Ideje za poklone za djecu do 5 godina

Kada kupujete igračke za djecu važno je birati one primjerene njihovoj dobi. Na taj ćete im način omogućiti da lakše svladaju nove vještine koje će im biti potrebne u različitim fazama razvoja.

Mnogi sigurni i prikladni materijali za igranje besplatni su predmeti koji se obično nalaze u vašem domu. To mogu biti kartonske kutije, plastične zdjele, poklopci i ostala „blaga“ koja djeca mogu koristiti na više načina.

Dok čitate naše ideje za poklone za djecu, imajte na umu da se svako dijete razvija drugačijim tempom i da stavke na ovoj listi mogu biti dobar izbor i za stariju i mlađu djecu.

Povezano: Top 5 poklona za darovite djevojčice

Poticajne igračke za bebe i novorođenčad

Kada kupujete igračke za jednogodišnju ili mlađu djecu, nastojte tražiti one koje će potaknuti i iznenaditi njihov rastući um.

Stručnjakinja za dječji razvoj, Sarah MacLaughlin, tvrdi da se bebin mozak razvija jako brzo kreirajući skoro milijun neuronskih veza u sekundi. Dakle, odgovarajuće bi igračke trebale angažirati njihova osjetila i mobilnost.

Budući da bebe i novorođenčad nemaju veliku motoričku sposobnost, usredotočite se na igračke kojima je lako rukovati.

ideje za poklone za djecu

Jedna od najpopularnijih igračka za bebe i djecu do godine dana proizvodi se od 1961. Riječ je o Sophie, igrački grickalici, izrađenoj od 100% prirodnog kaučuka i jestive boje, koja ispušta zvuk kada ju dijete stisne. Čini se da djeca uživaju u žvakanju, pogotovo kad im rastu prvi zubići. Tijekom godina prodani su milijuni ovih igračaka.

Samo u Francuskoj godišnje se proda preko 800.000 primjeraka, čak i više nego što se rodi djece. Zbog oblika igračke, koju je lako uhvatiti, preporučuju je i pedijatri.

ideje za poklone za djecu

Mali, mobilni vrtuljci koje stavljate bebama nadohvat ruke dizajnirani su za dvije faze razvoja – senzorno istraživanje i uzročno-posljedično učenje. Fleksibilni lukovi s kojih igračke vise lako se prilagođavaju djetetovoj dobi i preferencijama za igru.

Dvogodišnjake treba potaknuti na učenje

ideje za poklone za djecu

U dobi od jedne godine djeca počinju hodati, pa će im biti zanimljive igračke koje mogu “hodati s njima” i koje će ih ohrabrivati da nastave dalje. Drvene igračke za povlačenje su ekološke i sigurne alternative za igračke izrađene od sintetičkih, plastičnih i ostalih anorganskih materijala.

ideje za poklone za djecu

Djeci ovog uzrasta možete kupiti i različite drvene puzzle ili sortere koji koriste jarke boje koje će privući njihovu pažnju. Ovakve su igračke sjajne jer potiču učenje boja, oblika i kognitivnih sposobnosti te pomažu djeci da razvijaju razumijevanje o tome kako će se nešto uklopiti u nešto drugo.

Povezano: Ovo su najposebniji pokloni naših članica koji će zabaviti vašu djecu i potaknuti njihovu kreativnost

Trogodišnjaci vole igre na otvorenom

U ovoj dobi djeca počinju pokretati razgovore, stvarati rečenice i govoriti o stvarima koje su im zanimljive. Napreduju emocionalno i počinju sklapati prijateljstva zbog čega je roditeljima preporučeno da ih potiču na interakciju s vršnjacima.

Trogodišnjaci razvijaju puno samopouzdanja u načinu na koji komuniciraju sa svijetom, ali i dalje postavljaju milijun “zašto” pitanja, jer imaju osjećaj za ono što ne znaju i što žele naučiti.

ideje za poklone za djecu

Trogodišnjaci su sposobni hodati i trčati bez puno spoticanja, pa mogu početi hvatati i bacati loptu i čak voziti tricikl. Igranje vani pomaže djetetu da se osjeća energično. Zdravo je kretati se, a igranje na otvorenom pomaže im u razvoju fizičkih sposobnosti. Bicikl za ravnotežu pomoći će im u svladavanju vožnje klasičnog bicikla.

Također, djeca tada počinju razumijevati društvene uloge i u toj se fazi vole preoblačiti i pretvarati da su netko drugi. Idealni pokloni za ove uzraste su različiti setovi za igru, primjerice kutija s alatima, kolica za bebe, doktorski set, set posuđa i slično.

Pokloni za četverogodišnjake koji ih pripremaju za samostalnost

Roberta Golinkoff, američka profesorica psihologije tvrdi da se kod djece u ovoj dobi javlja šest karakteristika – suradnja, komunikacija, zadovoljstvo, kreativna inovacija, kritičko razmišljanje i samopouzdanje.

Kada tražite idealne igračke za njih, tražite one koje će vam pomoći u izgradnji svake od tih karakteristika, jer je svaka od njih ključna za pripremanje djeteta za samostalnost i budući uspjeh.

ideje za poklone za djecu

Djetetu u ovoj dobi možete kupiti različite pribore, od bojica, flomastera i pastela. Postoje i ploče za pisanje malih dimenzija koje možete postaviti u svom domu, a na kojima djeca mogu crtati, učiti slova, ili se pretvarati da su učitelji.

Što će potaknuti kreativnost petogodišnjaka?

Svi vole Lego, zar ne? Sa zabavnim i šarenim malim ciglicama možete graditi gotovo sve, a postoji mnoštvo kompleta za proširenje koji će vašoj djeci pomoći da ostvare sve o čemu su mogla sanjati.

Povezano: 9 poklona za djecu do 10 godina

Kroz igru ​​s Lego kockama, djeca uče kako dijeliti i izmjenjivati ​​se. Kada s nekim drugim rade na Lego konstrukciji, moraju si međusobno pomagati i početi razumijevati kako različite ideje mogu pridonijeti i proširiti njihovu igru.

Nadalje, tijekom igre s Legom istražuju se ideje simetrije, ravnoteže, oblika i veličina. Promatranjem koliko malih komada se može uklopiti u veliki razvijaju i svoje matematičke sposobnosti.

Drugi naš prijedlog koji, slično kao Lego, usavršava dječje motoričke sposobnosti i potiče njihovu kreativnost je set za izradu nakita. Uz njega je garantirano da ćete i vi i vaše dijete uz svaku odjevnu kombinaciju imati i odgovarajuće narukvice!

ideje za poklone za djecu

I naravno, nemojte zaboraviti na “old school” igračke koje promoviraju fizičku aktivnost, jer je ona jednako važna. Dobre stare lopte i uže za preskakanje dugo će zabavljati vaše dijete, a tko zna, možda čak probudi i dijete u vama!

Foto: Instagram, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -