Ključne stvari koje financijaši moraju napraviti u situaciji Covid-19!

Cijeli svijet i sve kompanije se suočavaju sa COVIDom-19. Zasigurno prošli tjedni i sljedeći mjeseci nisu „uobičajeno poslovanje“. Financijski profesionalci tijekom epidemije igraju važnu ulogu. Osim implementacije mjera koje su određene od vlade i/ili kriznog stožera kompanije su zasigurno implementirale mjere sukladno svojim procedurama i kriznim planovima. Zdravlje i sigurnost zaposlenika prioritet su za sve kompanije. Mnogi zaposlenici koji to mogu rade od kuće i surađuju virtualno.

Povezano:

Financijski profesionalci tijekom epidemije

Lideri iz raznih specijalnosti susreću se sa brojnim izazovima, pa tako i CFO i financijski profesionalci. Svi su u kriznom modu rada i ovo je zasigurno vrijeme kada svi moramo aktivno pridonositi svojim kompanijama. Potrebno je snažno vodstvo u ovim trenutcima velike globalne nesigurnosti i krize.

Odgovornost financijskih profesionalaca u ovom trenutku je velika, ali to nije novost, velika je i u „uobičajenim poslovnim okolnostima“. Odgovornost seže od stabilizacije poslovanja,  svih aktivnosti koje su potrebne da se zaštite zaposlenici, kupci, dobavljači, ali i financijski rezultati pa sve do planiranja i osiguranja što uspješnijeg nastavka poslovanja nakon krize. Sadašnja situacija nas treba i potaknuti na razmišljanje kako možemo biti bolji partneri i kroz to partnerstvo izgraditi dugoročne odnose s važnim dionicima u kompanijama.

Potrebno je napraviti mnogo aktivnosti, od osiguranja nesmetanog funkcioniranja kritičnih procesa do nekoliko područja koje vidim da su važna i na koja se financijski profesionalci trebaju fokusirati.

Što financijski profesionalci trebaju analizirati tijekom epidemije?

  • Analiza novčanog tijeka kako bi se procijenio utjecaj na poslovanje – posebice dospjeća dugovanja i potraživanja te kretanje obrtnog kapitala. Također potrebno je evaluirati utjecaj krize na kupce i njihovu likvidnost
  • Analiza utjecaja krize na planove kompanije i mogućnost nastavka poslovanja – fokusirati se na prihode i rashode. Kod rashoda evaluirati mogu li se neki fiksni troškovi smanjiti ili optimizirati tj. što su stavke koje možemo kratkoročno smanjiti da bi dugoročno maksimizirali vrijednost
  • Analiza mogućnosti uvođenja promjena i inovacija u poslovanje i povećanje prihoda – primjerice promjene u portofoliju proizvoda ili usluga, povećanje produktivnosti, realociranje ulaganja, novih digitalnih mogućnosti i sl.
  • Analiza potrebnih promjena u podučju ljudskih resursa i radnih odnosa – uvođenje opcija fleksibilnosti (radno vrijeme, godišnji odmori, dopusti), identificiranja kritičnog osoblja, korištenje mjera očuvanja radnih mjesta
  • Analiza mogućnosti korištenja svih mjera pomoći poduzetnicima i eventualne potrebe za kreditima
  • Analiza stabilnosti lanca opskrbe proizvoda i redovno monitoriranje uključujući evaluaciju utjecaja krize na dobavljače kako bi se osigurala nesmetana isporuka kupcima posebice u industrijama čiji su proizvodi neophodni (primjerice prehrambeni proizvodi i lijekovi)

Potrebno je napraviti analize s nekoliko scenarija i modela s različitim parametrima i odrediti vjerojatnost nastanka određenog scenarija. Nakon napravljenih analiza potrebno je redovito monitoriranje situacije i prilagodba analiza i planova kako bi se donijela prava odluka. CFO i odjel financija u ovim zadacima moraju biti proaktivni, fleksibilni i odlučni.

Krize su često prilika za transformaciju

Osim navedenih analiza ima još nekoliko zadataka za koje mislim da su važni i njima se također financijski profesionalci trebaju posvetiti: sudjelovanje u radu kriznog tima i svim relevantnim aktivnostima kompanije, održavanje bliskog kontakta i komunikacije s relevatnim dionicima (poslovnim partnerima, vlasnicima, kupcima i dobavljačima itd.), održavanje bliskog kontakta i komunikacije sa članovima financijskog tima (pokazati empatiju, razumijevanje, podršku i ohrabrenje), održavanje bliskog kontakta i komunikacije s liderima ostalih odjela (pružati savjete, podršku i dodatne uvide), održavanje fokusa na interne kontrole i relevantne identificirane rizike i osiguranje adekvatne IT podrške.

Krize su često i prilike da kompanije ili njihovi dijelovi naprave neku vrstu transformacije koja je potrebna da bi se ostvario veći potencijal. Primjerice CFO treba biti zagovornik digitalne transformacije i njezin ambasador te voditi svojim primjerom, ne samo za odjel financija već i za cjelokupno poslovanje. Za to postoji nekoliko razloga – pristup većini relevatnih podataka, sudjelovanje u procesu odobravanja i financiranja takvih investicija, ali i činjenice da je digitalna transformacija uz finance business partnering jedan od glavnih trendova i budućnost odjela financija i međuovisnost između ta dva procesa je velika.

Ono što bi financijski profesionalci trebali dodatno razmotriti tijekom ove krize je postoje li neki novi agilniji načini rada koji se mogu uvesti, jesu li moguća uvođenja novih alata koji olakšavaju donošnje odluka, je li moguća automatizacija procesa kako bi se financijski resursi više fokusirali na akitvnosti koje dodaju vrijednost te je li moguće bolje suportirati i voditi procese uvođenja novih inovacija u poslovanju.

CFO je u ovakvim situacijama desna ruka CEO-u

Iskustva iz ove krize će pružiti dodatne uvide ne samo financijskim profesionalcima i te uvide treba razmoriti i eventualno uvesti promjene u procese nakon završetka krize (primjerice stalno uvođenje rada od kuće u određenoj mjeri). CFO je pogotovo u ovakvim situacijama desna ruka CEO-u i ta je uloga od strateške  važnosti. Nikada nije bilo teže vrijeme za CFOe, no nikada nije ni bilo vrijeme većih prilika i mogućnosti. Financijski profesionalci trebaju demonstrirati jak leadership, empatiju i optimizam da će kompanija pronaći uspješan način izlaska iz krize. Danas je doba virtualnih vođa i važno je povjerenje, efektivna komunikacija, podrška i osnaživanje.

Ova situacija ima utjecaj na sve nas i važno je da ne zaboravimo koji su naši prioriteti i odgovornosti. Sposobnosti i način nošenja sa ovom krizom su velika prilika za financijske profesionalce i sigurno nam mogu pomoći u izgradnji uspješnijih partnerskih odnosa i većem fokusu na digitalnu transformaciju – ključne preduvjete za naš glavni zadatak u budućnosti – finance business partnering.

Robin Sharma kaže: „Svaka promjena je na početku teška, neuredna u sredini i tako prekrasna na kraju“.

Autor: voditeljica financija Katarina Lasić, Novo Nordisk

Foto: Unsplash, Pexels, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -