Konferencija ‘od ideje do police’ otkrila na što sve trebate paziti na putu realizacije svog projekta

Poduzetnici koji to još nisu postali, često muku muče s realizacijom dobre ideje. Nađu se tu strahovi od neuspjeha, ali i nepoznavanje procesa. Kompleksan se odgovor krije iza pitanja ‘kako se postaje poduzetnikom’, no na njega se ne prestajemo truditi odgovoriti. Svoje viđenje poduzetništva ili iskustvo putovanja od ideje do trgovine, otkrila je skupina predavača na Konferenciji ‘od ideje do police’.

Druga godina najboljeg događaja za poduzetnice u maloprodaji

Druga je to godina održavanja, koja nasljeduje prošlogodišnju ‘pandemijsku’ konferenciju. U trenutku kad su se mnogi poduzetnici osjećali napušteno, mi smo tu bili za njih. Ove godine vraćamo se jači i bolji! Konferencija je održana u Zagrebačkom Inovacijskom Centru, Ziceru, na velesajmu, a generalni pokrovitelj bila je BIPA, drogerija koja je poznata po domaćim proizvodima na svojim policama. Proces koji proizvođači prolaze da bi se pojavili u poslovnicama BIPE objasnila je Sanpatricija Vrsaljko, Trends and innovation managerica poznate drogerije.


Pročitajte više: Na prvoj konferenciji Od ideje do police poduzetnice čule sve što moraju znati za uspjeh u maloprodaji!


Europska Unija za mikro i male poduzetnike

Konferenciju je otvorila Ana-Marija Špicnagel Ćurko, poduzetnica i vlasnica tvrtke IPS Konzalting. Otkrila je koje sve mogućnosti za proizvođače i poljoprivrednike nude EU fondovi. Trenutno je na raspolaganju 24,2 milijarde eura, a nova kohezijska politika otkriva u kojem smjeru Europa ide narednih sedam godina. Ona je pametna, zelena, povezana, solidarna i bliže građanima. Od financijskih sredstava koji su poduzetnicima na raspolaganju spomenula je potpore, ESIF zajmove i HBOR kreditiranje. Ako imate ideju, a fali vam financijska potpora, možda je upravo u europskim fondovima lijek!


Pročitajte više: ESIF zajmovi konačno opet kreću nakon više od godinu dana, evo koji iznosi su na raspolaganju


‘Izvoz zvuči strašno, a zapravo je zanimljiv’

O izvozu je progovorila Anita Gulam Blečić, vlasnica agencije za posredovanje u prodaji i izvozu, Mondo – A. Naziv je svojoj tvrtki dala po talijanskom terminu ‘mondo aperto’, što znači ‘otvoren svijet’, u što ona svim bićem vjeruje. Tijekom svojeg dvadesetogodišnjeg iskustva u nabavi, marketingu, prodaji i, naravno, izvozu, naučila je da je za dobar izvoz ključno odgovoriti na tri pitanja – zašto, kamo i kada? Ako znate zašto želite na neko tržište, objašnjava Anita, nećete imati problema s plasiranjem neke ideje, priče iza svojeg proizvoda. Bit ćete sigurni u nju i stajati na čvrstim temeljima. Osim toga, neizmjerno je važno pažljivo razmotriti gdje ćete se širiti. To se radi na temelju analize tržišta. „Ne idite negdje tek tako,“ navodi ona. I u konačnici, budite pravovremeni – kretanje s izvozom je investicija i rizik, u koju ne biste trebali ulaziti ako niste spremni podnijeti pritisak.

‘Ako želite biti uspješni morate upoznati svoje kupce’

Tatjana Rajković, vlasnica Ureda za kreativnu analizu KVAKA, podijelila je s posjetiteljima konferencije što je naučila u 22 godine svog radnog iskustva. Započela je analizom elemenata koji čine poznate marke i brendove toliko uspješnim, a onda se osvrnula na sve ono na što trebate paziti kad želite super ideju pretvoriti u biznis. „Kupci su ključni, oni su ti za koje sve radite – zato nemojte u procesu zaboraviti na njih!“ Ističe Tatjana. Uvijek napravite analizu tržišta, jer znati što ljudi oko vas misle nije dovoljno. Tržište je veće od toga. Ne samo vaše poslovanje, nego i brend ovisi o tome kako će vas publika percipirati. Zato upoznajte svoje kupce i hrabro naprijed!

Kupac ne želi da ambalaža izgleda jeftino, želi znati da vam je stalo do njega

Ana Jurić, grafička dizajnerica i vlasnica branda Pun Kufer, otkrila je zašto je ambalaža lice proizvoda. „Želite ostaviti što bolji prvi dojam, i to vam mora biti najvažniji cilj.“ Tvrdi ona. Važno je obratiti pažnju na pakiranje upravo zbog toga što kupac ne želi razmišljati od koga je to i za koga je to. Dapače, ako zaključi da je ambalaža kaotična, jednostavno ju zanemari. On primjećuje sve – od materijala i tiska do dizajna. Ako primi lošu i jeftinu ambalažu, zaključit će da vam nije stalo do njega. Ukoliko ste početnik i ne možete si priuštiti veliku svotu novaca za ambalažu, govori Ana, možda možete odabrati jedan format ambalaže, a mijenjati samo dizajn. Uvijek imajte na umu koliko je važno odgovoriti na pitanje što je to i zašto je važno za nečiji život – kad jednom vaš proizvod stigne na policu, on se mora istaknuti.


Pročitajte više: Grafička dizajnerica otkriva zašto je boja brenda toliko važna i kako odabrati svoju!


‘Morate imati dobru priču i držati je se’

Vlasnica hrvatskog branda prirodne kozmetike Immortella, otkrila je kako je njen proizvod u samo nekoliko godina dospio na police BIPE i drugih trgovina u Hrvatskoj. Mlada se Marija Tomas, nakon završetka Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, vratila kući u Dalmaciju. Pošto je njen suprug imao stabilan posao, bilo joj je logično tamo ostati. Vrijeme je prolazilo, a prilika za zaposlenje se nije ukazivala pa je vrijeme ‘trošila’ proizvodeći prirodnu kozmetiku. Nakon godinu dana, ona i suprug otvoraju obrt za proizvodnju eteričnih ulja na bazi lavande i smilja. A onda se odvažila okušati se i u proizvodnji prirodne kozmetike. U red za plasman proizvoda dugo je čekala, ističe Marija, ali nije odustajala. Ono što joj je pomoglo da se istakne je čvrsto vjerovanje u ono što ju pokreće – u zdravu i prirodnu kozmetiku, koja će biti pristupačna svim ženama, i onima manje platežne moći.

Hrvatska ima tržište za ekološki prihvatljive proizvode!

Davor Ćiković, osnivač tvrtke Pero, otkrio je kako je krenuo u proizvodnju prirodnih sredstva za čišćenje i završio na policama hrvatskih trgovina. U posao je krenuo zbog odbojnosti prema kemikalijama koje se nalaze u standardnim sredstvima, a ostao je jer je saznao da postoji cijelo tržište zainteresirano za ono što nudi. U želji za se riješe plastične ambalaže osmislili su prah koji korisnici mogu sami pomiješati da bi dobili sredstvo, a pakirano je u biorazgradivoj plastici. „Nakon svega toga, kad konačno složite proizvod, shvatite da ste tek na početku i da još morate prevaliti ogroman put dolaska do tržišta“, ističe Davor, ali i to je dio iskustva. Ubrzo su sklopili ugovor s BIPOM, a onda je sve krenulo samo od sebe. Preko alata za analizu vidljivosti online, uočili su da su popularni, osim među mladim obiteljima, i među dvadesetogodišnjacima zainteresiranima za ekološke proizvode. Pripremili su cijeli asortiman od sapuna za pranje ruku do gelova za tuširanje, proizvoda u procesu dolaženja na police. Treba stalno razmišljati o onome što nudite i onima kojima to nudite, ističe Davor, i netko će vas prepoznati.


Pročitajte više: Kako doći do polica trgovačkog lanca i u doba krize?


Prokotip vas vodi kroz putovanje klijentovog pronalaska idealnog proizvoda

Dvoje zanimljivih predavača iz tvrtke Prokotip, Antun i Nikolina, održali su kreativnu radionicu koja je okrunila sve znanje koje smo skupili na predavanjima prije toga. Dvoje je predavača potaknulo posjetitelje da razmisle s jedne strane o prosječnom klijentu svojeg poslovanja, a s druge strane o kreativnim i inovativnim rješenjima koje im mogu ponuditi. Proveli su ih kroz ‘Customer Journey’. Okupljeni su stavili na papir svoj tijek misli, a razmislili su o tome čime se bave, zašto se time bave, koju inovaciju nude te tko su njihovi klijenti, kojim kanalima su došli do njih i zašto bi klijenti koristili njihov proizvod ili uslugu. Razmislili su i o tome na koje teškoće korisnici mogu naići u potrazi za svojim idealnim proizođačem (vama) te zašto bi netko mogao odustati od kupovine njihovog proizvoda. Uz pomoć te tehnike, okupljeni su promislili o tome kako razmišljaju njihovi kupci. Stavili su se u njihove cipele i izašli iz dvorane puno ideja i dojmova.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -