Kako sam realizirala projekt E-learning uz pomoć EU sredstava?

Tvrtka CRONATA d.o.o potpisala je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava oznake KK.03.2.1.19.0740 u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Optimizacija poslovanja tvrtke CRONATA uvođenjem novih IKT rješenja“. Iskoristili su EU sredstva za realizaciju projekta.

Točnije, sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020. temeljem Poziva „ Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-ova kroz informacijske i komunikacijske tehnologije ( IKT) – 2 referentne oznake KK.03.2.1.19.

Ukupna vrijednost projekta: 175.000,00 HRK
Iznos sufinanciranja EU: 112.000,00 HRK
Razdoblje provedbe projekta: od 1. veljače 2020. do 1. svibnja 2021.

EU sredstva za implementaciju novog e-learning sustava

Projektom “Optimizacija poslovanja tvrtke Cronata uvođenjem novih IKT rješenja” poduzeće ulaže u nabavu i implementaciju novog e-learning sustava koji će unaprijediti poslovanje poduzeća i omogućiti razvoj informacijskog poslovanja i digitalnu transformaciju.


Pročitajte više: Što kad potrošite novac iz EU fondova?


Na početku pokretanja vlastite tvrtke prije 7 godina jedna od edukcija koju sam prošla je i program Voditelj projekata za EU fondove i u toj fazi jesam odradila nekoliko projekata za druge. No razvojem tvrtke u drugom smjeru fokus mi više nije bio na ovom područjem, ali svejedno EU fondovi su me zanimali i 3 godine kasnije ohrabrila sam se i odlučila probati aplicirati. I već u samom startu svoju ideju sam odmah podijelila s konzultanticom kojoj sam prepustila da vodi i pripremu i provedbu projekta.

Koja je bila moja ideja?

Prije svega rasteretiti sebe, a ostvariti prihod te se proširiti na internacionalno tržište. Tako se rodila ideja o e-learning platformi za nabavljače i one koji se žele educirati u području nabave. Tada nismo ni mogli sanjati da će se dogoditi COVID i da će nam e-learning postati dio života.

Moja konzultantica, Kristina Androlić, uobličila je moju ideju u projekt, prikupile smo sve potrebne dokumente i prijavile! U ovom dijelu nije bilo nekih posebnih izazova, trebalo je neko vrijeme prikupiti dokumentaciju, no ništa posebno. I onda slijedi faza čekanja, što i jeste možda najveća mana ovakvih projekata, ako vam se žuri s investicijom, računajte na određeno vrijeme vakuuma. Dakle, prijava je uslijedila krajem 2018. godine dok smo rješenje dobili nakon godinu dana. Sjećam se da sam bila u redu na blagajni DM-a kada me Kristina nazvala i javila radosnu vijesti, a ja sam počela skakati od sreće dok nisam shvatila gdje se nalazim.

Na koje sam probleme naišla?

Službeno projekt je započeo 1. 2. 2020. i trajao do 1. 5. 2021. E sad dio na koji nisam bila u potpunosti spremna je bila izrada materijala za e-leraning.

Naime, ideja je bila kreirati 5 modula koji u sebi sadrže 10-tak lekcija, na engleskom u obliku scenarija. Tu svakako moram nagasiti ekipu iz Cognite, vodeće stručnjake u izradi e-learning platformi koji su bili puni razumijevanja, stručne podrške, prijedloga i ideja jer kad sam krenula u realizaciju naišla sam na puno upitnika u samoj izvedbi.

Drugi zahtjevniji dio bilo je u biti pripremiti materijal u vidu teksta, stručnog, jasnog i edukativnog. To sam morala sama. U početku sam krenula ‘kao imam ja vremena budem stigla’, no uz redovan posao, prisutnost na tržištu, a došla nam je i korona, pisanje je postalo sve izazovnije. U jednom trenutku morala sam napraviti rez, svjesno smanjiti svoje redovne aktivnosti kako bih završila projekt na vrijeme. Rezultat je bilo cca 4500 rečenica koje su onda date na prijevod i lektoriranje i tu svakako zahvaljujem Maji iz Diglossia, tvrtke za prevođenje koja je također brzo i stručno radila prijevode i lekturu. Iz pripremljenog teksta programeri i dizajneri kreirali su cca 10-tak sati edukativnog materijala u vidu 6 lekcija:

E-learning Procurement Academy Program:

  • Operational Procurement
  • Sourcing
  • Category management
  • Negotiation
  • Cost management
  • Strategy

Više na: https://www.cronata.hr/en/e-learning/

Program je službeno vani, i vjerujem da će ostvariti ciljeve koje sam zamislila.


Pročitajte više: Kako izbjeći financijske korekcije u postupcima javne nabave u sklopu provedbe EU projekata?


Bih li se ponovno aplicirala?

Apsolutno da, vjerujem da su EU fondovi dobra prilika za rast i razvoj, no ono na što se treba svakako pripremiti je da proces traje, nema instant efekta i svakako uzmite provjerenog konzultanta, biti će vam od velike pomoći.

Autor: Nataša Cikač, konzultantica za nabavu i lanac opskrbe, vlasnica tvrtke Cronata d.o.o.

Foto: Privatna arhiva, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvinoja recepti

Kvinoja – recepti od predjela do deserta

Kvinoja je idealna namirnica za sve koji brzo ogladne, stalno nešto grickaju, kao i za one koji ne smiju konzumirati gluten,...
- Advertisment -