Hrvatskoj prijeti 700 tisuća otkaza: Mjere koje predlažu poduzetnici znatno će smanjiti taj broj!

Ako Vlada u potpunosti uvaži mjere inicijative GLAS PODUZETNIKA, do kraja godine otkaze bi moglo dobiti 150.000 ljudi, što je 250.000 manje u odnosu na najgori ishod prema kojem se u ovom trenutku ide.

Povezano:

Broj nezaposlenih bi se mogao popeti do 700 tisuća

Na čelu s uglednim ekonomskim i političkim analitičarom dr. sc. Vukom Vukovićem, inicijativa GLAS PODUZETNIKA izradila je projekciju tri moguća scenarija koja očekuju hrvatske poduzetnike. U najgorem scenariju do kraja godine otkaz bi moglo dobiti gotovo 405.000 ljudi, a u 2021. bez posla bi moglo ostati još čak 160.000. Uzmu li se u obzir trenutne brojke, broj nezaposlenih bi sljedeće godine mogao doći do 700.000, a što je više od polovice trenutno zaposlenih. 

U drugom scenariju koji slijedi mjere Vlade RH taj će šok biti samo djelomično ublažen. Prema procjenama analitičkog tima inicijative, čak 290.000 do kraja 2020. te dodanih 120.000 ljudi u 2021. moglo bi se suočiti s gubitkom radnog mjesta. Ako se to dogodi, ukupni broj nezaposlenih u 2021. penje se na 550 tisuća.

„Procjena je to na temelju negativne reakcije većine tvrtki na predložene mjere odgode koje nikome ne donose sigurnost u planiranju poslovne 2020. ni 2021. Ipak dio tvrtki neće imati izbora i morat će uzimati kredite, no u svakom slučaju morat će reagirati sa otpuštanjima koja su u ovom trenutku neizbježna“, govore iz inicijative i dodaju kako Vladin scenarij dovodi do snažnog rasta deficita proračuna. Kao glavni uzrok tome navode neadekvatan paket mjera pomoći gospodarstvu te izostanak jačih rezova na rashodovnoj strani proračuna.

„Procjenjujemo da bi deficit proračuna u 2020. mogao u tom slučaju iznositi gotovo 39 milijardi kuna ili  gotovo 10% BDP-a. U 2021. deficit se smanjuje zbog stopiranja subvencija plaća i poreznih odgoda, ali je i dalje visokih 27 milijardi ili 6.8% BDP-a“, napominju.

Glas poduzetnika predlaže svoje mjere

U trećem scenariju, u kojem Vlada u potpunosti usvaja mjere inicijative GLAS PODUZETNIKA, trošak krize na radna mjesta može biti bitno ublažen i može dosegnuti 150.000 u 2020. i još 60.000 u 2021. To znači da ćemo 2020. završiti s ukupno 290.000, a 2021. s 350.000 nezaposlenih. Nakon toga, prema projekcijama inicijative, kreće znatno jači ekonomski oporavak jer je veliki broj tvrtki spašen od propasti.

„U ovom scenariju prihvaćanja naših mjera deficit proračuna bit će nešto manji 2020., oko 25 milijardi kuna, odnosno do 6.4% BDP-a, a već 2021. smanjit će se na 3 milijarde (0.8% BDP-a) zbog pretpostavke puno bržeg oporavka privatnog sektora“, naglašavaju iz inicijative i dodaju kako je u sva tri scenarija za 2021. je uračunat i učinak pada zaposlenosti i u privatnom i u javnom sektoru.

Povezano:

Kriza će bez sumnje imati negativan učinak na zaposlenost u svakom scenariju, stoga je cilj inicijative GLAS PODUZETNIKA da se maksimalno smanji rizik najgoreg scenarija. „Vlada u ovom trenutku ne razumije kaskadni učinak na ekonomiju koji će prouzročiti njihove neadekvatne mjere. Osim toga Vlada niti u jednom trenutku javnosti nije dala informaciju o vlastitim projekcijama i na temelju kojih podataka, predviđanja i simulacija su donesene njihove odluke. Dok to ne pokažu javnosti, ostaju naše projekcije, limitirane sa pristupom službenim podacima, ali prilagođene sa anketama prema članovima inicijative i osluškivanju učinaka u realnom vremenu“, zaključuju iz inicijative.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -