Greške na društvenim mrežama koje vam mogu uništiti karijeru!

Istraživanje iz 2019. godine koje je provela služba za zapošljavanje u SAD-u došlo je do saznanja da 84% ispitanika vjeruje da društvene mreže utječu na odluku o zapošljavanju. Isto tako, 50% ispitanika je izjavilo da su uklonili stare fotografije ili objave na društvenim mrežama kako bi zaštitili svoju profesionalnu reputaciju. Činjenica je da vas greške na društvenim mrežama mogu koštati posla.

Povezano:

Dakle, ako ovo čitate, velike su šanse da već znate da trebate izbrisati ili zaključati fotografije s tuluma. No, objavljivanje neprimjerenog sadržaja nije jedina greška na društvenim mrežama koja može ugroziti traženje posla ili ometati vaše profesionalne ciljeve.

CareerBuilderovo istraživanje otkrilo je da 70% menadžera i HR stručnjaka potraži potencijalne kandidate na društvenim mrežama te da je 57% ispitanika reklo da se nije odlučilo ići dalje s kandidatom zbog nečega što su pronašli na nekoj od društvenih mreža. 22% ispitanika je reklo da je pregledalo društvene mreže kandidata kako bi pronašli razloge da ih ne zaposle.

Koje greške na društvenim mrežama vam mogu uništiti karijeru?

Društvene mreže mogu biti moćan alat, pomažu vam da se povežete sa zaposlenicima, pronađete posao i razvijete profesionalnu reputaciju – ako stvari radite na pravi način. Naravno, postoje i stvari koje morate izbjegavati.

Niste na društvenim mrežama

Gotovo polovica anketiranih poslodavaca CareerBuildera rekla je da neće zaposliti kandidata kojeg ne mogu pronaći na mreži. Dok je 28% izjavilo da koriste društvene mreže kako bi prikupili više informacija o podnositelju zahtjeva prije intervjua, jedan od pet ispitanika rekao je da “očekuje da se kandidati nalaze na društvenim mrežama”.

Dakle, ne možete jednostavno zaobići društvene mreže i nadati se najboljem. Ako želite povećati šanse za zaposlenje, morate imati digitalni trag. To znači internetsku prisutnost, redovito ažuriranje profila i feedova na društvenim mrežama te interakciju s ljudima u vašoj industriji.

Ako ste do sada nekako uspjeli izbjeći društvene mreže, dobra je vijest da ih sad možete početi koristiti na pravi način.

Niste dosljedni

Ako je vaše ime na Twitteru @sportasica123, na LinkedInu @poslovnažena, a vaš Instagram je posebna priča. To može stvoriti ogroman problem.

Jedan od najizazovnijih aspekata izgradnje osobnog branda jest pronalaženje segmenta vaše osobnosti kojeg trebate naglasiti u profesionalnom kontekstu. Možete se istaknuti, vjerojatno i hoćete, potencijalnom poslodavcu ako koristite pravi segment. Isto tako, ne biste trebali dijeliti svaki dio svog života s potencijalni poslodavcem.

Neiskreni ste

Ako već neko duže vrijeme provodite na Instagramu ili YouTubeu, vjerojatno ste se upoznali s fenomenom influencera. Iako to mogu biti glumci, modeli i reality zvijezde, jedno im je zajedničko – mogu utjecati na kupovne navike pratitelja. Najuspješniji mogu zaraditi stotine tisuća dolara za jedan sponzorirani post.

Kad je u pitanju izgradnja brenda na društvenim mrežama, od influencera možete naučiti neke stvari. Prema istraživanjima, autentičnost je daleko važnija od privlačnosti kada želite utjecati na potrošačke navike. Drugim riječima, ljudi će vjerojatnije kupiti proizvod ako osjete da se nekome istinski sviđa.

Objavljujete prečesto (posebno tijekom radnog vremena)

CareerBuilder je u svom istraživanju zamolio HR menadžere da odaberu razloge zašto su odbili kandidata nakon što su proučili njegove društvene mreže. Ovo su njihovi razlozi:

  • 40% navodi neprimjerene fotografije
  • 36% navodi dokaze o konzumiranju alkohola ili droga
  • 31% navodi uvredljive i diskriminatorne komentare
  • 12% navodi da su odbili kandidata jer je prečesto objavljivao

Zašto je često objavljivanje problema? Ako izgleda kao da cijeli dan provodite na društvenim mrežama, vaš trenutni ili budući poslodavac može posumnjati da ne radite dovoljno. Ovo je posebno problem ako objavljujete tijekom radnog dana dok ste zaposleni.

Dijelite informacije zbog kojih bi mogli dobiti otkaz

Nadamo se da ne objavljujete ​​poslovne tajne ili govorite negativne stvari o svom poslodavcu, šefu ili suradnicima na društvenim mrežama. No znate li da možete izgubiti posao i zbog objava koje nemaju veze s vašim radnim mjestom?

U praksi to znači da bi vas poslodavac mogao otpustiti zbog nečega što radite nakon posla. Na primjer, radnici su izgubili posao zbog sudjelovanja na prosvjedima ili zbog objavljivanja svog političkog uvjerenja na društvenim mrežama.

Ako tražite posao i strastveni ste po pitanju stava, možda ćete odlučiti da ne želite raditi za poslodavca koji bi odbacio vašu kandidaturu na temelju vaših uvjerenja. Ali ako želite biti angažirani ili zadržati svoj trenutni posao, važno je znati da bi vas društvena mreža mogla dovesti u opasnost.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -