zagrebačkog holdinga i svih poduzeća u vlasništvu grada, kao i same gradske uprave. Zvonimir Troskot planira uvesti četiri razine revizije – eksternu, internu, državnu i EU internu reviziju, te Ured za sprječavanje pranja novca iz gradskog proračuna. Veću količinu novca planira povlačiti iz fondova Europske unije upravo u suradnji s poduzetnicima.

zvonimir-troskot

U planu je poticanje i osnivanje poduzetničkih i co-working centara sa suvremenom opremom i podrškom za poduzetnike početnike te olakšavanje uvjeta poslovanja i dobivanja raznih dozvola i atesta. Radit će se na razvoju digitalne platforme putem koje će poduzetnici moći predstavljati svoje ideje i proizvode te se lakše pozicionirati na tržištu. U planu je i inovacijski centar kao temeljno mjesto za razvoj startup-ova, inovacija i visokotehnoloških proizvoda. U planu je povezivanje sveučilišta, instituta, tvrtki i nevladinog sektora putem konferencija, meetupova i edukacija unutar centra s ciljem predstavljanja projekata, razmjene ideja i stvaranja partnerstva.

Troskot također planira raditi na razvoju kongresnog, medicinskog i sportskog turizma te nastaviti poticati projekt “Advent u Zagrebu” uz pravedne uvjete koncesije. Radit će i na poticanju STEM projekata te na pružanju kvalitetne administrativne pomoći poduzetnicima u korištenju fondova Europske unije.


Pročitajte više: Joško Klisović, SDP-ov kandidat za Zagreb, otkrio nam je planove za poduzetništvo!


Prilike za žene

Zvonimir Troskot ističe da razvijanje ženskog poduzetništva ima veoma važnu ulogu u dugoročnom razvijanju Mosta i njegove lokalne organizacije. Brojne ambiciozne i sposobne žene dobile su priliku istaknuti se na različitim projektima, kao što je poticanje poljoprivrede u širem području Zagreba. Plan je Sesvetsko Prigorje i jugozapadni dio Zagreba pretvoriti u centar ekološke proizvodnje hrane koja bi se zatim prodavala na zagrebačkim tržnicama.

Ideja o razvoju prvog brenda, “jagodice sesvetice” došla je od Ivane Vladimire Petrić, voditeljice GČ Sesvete i doktorice biotehničkih znanosti. Razvoj prvog brenda olakšat će lokalnim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode. “U Mostu Zagreb njegujemo i razvijamo ženske lidere, na što sam jako ponosan, jer je sada već jako puno žena i djevojaka dobilo priliku okušati se u vodstvu lokalnih organizacija, timova ili projekata. I nevjerojatno je što su uspjele postići u samo nekoliko mjeseci. Most Zagreb ima veliki potencijal postati rasadnik budućih ženskih lidera.”


Pročitajte više: Danijela Hajdinjak Prihić kandidirala se za gradonačelnicu Bjelovara: “Želim da grad Bjelovar bude svijetla točka regije!”


Reorganizacija gradske uprave

U projektu brendiranja “jagodice sesvetice” glavnu bi ulogu imao Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo. Kako bi Zagreb mogao učinkovito surađivati s poduzetnicima, Troskot planira reorganizaciju nekih sektora gradske uprave. U planu je osnivanje posebnog odjela za poduzetništvo u sklopu ureda za gospodarstvo. Njegova će uloga između ostalog biti i ubrzanje administrativnih procesa. “Odjel za poduzetništvo također treba biti centralno mjesto gdje će se svi poduzetnici osjećati sigurno i putem kojeg će moći iznositi sve probleme, nelogičnosti i nesuglasice s kojima se susreću u svom radu i komunikaciji s gradskom upravom.”

Troskot planira ojačati poduzetničku klimu i Zagreb učiniti gradom u kojem će se poduzetnici moći nesmetano ravijati, ali to je nemoguće bez učinkovite uprave. “Gradu Zagrebu je potrebna transparentna i učinkovita uprava koja će biti most prema poduzetnicima, ali most koji ne guši i opterećuje poduzetnike, nego koji stvara adekvatan okvir za njihovo lakše poslovanje i razvoj.”

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -