Affiliate marketing

Affiliate marketing predstavlja marketing alat gdje plaćamo uslugu dovođenja (potencijalnih) kupaca/klijenata na našu web stranicu nekoj drugoj web stranici, a kod kojeg se ne radi o klasičnim oglasima.

Affiliate marketing se ponekad brka sa sličnim tipom oglašavanja koji se naziva referral marketing, jer oba uključuju korištenje treće strane (web stranice) za povećanje vlastite prodaje. Razlika između ta dva oblika digitalne komunikacije jest to što je kod affiliate marketinga motivacija za promoviranje našeg biznisa isključivo financijska, dok se referral marketing bazira na povjerenju i osobnom odnosu (dakle netko nas promovira jer smatra da smo stručnjak u danom području, jer smo im poslovni partner i slično).

Oko 80% affiliate programa u svijetu funkcionira na principu ‘provizija po prodaji’ (PPS = pay per sale), 19% po principu ‘naplata po aktivnosti’ (CPA = cost per action), a ostatak na metodama kao što su ‘naplata po kliku’ (CPC = cost per click) ili ‘naplata po prikazivanju’ (CMP = cost per 1000 views).

Tipovi affiliate web stranica

Tipova ima više a ja bih spomenula slijedeće:

 • One koje koriste ‘pay per click’ tražilice za promoviranje ponuda oglašivača (primjer: Google AdWords)
 • Shopping web stranice koje daju usporedbu proizvoda kod različitih proizvođača/ prodavača (primjer: amazon.com)
 • Stranice s usporedbama cijena za traženi proizvod kod raznih prodavača (primjer: jeftinije.hr)
 • Promotivne webstranice s kuponima i promocijama (primjer: ekupon.hr)
 • Stranice koje daju recenzije proizvoda
 • Web imenici, koje prikazuju popise prodavača po kategorijama, bez davanja kupona, usporedbe cijena i sl (primjer: wlw.hr)
 • Web stranice koje prikazuju oglase vezane uz njihov kontekst  (koriste npr AdSense)

Affiliate marketing: Google AdWords

Osobno sam zagovaratelj korištenja AdWords-a, osobito u dvije situacije:

 1. kada imate novu web stranicu (pa vas tražilice još nisu indeksirale, ne kotirate visoko na njihovoj listi relevantnosti za odabrane ključne riječi pa vašu web stranicu prikazuju eventualno na 100-toj stranici rezultata – što znači da ju nitko živ neće vidjeti),
 2. za sezonske biznise, u periodima pojačane potražnje za datim proizvodima/uslugama (npr igračke u 11. i 12.mjesecu; servis klima uređaja tokom svibnja, lipnja, srpnja; škole stranih jezika prije početka nove školske godine)

Oglašavanje putem AdWords-a možete napraviti kroz agenciju, ali je dovoljno jednostavan alat i ako ga želite koristiti sami.  Pa da objasnimo ukratko kako funkcionira (dajem primjer svoje firme)…

1. Korisnik na Google-u upiše ključne riječi:

affiliate marketing

2. Naš se oglas pojavljuje uz relevantne rezultate pretraživanja

affiliate marketing

Svaki puta kada korisnik upiše neki pojam u tražilicu, ona napravi licitaciju na temelju koje odluči koji će se oglasi (i kojim redom) prikazati. Licitacija funkcionira na temelju ocjene kvalitete oglasa i iznosa licitacije svakog oglašivača. Google AdWords vam neće naplatiti prikazivanje vašeg oglasa, već naplaćuje samo kada korisnik klikne na link na vašu web stranicu.

Google AdWords: Gdje se pojavljuju oglasi?

Oglasi se mogu pojavljivati na pretraživačkoj i/ili prikazivačkoj mreži. PRETRAŽIVAČKA MREŽA uključuje Google stranice rezultata pretraživanja (kao što je prikazano gore), ostalim Google web lokacijama (karte, slike), te partnerskim prikazivačkim web lokacijama (npr AOL). PRIKAZIVAČKA MREŽA  uključuje Google lokacije kao što su YouTube, Blogger, Gmail, te tisuće partnerskih web lokacija na internetu – primjer niže:

affiliate marketing

Google AdWords: Što trebamo definirati?

 • Ključne riječi: za koje riječi/izraze koje će upisati potencijalni klijent, želimo da se prikaže naš oglas?
 • Oglas, tekstualni ili slikovni: Tekstualni sadrži naslov (koji je ujedno i link na web stranicu), jedan ili dva retka teksta i adresu web lokacije, te se može prikazati na stranicama Google rezultata pretraživanja, kao i na cijeloj Google mreži; Slikovni može biti statična ili animirana slika, ili Flash format, te se prikazuje na web stranicama na Prikazivačkoj mreži, na stranicama rezultata pretraživanja Google slike, ali ne i na drugim stranicama rezultata pretraživanja
 • Budžet: koliko novaca želimo uložiti – dnevno ili mjesečno
 • Ulaganje po kliku: koliko maksimalno želimo platiti kada netko klikne na link za našu stranicu?

Zašto koristiti Google AdWords?

Časna riječ, ne dobivam posebnu proviziju od njih da bih reklamirala uslugu! 🙂 Sama ga koristim i mislim da je dobar alat iz nekoliko razloga:

 1. Ne plaćamo prikazivanje oglasa, već samo kad netko stvarno ode na našu web stranicu
 2. Dobar je način za osigurati da se naša web stranica vidi kao opcija, kada korisnik traži naš tip proizvoda ili usluge na internetu
 3. Rezultate je vrlo lako pratiti (dio usluge Google AdWords-a)
 4. Ulaganje koje si može priuštiti svaki bizinis

Affiliate marketing pruža brojne mogućnosti, a predstavlja trošak koji nastaje samo kada potencijalni kupac/klijent napravi konkretan korak prema kupovini (klikne na link na našu web stranicu; pretplati se na newsletter; kupi proizvod ili uslugu…). Ako ga trenutno ne koristite, razmotrite neki od gore navedenih oblika i isprobajte. Nije veliki financijski rizik, a možda je baš to ono što će vašem biznisu dati potreban ‘push’.

 

Mia Žilavec je iskusna menadžerica s više od 15 godina radnog iskustva u nizu hrvatskih i multinacionalnih kompanija na području Hrvatske i tržišta Adria regije. Iskustvo koje je gradila radeći za velike kompanije, sada koristi u radu s malim i srednje velikim trvtkama koje su suočene s nedostatkom internih marketing ekspertiza, kvalitetnog proizvoda ili usluge koje kupci nisu prepoznali, nedovoljno učinkovitim investicijama u marketing aktivnosti; tvrtkama koje ne znaju kreirati marketing strategiju koja će im osigurati da na tržištu realiziraju svoj maksimalni potencijal. Prva u Hrvatskoj nudi usluge outsourcinga marketing usluga, više o njenim uslugama na www.virtualni-suradnik.hr

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više