Ideje za poklone za djecu do 5 godina

Kada kupujete igračke za djecu važno je birati one primjerene njihovoj dobi. Na taj ćete im način omogućiti da lakše svladaju nove vještine koje će im biti potrebne u različitim fazama razvoja.

Mnogi sigurni i prikladni materijali za igranje besplatni su predmeti koji se obično nalaze u vašem domu. To mogu biti kartonske kutije, plastične zdjele, poklopci i ostala „blaga“ koja djeca mogu koristiti na više načina.

Dok čitate sljedeći popis s našim prijedlozima različitih igračaka, imajte na umu da se svako dijete razvija drugačijim tempom i da stavke na ovoj listi mogu biti dobar izbor i za stariju i mlađu djecu.

Povezano: Top 5 poklona za darovite djevojčice

Poticajne igračke za bebe i novorođenčad

Kada kupujete igračke za jednogodišnju ili mlađu djecu, nastojte tražiti one koje će potaknuti i iznenaditi njihov rastući um.

Stručnjakinja za dječji razvoj, Sarah MacLaughlin, tvrdi da se bebin mozak razvija jako brzo kreirajući skoro milijun neuronskih veza u sekundi. Dakle, odgovarajuće bi igračke trebale angažirati njihova osjetila i mobilnost.

Budući da bebe i novorođenčad nemaju veliku motoričku sposobnost, usredotočite se na igračke kojima je lako rukovati.

ideje za poklone za djecu

Jedna od najpopularnijih igračka za bebe i djecu do godine dana proizvodi se od 1961. Riječ je o Sophie, igrački grickalici, izrađenoj od 100% prirodnog kaučuka i jestive boje, koja ispušta zvuk kada ju dijete stisne. Čini se da djeca uživaju u žvakanju, pogotovo kad im rastu prvi zubići. Tijekom godina prodani su milijuni ovih igračaka.

Samo u Francuskoj godišnje se proda preko 800.000 primjeraka, čak i više nego što se rodi djece. Zbog oblika igračke, koju je lako uhvatiti, preporučuju je i pedijatri.

ideje za poklone za djecu

Mali, mobilni vrtuljci koje stavljate bebama nadohvat ruke dizajnirani su za dvije faze razvoja – senzorno istraživanje i uzročno-posljedično učenje. Fleksibilni lukovi s kojih igračke vise lako se prilagođavaju djetetovoj dobi i preferencijama za igru.

Dvogodišnjake treba potaknuti na učenje

ideje za poklone za djecu

U dobi od jedne godine djeca počinju hodati, pa će im biti zanimljive igračke koje mogu “hodati s njima” i koje će ih ohrabrivati da nastave dalje. Drvene igračke za povlačenje su ekološke i sigurne alternative za igračke izrađene od sintetičkih, plastičnih i ostalih anorganskih materijala.

ideje za poklone za djecu

Djeci ovog uzrasta možete kupiti i različite drvene puzzle ili sortere koji koriste jarke boje koje će privući njihovu pažnju. Ovakve su igračke sjajne jer potiču učenje boja, oblika i kognitivnih sposobnosti te pomažu djeci da razvijaju razumijevanje o tome kako će se nešto uklopiti u nešto drugo.

Povezano: Ovo su najposebniji pokloni naših članica koji će zabaviti vašu djecu i potaknuti njihovu kreativnost

Trogodišnjaci vole igre na otvorenom

U ovoj dobi djeca počinju pokretati razgovore, stvarati rečenice i govoriti o stvarima koje su im zanimljive. Napreduju emocionalno i počinju sklapati prijateljstva zbog čega je roditeljima preporučeno da ih potiču na interakciju s vršnjacima.

Trogodišnjaci razvijaju puno samopouzdanja u načinu na koji komuniciraju sa svijetom, ali i dalje postavljaju milijun “zašto” pitanja, jer imaju osjećaj za ono što ne znaju i što žele naučiti.

ideje za poklone za djecu

Trogodišnjaci su sposobni hodati i trčati bez puno spoticanja, pa mogu početi hvatati i bacati loptu i čak voziti tricikl. Igranje vani pomaže djetetu da se osjeća energično. Zdravo je kretati se, a igranje na otvorenom pomaže im u razvoju fizičkih sposobnosti. Bicikl za ravnotežu pomoći će im u svladavanju vožnje klasičnog bicikla.

Također, djeca tada počinju razumijevati društvene uloge i u toj se fazi vole preoblačiti i pretvarati da su netko drugi. Idealni pokloni za ove uzraste su različiti setovi za igru, primjerice kutija s alatima, kolica za bebe, doktorski set, set posuđa i slično.

Pokloni za četverogodišnjake koji ih pripremaju za samostalnost

Roberta Golinkoff, američka profesorica psihologije tvrdi da se kod djece u ovoj dobi javlja šest karakteristika – suradnja, komunikacija, zadovoljstvo, kreativna inovacija, kritičko razmišljanje i samopouzdanje.

Kada tražite idealne igračke za njih, tražite one koje će vam pomoći u izgradnji svake od tih karakteristika, jer je svaka od njih ključna za pripremanje djeteta za samostalnost i budući uspjeh.

ideje za poklone za djecu

Djetetu u ovoj dobi možete kupiti različite pribore, od bojica, flomastera i pastela. Postoje i ploče za pisanje malih dimenzija koje možete postaviti u svom domu, a na kojima djeca mogu crtati, učiti slova, ili se pretvarati da su učitelji.

Što će potaknuti kreativnost petogodišnjaka?

Svi vole Lego, zar ne? Sa zabavnim i šarenim malim ciglicama možete graditi gotovo sve, a postoji mnoštvo kompleta za proširenje koji će vašoj djeci pomoći da ostvare sve o čemu su mogla sanjati.

Povezano: 9 poklona za djecu do 10 godina

Kroz igru ​​s Lego kockama, djeca uče kako dijeliti i izmjenjivati ​​se. Kada s nekim drugim rade na Lego konstrukciji, moraju si međusobno pomagati i početi razumijevati kako različite ideje mogu pridonijeti i proširiti njihovu igru.

Nadalje, tijekom igre s Legom istražuju se ideje simetrije, ravnoteže, oblika i veličina. Promatranjem koliko malih komada se može uklopiti u veliki razvijaju i svoje matematičke sposobnosti.

Drugi naš prijedlog koji, slično kao Lego, usavršava dječje motoričke sposobnosti i potiče njihovu kreativnost je set za izradu nakita. Uz njega je garantirano da ćete i vi i vaše dijete uz svaku odjevnu kombinaciju imati i odgovarajuće narukvice!

ideje za poklone za djecu

I naravno, nemojte zaboraviti na “old school” igračke koje promoviraju fizičku aktivnost, jer je ona jednako važna. Dobre stare lopte i uže za preskakanje dugo će zabavljati vaše dijete, a tko zna, možda čak probudi i dijete u vama!

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

Foto: Instagram, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Hosting

Kako odabrati hosting za vašu webstranicu?

Skoro svaki pokrenuti posao danas treba svoju web stranicu. Ona je kao vizitka u modernom dobu. Definicija same web stranice nije...
- Advertisment -