Što kad potrošite novac iz EU fondova?

Prije ljeta izašao je moj intervju u jednom od tiskanih medija vezanom za žensko poduzetništvo. Tu smo se dotakli naravno i nezaobilaznih EU fondova i natječaja. U prosincu 2016. godine aplicirala sam se za natječaj iz EU fondova za Novoosnovana poduzeća i inovacije. U kolovozu 2017. sam dobila zeleno svjetlo, u listopadu iste godine potpisala Ugovor i dobila novac iz EU fondova.

Povezano: Ne propustite ove EU natječaje do kraja godine

Novac iz EU fondova

Naziv projekta je bio: „Dovršetak i prilagodba aplikacije Salonize zahtjevima tržišta i njezina komercijalizacija“. Novci su bili poveliki, 1 536 102,80 kn, od toga je 10% moje, a 90% iz EU fondova. Dakle, tko bi mene malu i nepoznatu kreditirao na početku i uz koju kamatu? Pa, prema tome ovo je super stvar. Istina, dosta tu ima papirologije, ali i kad vam netko donira novce ili vas sponzorira opet traži objašnjenje gdje su novci otišli, a kamo li kada se radi o nečemu namjenskome pa ne treba uopće to komentirati.

Vratimo se na priču o članku s početka teksta. Bilo je tu nekolicina komentara, ali samo jedan zanimljiv i vrijedan spomena, a to je „..lijepa je ova priča i sve je to super, ali jako me zanima što će biti nakon što projekt završi.“ I da, stvarno što sada nakon toga?

Što kad se potroše sredstva iz EU fondova?

Projekt je završio (trajao je 18 mjeseci), uz male preinake i nekoliko sitnih ne priznavanja troškova, zapravo je odlično prošlo. Koliko sam iskoristila to sve ili ne, vrijeme će pokazati.

U čemu sam podbacila tj. čime nisam zadovoljna? S prodajom. Zašto? Jer nisam uspjela ostvariti plan prodaje koji sam zacrtala. Razlozi?! Više ih je! Što od onoga da većina nas nismo u stanju prodati sebe i svoj proizvod, što zbog specifičnog proizvoda, što zbog neznanja i nepoznavanja toga proizvoda od strane klijenata, što od straha klijenata od novoga.

Mogu se izgovarati na tržište, a zapravo veći dio krivice je na meni jer nisam na vrijeme prepoznala neke stvari i promijenila taktiku prodaje. A opet s druge strane, da nije bilo EU fondova ne bi imala vremena niti resursa osvijestiti ovaj problem. Pa, možda ipak nije ovo podbacivanje tako strašno, kada bolje razmislim.

Povezano: Kako riješiti hrvatski problem manjka stručnjaka za EU fondove i javnu nabavu?

Zadovoljna sam marketingom

Marketing je sasvim druga priča jer sam prije svega dobila na vidljivosti i prepoznatljivosti. Naučila sam neke stvari o sebi, poslovanju, komunikaciji sa klijentima, umrežila sam se, upoznala puno divnih ljudi, prije svega poduzetnica i čula njihove priče. Dobila sam mogućnost da godinu i pol proučim hrvatsko tržište i shvatim zakonitosti bez onog stresa kojeg bi imala da nije bilo potpore iz EU.

Savladala sam marketinške aktivnosti, uvidjela što mogu, a što ne mogu bez stručne pomoći. Isto tako, zašto angažirati marketinšku agenciju, a zašto ne, kako organizirati i sudjelovati na konferencijama. Napravila istraživanje tržišta (a da tog na samom početku nisam bila svjesna) jer sam nakon svake regionalne konferencije imala bolju sliku o tom dijelu Hrvatske. Sve su to aktivnosti za koje treba vremena i novaca, a to su mi omogućila sredstva iz EU. I sada sve ono što sam naučila u godinu i pol pretačem u daljnje poslovne korake, kao što je ova 1. međunarodna konferencija za vlasnike salona i one koji to žele postati koju organiziram.

Novac iz EU fondova

Zašto potičem ljude da se prijave za EU fondove?

I kada me pitaju zašto propagiram EU fondove i potičem ljude da se prijave i probaju. Ja im odgovaram: „Zato što je to odlična odskočna daska, zato što je to nešto što te potiče da ideš dalje, zato što ti to omogućava da proširiš svoje vidike, osmisliš neki drugi posao koji možda nema veze s ovim, proširuje ti krug poznanstava, omogućuje ulazak u neke druge poslovne krugove koje do sada nisi poznavala/poznavao.“

A kad me pitaju: „A što nakon toga?“ Ja odgovaram: „Da to ovisi o tebi i o tvojim idejama i snovima. Ja sam odlučila ne samo prodavati aplikaciju i educirati klijente o tome, već u svojoj ponudi imam i izradu web stranica, web shopova, vođenje društvenih mreža, a to sam nadopunila seminarima i konferencijama.

Dakle, ne mora značiti da će sve ići glatko i da će vam se sva vrata otvarati, da će vam klijenti sami padati u zagrljaj. Ali će vam to otvoriti neke nove vidike i obogatiti vaš CV sa još jednim projektom i još jednim iskustvom više.

I na kraju… Jesam li se obogatila od toga? Nisam! Žalim li što sam se odlučila za EU fondove? Nikako! I da, preporučujem svima koji imaju dobru ideju i ostvariv projekt da se prijave i podupirem ih u tome. I da, ako ću ikako moći ponovo ću se prijaviti! To je moj odgovor kad me netko pita što kad se potroše sredstva.

Autor: Natalija Crnički Salonize j.d.o.o.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -