Trebate li nositi zaručnički prsten na razgovoru za posao?

Kratak odgovor bi bio: Ne, nemojte nositi zaručnički prsten na razgovoru za posao. Karijerni savjetnik Bruce Hurwitz napisao je esej “Nemojte nositi zaručnički prsten na razgovoru za posao”, iako prilično hladan i možda politički nekorektan savjet, Bruce je iznio svoje argumente.

Povezano:

Osvrnuo se na svoje veliko iskustvo tijekom kojeg je primijetio da žene koje dođu na razgovor s velikim zaručničkim prstenom imaju manje šanse za dobivanje posla. Ali kad ostave prsten kod kuće, veća je vjerojatnost da će se zaposliti. Navodi primjer kvalificirane žene koja je zbog “velikog dijamanta” izgubila nekoliko prilika za posao, ali nakon što je poslušala Hurwitzov savjet da prestane nositi prsten, napokon je dobila posao.

Zašto žene ne trebaju nositi zaručnički prsten na razgovoru za posao?

Iako se nikome ne sviđa ova ideja, postoji razlog za ovaj šovinistički savjet. Ako se žena pojavi sa skupocjenim nakitom, poslodavac bi mogao pretpostaviti da je vrlo bogata, što bi moglo negativno utjecati na njezine pregovore o plaći. Ili bi njezin prsten mogao čak i poslodavca dovesti do pretpostavke da si ne može priuštiti da je zaposli te joj tako onemogućiti sljedeći razgovor.

Hurwitzov savjet ženama da ne nose prsten nije financijski savjet, naprotiv, izrazito je seksistički. Žene s velikim zaručničkim prstenom ne rade sebi uslugu jer “kad muškarac vidi taj prsten, odmah pretpostavlja da ste bogato izdržavani, a ne da ste vi bogati”, ističe on.

Što je s muškarcima koji nose skupocjeni nakit?

Naravno, slično se pitanje postavlja i muškarcima. “Što je s muškarcima koji nose skupi nakit, poput Rolexa? Zasigurno bi vrijedilo isto pravilo – da će muškarce koji nose skupe komade smatrati “bogato izdržavanim”? No Hurwitz ističe da se muškarca neće gledati na taj način, dapače, može im pomoći pri zapošljavanju i pregovorima o plaći.

Muški kandidat koji nosi Rolex, s druge strane, mogao bi poboljšati svoj status u pregovorima o plaći, posebno ako je prodavač te dokazati nevjerojatan uspjeh. “Vidite ovaj sat. To je Rolex. Pogledajte vani, vidjet ćete moj BMW na vašem parkiralištu. Volim skupe stvari. Radim za dobar bonus. Odličan sam u tome što radim i zato si mogu priuštiti ovaj stil života”. Drugim riječima, potencijalni poslodavac će smatrati da je muškarac to sam zaradio i on će si osigurati bolje šanse u pregovorima za plaću.

Isto se ne može odnositi na žene s velikim zaručničkim prstenima. Nisu mogle biti marljive ili uspješne prodavačice poput svojih muških kolega koje su samostalno odlučile kupiti prsten.

Trećina žena u UK-u ne nosi zaručnički prsten na intervjuu

Prema istraživanju koje je proveo Credit Angel, 29 posto žena pokušava spriječiti diskriminaciju uklanjanjem vjenčanog ili zaručničkog prstena prije razgovora za posao.

Ovo je, kako kaže studija, zato što prsten može upućivati na to da je vjerojatnije da će žena zatrudnjeti od ostalih potencijalnih kandidata te zatražiti porodiljni i roditeljski dopust.

Zašto sam odlučila ne nositi zaručnički prsten?

Iako nekima to zvuči čudno, na stranici WeddingBee anonimne čitateljice otkrile su zašto ne nose zaručnički prsten.

Rae718: “Radim kao inženjer, što je industrija u kojoj dominiraju muškarci. Prije sam skidala prsten tijekom intervjua, ali samo zato što nema nedostataka u tome da ga ne nosim. Iskreno nemate što izgubiti ako ga ne nosite, ali kao što ste opisali, nošenje vas može podvrgnuti nečijoj latentnoj diskriminaciji.”

Tinnearanne2: “Ne bih ga nosila, ali to je samo zato što ne mislim da bi moj bračni status trebao biti dio razmatranja zapošljavanja mene ili ne. Nosila bih prsten kad bih dobila posao, pretpostavljajući da je to vrsta posla gdje je to prikladno.”

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -