Kako sam realizirala projekt E-learning uz pomoć EU sredstava?

Tvrtka CRONATA d.o.o potpisala je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava oznake KK.03.2.1.19.0740 u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Optimizacija poslovanja tvrtke CRONATA uvođenjem novih IKT rješenja“. Iskoristili su EU sredstva za realizaciju projekta.

Točnije, sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020. temeljem Poziva „ Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-ova kroz informacijske i komunikacijske tehnologije ( IKT) – 2 referentne oznake KK.03.2.1.19.

Ukupna vrijednost projekta: 175.000,00 HRK
Iznos sufinanciranja EU: 112.000,00 HRK
Razdoblje provedbe projekta: od 1. veljače 2020. do 1. svibnja 2021.

EU sredstva za implementaciju novog e-learning sustava

Projektom “Optimizacija poslovanja tvrtke Cronata uvođenjem novih IKT rješenja” poduzeće ulaže u nabavu i implementaciju novog e-learning sustava koji će unaprijediti poslovanje poduzeća i omogućiti razvoj informacijskog poslovanja i digitalnu transformaciju.


Pročitajte više: Što kad potrošite novac iz EU fondova?


Na početku pokretanja vlastite tvrtke prije 7 godina jedna od edukcija koju sam prošla je i program Voditelj projekata za EU fondove i u toj fazi jesam odradila nekoliko projekata za druge. No razvojem tvrtke u drugom smjeru fokus mi više nije bio na ovom područjem, ali svejedno EU fondovi su me zanimali i 3 godine kasnije ohrabrila sam se i odlučila probati aplicirati. I već u samom startu svoju ideju sam odmah podijelila s konzultanticom kojoj sam prepustila da vodi i pripremu i provedbu projekta.

Koja je bila moja ideja?

Prije svega rasteretiti sebe, a ostvariti prihod te se proširiti na internacionalno tržište. Tako se rodila ideja o e-learning platformi za nabavljače i one koji se žele educirati u području nabave. Tada nismo ni mogli sanjati da će se dogoditi COVID i da će nam e-learning postati dio života.

Moja konzultantica, Kristina Androlić, uobličila je moju ideju u projekt, prikupile smo sve potrebne dokumente i prijavile! U ovom dijelu nije bilo nekih posebnih izazova, trebalo je neko vrijeme prikupiti dokumentaciju, no ništa posebno. I onda slijedi faza čekanja, što i jeste možda najveća mana ovakvih projekata, ako vam se žuri s investicijom, računajte na određeno vrijeme vakuuma. Dakle, prijava je uslijedila krajem 2018. godine dok smo rješenje dobili nakon godinu dana. Sjećam se da sam bila u redu na blagajni DM-a kada me Kristina nazvala i javila radosnu vijesti, a ja sam počela skakati od sreće dok nisam shvatila gdje se nalazim.

Na koje sam probleme naišla?

Službeno projekt je započeo 1. 2. 2020. i trajao do 1. 5. 2021. E sad dio na koji nisam bila u potpunosti spremna je bila izrada materijala za e-leraning.

Naime, ideja je bila kreirati 5 modula koji u sebi sadrže 10-tak lekcija, na engleskom u obliku scenarija. Tu svakako moram nagasiti ekipu iz Cognite, vodeće stručnjake u izradi e-learning platformi koji su bili puni razumijevanja, stručne podrške, prijedloga i ideja jer kad sam krenula u realizaciju naišla sam na puno upitnika u samoj izvedbi.

Drugi zahtjevniji dio bilo je u biti pripremiti materijal u vidu teksta, stručnog, jasnog i edukativnog. To sam morala sama. U početku sam krenula ‘kao imam ja vremena budem stigla’, no uz redovan posao, prisutnost na tržištu, a došla nam je i korona, pisanje je postalo sve izazovnije. U jednom trenutku morala sam napraviti rez, svjesno smanjiti svoje redovne aktivnosti kako bih završila projekt na vrijeme. Rezultat je bilo cca 4500 rečenica koje su onda date na prijevod i lektoriranje i tu svakako zahvaljujem Maji iz Diglossia, tvrtke za prevođenje koja je također brzo i stručno radila prijevode i lekturu. Iz pripremljenog teksta programeri i dizajneri kreirali su cca 10-tak sati edukativnog materijala u vidu 6 lekcija:

E-learning Procurement Academy Program:

  • Operational Procurement
  • Sourcing
  • Category management
  • Negotiation
  • Cost management
  • Strategy

Više na: https://www.cronata.hr/en/e-learning/

Program je službeno vani, i vjerujem da će ostvariti ciljeve koje sam zamislila.


Pročitajte više: Kako izbjeći financijske korekcije u postupcima javne nabave u sklopu provedbe EU projekata?


Bih li se ponovno aplicirala?

Apsolutno da, vjerujem da su EU fondovi dobra prilika za rast i razvoj, no ono na što se treba svakako pripremiti je da proces traje, nema instant efekta i svakako uzmite provjerenog konzultanta, biti će vam od velike pomoći.

Autor: Nataša Cikač, konzultantica za nabavu i lanac opskrbe, vlasnica tvrtke Cronata d.o.o.

Foto: Privatna arhiva, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -