Ministru Mariću uputili smo zahtjev za izmjenom zakona o doprinosima

Od ljeta 2018. kada su izmjene zakona o doprinosima puštene u e-savjetovanje ukazujemo koliko su štetne za poduzetnike početnike, a osobito za žene poduzetnice. Naime, izmjenama je definirano da direktori tvrtki moraju biti prijavljeni na puno radno vrijeme i sukladno tome plaćati doprinose u iznosu od 24.051,48 kn za 2019. godinu

Povezano:

Poduzetnici početnici u prvih nekoliko godina poslovanja nemaju dovoljno prihoda za isplatu plaće i doprinosa. Za žene poduzetnice počeci su još teži zbog obiteljskih obveza. Zbog toga se poduzetnici često na početku poslovanja prijavljuju na manje od punog radnog vremena, a kod žena poduzetnica to i odražava efektivno radno vrijeme. Jer ako kuhate ručak, vozite djecu, perete veš i usput kad stignete šaljete mailove i telefonirate, budimo realni, vi ne radite efektivno.

Kako bi se stalno na kraj onima koji zlorabe sustav, donesene su izmjene zakona o doprinosima koje se odnose na sve, bez uzimanja u obzir poduzetnika početnika koji su itekako nužni našem gospodarstvu.

Povezano:

Na isto što i mi ukazivala je i Ivana Ninčević Lesandrić, nezavisna saborska zastupnica kluba Most te udruga Lipa. Unatoč našim naporima, izmjene zakona o doprinosima su izglasane u Saboru i one su u primjeni od 1.1.2019. godine.

Udruga Lipa je zbog ovoga pokrenula projekt Dajte nam da radimo te su proveli dva istraživanja koja su pokazala strašne posljedice ovog zakona – očekuje nas val zatvaranja malih tvrtki. Zbog toga smo na Svjetski dan poduzetnica održali konferenciju za medije kako bi upozorili na to.

Povezano:

Zahtjev za izmjenom zakona o doprinosima

Jučer smo ministru Mariću poslali Zahtjev za izmjenom zakona o doprinosima


Poštovani g. Mariću,


Kao što smo i upozoravali u trenutku najave obveznog plaćanja doprinosa za direktore i članove uprava, a bez obzira na veličinu i financijske mogućnosti kompanija, prema našim anketama, dolazi do masovnog zatvaranja trgovačkih društava mikropoduzetnika. Radi se o stotinama tvrtki koja su se zatvorile u 2019. godini, a njihovi vlasnici više neće biti neto uplatitelji u proračun. Također će izostat i efekt generiranja stotina radnih mjesta koje bi te tvrtke, potencijalno, otvorile. Na žalost, zatvaranja će se nastaviti i u ovoj godini kad porezne uprave dostave razliku doprinosa koje su dužni platiti i onih već uplaćenih, što će fizičke osobe, direktore, članove uprava mikropoduzeća i likvidatore dovesti u nove financijske i egzistencijalne probleme.

Smatramo da je Zakon o doprinosima, na snazi od 1.1.2019. godine, u suprotnosti sa važećim ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva Europske unije, ali i same Hrvatske, i da se izrazito nepovoljno odrazio na poduzetnike početnike, dugoročno na generiranje novih poduzetničkih pothvata, te uplate u proračun.
Naime, Europsko gospodarstvo počiva na malom poduzetništvu, 99% kompanija u EU su mikro, mala i srednja poduzeća, te kreiraju dva od tri radna mjesta. Stoga je EU donijela niz zakona, i drugih akata kojima se želi potaknuti ulazak što većeg broja građana u svijet poduzetništva. Prosječno 37% građana EU se želi baviti poduzetništvom, dok je hrvatski prosjek tek – 25%, i ovim Zakonom je bitno ugrožen.


Vi, također, znate da i hrvatsko gospodarstvo počiva na malom poduzetništvu. Broj mikro i malih poduzetnika je 129.259, što je 98,6% poduzeća u Hrvatskoj. Zapošljavaju 494.211 osoba, ili 52,6% zaposlenih u poduzećima. Ostvaruju 274,9 mlrd.kn prihoda (36,6%), te dobit od 8,6 mlrd.kn (30,6%).

Zbog svega navedenog apeliramo na Vas da uvažite posljedice mjere koju ste donijeli te da izmijenite važeći Zakon o doprinosima, na način da:

  • direktori početnici do 3 godine od početka poslovanja,
  • direktori roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče raditi na manje od punog radnog vremena
  • te direktori/likvidatori društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000,00 kuna, gledano na godišnjoj razini poslovanja temeljem službenih godišnjih izvještaja,

budu uključeni u izuzeća u članku 187. C stavak 2 Zakona o doprinosima.

Tražimo da svi gore navedeni budu izuzeti od obračuna razlike doprinosa, retroaktivno, od 1.1.2019., kako bismo izbjegli njihovo zatvaranje u 2020. zbog nemogućnosti plaćanja istih.

Tražimo, također, da se sva nova pravila i novi propisi, koje vlada donosi, ne primjenjuju ne sve poduzetnike jednako, ignorirajući njihovu veličinu, financijske i organizacijske kapacitete, te da se neizostavno primjenjuje “Think Small First” princip.

Tražimo i da zaštitite poduzetnike početnike, bez obzira na njihov organizacijski oblik (d.o.o., j.d.o.o., obrt i sl.) te im olakšate dosezanje veličine u kojoj će biti kreatori novih radnih mjesta, te neto uplatitelji u proračun. To se može postići samo ukidanjem administrativnih i drugih prepreka, te donošenje kvalitetnih i usuglašenih propisa umjesto dosadašnjih ad hoc propisa kojima se dugoročno onemogućava njihovo poslovanje.

Često nas podsjećate što ste sve napravili za poduzetništvo, ali ovakve mjere, na žalost, ne olakšavaju poslovanje poduzetnicima početnicima.

Zakon o doprinosima, u ovom obliku kako je usvojen, mnogim početnicima znači kraj njihovog poduzetništva.

Računamo na Vaše razumijevanje dugoročnih interesa hrvatskog i EU gospodarstva, kroz poticanje građana na ulazak u svijet poduzetništva, povećanje zaposlenosti, smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Vjerujemo da su naši argumenti dovoljno uvjerljivi te da ćete uvažiti naš zahtjev za izmjenom važećeg Zakona o doprinosima.

S poštovanjem,

Zagreb, 13.1.2020.

Tatjana Korceba-Huić, za Lipu
Ivana Matić, za Women in Adria
Ana Berić, za IPRH

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

uspješno vođenje biznisa

Morala je tri puta propasti da joj tek četvrti biznis uspije!

Želite li znati kako funkcionira uspješno vođenje biznisa, vrlo je važno shvatiti da ćete u većini slučajeva morati krenuti od same...
- Advertisment -