Kako razvijati vještine i znanja za odjel financija?

Vrlo je vjerojatno da su već napravljene određene promjene u odjelu financija s obzirom na razvoj i implementaciju novih tehnologija. Individualni rast i razvoj je odgovornost svakog pojedinca i iz istraživanja World economic foruma vidljivo je da 86% zaposlenih smatra da trebaju učiti i razvijati se, ali samo 10% njih se smatra spremnim ili vrlo spremnim to učiniti, stoga je odgovornosti CFO-a još i veća da razvije svoje, ali i vještine svoga tima.

Povezano: Katarina Lasić počela je raditi već za vrijeme fakultet što ju je dovelo do pozicije voditeljice financija u međunarodnoj kompaniji

CFO u uskoj suradnji s odjelom ljudskih resursa treba definirati potrebne vještine i znanja za odjel financija, po mogućnosti i za duži period na tako da:

  • definira financijsku strategiju i operativne ciljeve
  • definira potrebna radna mjesta i opise posla
  • definira potrebna znanja i vještine
  • evaluira postojeće zaposlenike
  • definira plan treninga i usavršavanja
  • identificira talente i proces razvijanja novih lidera   
  • po potrebi razvije novu strategiju zapošljavanja

Kod definiranja razvoja potrebnih vještina i znanja za odjel financija budućnosti sigurno se trebaju razmotriti i razvojni programi za finance business partnere, razvoj mentoring strukture, zamjene poslova (job swaps) i slično.

vještine i znanja za odjel financija

Vještine i znanja za odjel financija

Ciljeve razvoja treba odrediti za pojedinačnu osobu, ovisno o radnom mjestu, ciljevima, interesima i potrebama, u redovitim intervalima (primjerice jednom godišnje). Tu je svakako važna uloga managera da pomogne zaposlenicima sa svojim savjetima i uvidima. Ciljeve razvoja treba ograničiti, fokusirati se na najvažnije ili one koji su prioritetni, maksimalno na 2-3 cilja u jednoj godini. Primjerice može se definirati po jedan cilj iz svakog područja (Financijska i tehnološka znanja, Razumijevanje poslovanja, „soft“ vještine). Ciljeve treba detaljnije definirati (može se koristiti SMART metoda) i zapisati kako bi bilo lakše pratiti njihovu realizaciju (primjerice nakon 6 mjeseci).

Povezano: Galerija: 22.10.19. Women in Finance

Vještine i znanja se mogu razvijati na nekoliko načina – iskustvom, mentoringom ili coachingom, treninzima i samorazvojem.

Radno iskustvo je nesumnjivo najbolji način za razvoj postojećih i stjecanje novih vještina. To se može napraviti putem dodjele novih privremenih ili stalnih zadataka, sudjelovanjem u projektima, treniranjem novog člana tima, dijeljenjem znanja s kolegama i slično.

Mentorstvo ili coaching je također izvrstan alat za razvoj kada iskusniji zaposlenik vodi i pomaže neiskusnijem zaposleniku u nekom određenom procesu s feedbackom, savjetima, treninzima, razvojem kontakata van poduzeća i slično.

Treninzi nam daju okvir i uče nas novim znanjima i vještinama koje onda trebamo primijeniti u svom svakodnevnom radu. Mogu biti interni, eksterni, preko learning platformi, individualni ili grupni, sudjelovanjem na radionicama, seminarima, konferencijama i slično.

Što se tiče samorazvoja danas postoje mnogobrojni on-line treninzi, knjige i članci, dosta njih je i besplatno tako da svaka osoba može samostalno raditi na svom razvoju.

Autor članka je Katarina Lasić, Novo Nordisk.

Foto: Unsplash, Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -