Što mislite da se zajedno s prijateljicom prijavite za poziciju izvršne direktorice?

Jeste li ikad razmišljali kako biste vi i vaša najbolja prijateljica odlično vodile neku tvrtku? Upravo to se dogodilo novim izvršnim direktoricama Nicoli Rivers i Elizabeth McKinnon koje su imenovane izvršnim direktoricama Environmental Justice Australia (EJA), jedne od vodećih australskih pravnih organizacija. Navedenu organizaciju sada vode dvije izvršne direktorice.

Povezano:

Dvije izvršne direktorice

Jedinstven aranžman ovih izvršnih direktorica je u tome što će uistinu dijeliti ulogu u svim aspektima posla, ali i što se tiče radnog vremena. Svaka će raditi pola radnog vremena i s ciljem poštivanja slobodnih dana druge osobe što je više moguće. Osim što dijeljenje posla nudi nevjerojatnu fleksibilnost, organizacija se obogaćuje time što ima dvoje ljudi na čelu.

Ovo nije novina u svijetu start upova, ali je neobično vidjeti u većim etabliranim organizacijama. Uspješni aranžmani za podjelu poslova i sastanaka su privlačni, a činjenica da je ta najava dobila pozitivne reakcije puno govori o potrebama i željama zaposlenika.

Dogovori oko dijeljenja uloge

Nicola i Elizabeth zajedno donose iskustvo od 32 godine – to bi bilo malo izazovnije pronaći u jednoj osobi. Dijele širok spektar iskustava koja se odnose na parnice, reformu zakona i savjetovanje. Bivši izvršni direktor EJA-e, Brendan Sydes, rekao je: “Obje ove uspješne žene same bi bile sjajne izvršne direktorice, a u kombinaciji će biti nevjerojatne.”

Elizabeth i Nicola su počele razmatrati ideju o zajedničkom vođenju prije otprilike dvije godine. Nicola je u početku bila skeptična prema zamisli o podjeli posla, ali je vidjela da na primjeru drugih organizacija da je to moguće. “Elizabeth i ja smo bile spremne preuzeti mjesto izvršne direktorice, ali imamo malu djecu i želje smo raditi pola radnog vremena dok su djeca mala”, kaže ona.

“Nisam mislila da će se zvijezde posložiti i da će to biti moguće, pogotovo kad je Elizabeth zatrudnjela s drugim djetetom. Njezino dijete imalo je oko 2 mjeseca kad je bivši izvršni direktor podnio ostavku, što nije bilo najbolje vrijeme, ali Elizabeth je bila oduševljena i predana.

Tromjesečni pregovori s EJA-om su se događali tijekom karantene, s Elizabeth koja je bila s djetetom i novorođenčetom kod kuće, dok sam se ja školovala i radila od kuće. Bilo je stresno, ali smo obje bile odlučne i željele smo tu poziciju.”

Ovim potezom se nadaju da će potaknuti i druge žene, ali i njihove poslodavce da uvide prednosti dijeljenja posla. “Oduvijek mi se činilo da se roditelji (uglavnom žene) koji se vraćaju na posao nakon što dobiju bebu imaju jedan od dva problema”, kaže Elizabeth.

Jedan od tih problema je skraćeno radno vrijeme, no to nerijetko znači da će dobiti količinu posla za pet dana, ali će ga morati obaviti za 3 dana. Drugi problem su nefleksibilni i zahtjevni zadaci koji demotiviraju. Stoga je za roditelja, obično za majku, teško dobiti priliku za razvoj karijere.

Nicola dodaje kako upravo zajedničko vodstvo može biti rješenje jer znači “dva skupa vještina, iskustava, poznanstava i strasti”.

Foto: Facebook Environmental Justice Australia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -