Inspirativna poduzetnica godine, Helena Budiša, prva je prihvaćala sve promjene u branši, ali jedan mail je lansirao njenu tvrtku daleko ispred konkurencije

Helena Budiša, inspirativna poduzetnica 2021. godine, već 26 godina uspješno posluje u Splitu. U središte Dalmacije više od dva desetljeća unosi poduzetnički duh edukacijama i konzaltingom. Zna se, kad se poduzetnica nađe u problemu, kome će se obratiti. Helena je go-to osoba sa znanjem i iskustvom potrebnim za usmjeravanje svake tvrtke. Kako to obično biva, u priči o uspjehu često se izgubi činjenica da se svaki biznis susreće s problemima. Tako ni njen poduzetnički put nije bio lagan, ali Helena je zahvalna što su se stvari odvile kako jesu jer su dovele do priznanja njenog rada i titule najbolje poduzetnice.

Četiri tvrtke i 26 uspješnih godina iza sebe

Danas je Helena vlasnica četiriju tvrtki: UHY HB EKONOM, koja se bavi računovodstvenim i knjigovodstvenim uslugama, UHY SAVJETOVANJE, koja se bavi savjetovanjem u vezi EU fondova i konzaltingom. Također je suvlasnica i CEO tvrtki UHY POREZNI SAVJETNIK i Poduzetnički akcelerator Split.

Prisjetila se svojih početaka i davne 1995. godine kada je postati poduzetnicom bilo mnogo teže nego danas. Nije bilo Interneta, mobitela, društvenih mreža, čak je i e-mail bio egzotika. Oglašavanje se tada vršilo putem malih oglasnika i žutih stranica, a sve kako bi čim prije pronašla svoje klijente.

“Nismo imali od koga učiti. Nije bilo ovakvih evenata da bismo uopće mogli slušati o poduzetništvu. Imali smo samo stare knjige iz ekonomije, a to je bila pretežno teorija samoupravnog socijalizma, truli kapitalizam i tako dalje. Mi zaista nismo imali od koga učiti. A danas to radi moja tvrtka – upravo edukacije o poduzetništvu. Od toga kako ući u poduzetništvo, kako osnovati tvrtku, kako otvoriti račun, kako doći do novca. Sve ono što onda nisam imala.”


Pročitajte više: Helena Budiša u 22 godine izgradila jedno od najuglednijih poduzeća u Hrvatskoj na području revizije, računovodstva, poreznog i poslovnog savjetovanja


Među prvima bila na Windowsima, među prvima imala webstranicu, u koroni lansirala online računovodstvo za klijente

Iako su joj svi govorili da poduzetništvo možda nije najbolji odabir za ženu, nije se pokolebala. Znala je što želi. Na takvu odluku zasigurno je utjecalo i to što je kao srednjoškolka bila na natjecanju iz računovodstva te je bila među tri najbolja učenika u Hrvatskoj. Već je tada znala da želi otvoriti vlastitu tvrtku, svoj računovodstveni ured. Sa samo 29 godina krenula je na taj put – otvorila je svoj biznis u vrijeme kada su se raspadali i veliki sustavi poput Jugoplastike, kada je više stotina knjigovođa dobilo otkaz – svi stariji i iskusniji od nje.

“Usudila sam se premda su, naravno, svi ljudi govorili da nije vrijeme. To i danas govore: bolje nemoj, bolje ti je da se negdje skrasiš. Poslušala sam svoj instinkt, slijedila svoje snove, znala sam što sam željela.”

Nije bilo lako doći do klijenata, a to što je bila mlada nije joj pomoglo jer joj potencijalni klijenti nisu dovoljno vjerovali. “Teško sam pronalazila klijente u početku. Nisu mi vjerovali. Bila sam premlada,” ističe ona i nastavlja. “Onda sam se posvetila učenju jer sam mislila da je to najbolji način za dokazati da je zaista nešto znam.”

Znala je da nešto mora napraviti drugačije te se odlučila prepustiti edukacijama. Pohađala je sve novije edukacije i certificiranja kojima je dobila i formalnu potvrdu svog znanja. Aktivno je pratila  sve novosti u svijetu računovodstva, revizije i poslovanja. Osim profesionalnog napretka, možda je najvažnije bilo što je pratila i promjene na tržištu. Njezina je tvrtka po pojavi Windowsa odmah prešla s DOS-a na njih, među prvima je imala internetsku stranicu i to na dva jezika, a u pripremi sadržaja na engleskom jeziku joj je pomogao njezin sin srednjoškolac.

Usred lockdowna lansirali su računovodstvo u oblaku kojim svojim klijentima omogućavaju dostavu dokumentacije i uvid u poslovanje bez obzira gdje se nalaze.


Pročitajte više: Digitalizacijom računovodstva iz EU sredstava do ureda bez papira i uštede vremena i novca


Bill Gates krenuo iz garaže, Helena iz prizemlja

Njeni počeci kao i mnogima nisu bili bajni. Početni kapital joj je bio dovoljan za kupnju tri stola i dva kompjutera, a prostor za ured joj je dala majka u prizemlju obiteljske kuće. Rad u prizemlju i obiteljskom naselju je bio primjeren za male domaće klijente, ali Helena je željela klijente iz većih i boljih, domaćih i stranih firmi. Rješenje je bilo jednostavno, morala je pronaći vlastiti prostor u poslovnoj zgradi – to je bio njezin san. Odlučila se potruditi da ga ostvari i ne odustajati zbog prepreka. Radila je po 12 sati dnevno kako bi što prije prikupila potreban novac za željeni ured. Uslijedio je težak i naporan period, davala je cijelu sebe, a njenim mukama se nije nazirao kraj.

“Bilo je to ono što nazivaju flow. Ja bih tako radila u prizemlju svoje kuće i ne bih uopće osjetila je li mi vruće, hladno. Nisam znala kakvo je vrijeme vani. A onda sam jednog dana vidjela nešto po prstima. Kažu u  Dalmaciji da su to buganci – smrzotine. Kako sam u tom flowu radila, ja bih se zamrznula dok sam kucala podatke i meni su se prsti skroz smrzli.” Ni to ju nije omelo u radu i cilju. Kupila je rukavice, izrezala vrhove “prstiju” – i nastavila.

Uvijek se nađe netko da ti pomogne

Da bi kupila prostor trebala je uzeti kredit, koji nije mogla dobiti bez hipoteke. S obzirom da nije imala mogućnost uzeti hipoteku, kao ni netko od njenih bližnjih, problemi su se samo gomilali, a stres gomilao. Već se pomirila s time da neće ostvariti svoj cilj, da neće moći kupiti ured u poslovnoj zgradi i da neće moći garantirati klijentima dobru uslugu. Već je vidjela svoj poduzetnički kraj. A onda se dogodio prekret. Kako to obično biva, ističe ona, pojavi se netko da spasi stvar.

“Majka mog muža, baka u poznim godinama, naslijedila je iz samoupravnog socijalizma radnički stan. Došla sam do nje i ispričala joj sve o kreditu. O hipoteci, što to znači. A kaže ona meni: ‘ćerce moja, ništa te ja ne razumin, ali šta god tebi triba ja ću za tebe napravit.’ I došla je sa mnom, slušala sat vremena čitanje ugovora i stavila svoj drhtavi potpis na kredit za moj novi ured.”

Nakon što je došla do ureda, vrata su se počela otvarati i ured su već nakon godinu dana prerasli, a za pet godina je kupila još veći prostor u kojem su danas smještene njezine tvrtke.

Na njenom su putu bili prisutni mnogi ljudi, poznati i nepoznati, koji su joj u nekom trenutku pružili ruku.

Danas je zahvalna mnogim ljudima, a posebice nepoznatima, koji su joj vjerovali dok ju nisu niti poznavali. Tako joj se jednoga dana javio čelnik Međunarodne mreže za računovodstvo, reviziju i savjetovanje koji je želio da Helenina tvrtka bude dio njihove mreže. Kako je imala samo šest zaposlenika Helena je željela okupiti kolege iz iste branše kako bi imali veće šanse na tržištu, no nitko nije imao hrabrosti ući u nešto nepoznato. Ona je ipak prihvatila ponudu te je njezina tvrtka 2007. godine postala punopravnim članom UHY International mreže. To im je otvorilo put prema 100 zemalja što danas omogućava da njihov klijent-poduzetnik može otvoriti tvrtku u bilo kojoj zemlji, a također kada strani poduzetnik želi otvoriti tvrtku u Hrvatskoj u tome ću mu pomoći upravo Helenina tvrtka.


Pročitajte više: Kako je vlasnica najveće dalmatinske konzultantske kompanije preživjela 25 turbulentnih godina!


3P za zaposlenike – poštovanje, povjerenje, pomaganje

Zaposlenici su joj uvijek bili važni i zato je prepoznala u četvero svojih zaposlenika žar koji je sama nosila u sebi. Željela im je osigurati sve potrebno da ostanu u Hrvatskoj, u njenoj tvrtci i da nastave zajedno s njom graditi poslovanje. Zato im je ponudila partnerstvo. Danas su ti zaposlenici suvlasnici njezine tvrtke i partneri koji su zaslužni za dobit i vođenje tvrtke. Ako želiš ići brzo idi sam, prepričava ona izreku, a ako želiš ići daleko idi u društvu.

“Jedan od razloga kako sam došla do ovdje su zaposlenici. Posebnu pažnju pridajem zaposlenicima. Prati se razvoj svakog od njih. Dajemo sve od sebe da svi uspiju. Nema veze ako će se otisnuti kasnije i u svoje vode, ali dajemo sve od sebe kad su s nama. Vodimo se sa ‘tri P’ – poštovanje, povjerenje i pomaganje. To su nam niti vodilje.”

Prošloga tjedna proslavili su 26 godina poslovanja sa preko 30 zaposlenika, a ponovno su uzeli u najam novi prostor kako bi u narednim godinama imali dovoljno prostora za daljnji rast. Kao ambasadorica ženskog poduzetništva, titula koju je dobila 2012. godine, te sada kao inspirativna poduzetnica godine, Helena ističe kako je ona postigla sve što je željela i sanjala. Sada svoj san želi dijeliti s drugima. Svojim partnerima i nasljednicima želi ostaviti plodno tlo na kojem mogu ostvarivati svoje ambicije.

“Cijelo vrijeme sam posao radila s velikom strašću. Uvijek sam bila i više od računovođe. Uživala sam s klijentima razgovarati o njihovim planovima, njihovom vođenju firme i pronalazila za njih savjet iz mog bogatog iskustva s raznim branšama s kojima smo se susretali. Pomoći ću na bilo koji način, dati ću sve od sebe da netko uspije, a najviše uživam u uspjesima svojih klijenata.”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -