Promjene na vrhu: Izvršna direktorica IBM-a odlazi, a na čelo HM-a dolazi žena

Žene ne dolaze do pozicije izvršnih direktorica toliko često kao muškarci, a njihov dolazak često je povezan s vremenima krize. Mnoga istraživanja danas pokazuju da ta veza nije slučajna te da zaista postoje određene kvalitete koje žena kao izvršna direktorica može ponuditi kompanijama kada nastupi kriza.

Povezano:

Žene i kriza – fenomen ‘staklene litice’

Mnoge su velike kompanije preživjele krize i iz njih izašle još jače, upravo zahvaljujući ženama koje su u najtežim trenutcima preuzele glavnu riječ. Poznat je i fenomen “staklene litice” (eng. glass cliff) kojem su pažnju posvetila i mnoga istraživanja. Naime, mnogo je veća vjerojatnost da će žena postati izvršna direktorica kompanije koja je u velikoj krizi i kada su šanse za neuspjeh najveće.

Ovo je najviše zbog toga što u teškim trenutcima muškarci koji bi inače bili birani za te pozicije ne žele prihvatiti rizik. S druge strane, ženama se pripisuju neke stereotipne kvalitete poput demokratičnosti, kooperativnosti ili lojalnosti koje muškarcima navodno nedostaju. Bilo da je zbog stereotipnih kvaliteta ili drugih faktora, mnoge su žene uspješno navigirale kompaniju iz krize i ostvarile im još veće uspjehe. Kada pričamo o ženama i poslovnoj krizi, ime koje svima prvo pada na pet definitivno je Virginia ‘Ginni’ Rometty.

Nisu vjerovali u njene ideje, a kompaniji je donijela nezapamćen uspjeh

Ginni Rometty je postala izvršna direktorica IBM-a 2012. godine, u vrijeme kada je kompanija prolazila kroz duboku krizu zbog brzorastuće konkurentske ideje o “računarstvu u oblaku”. Njeno veliko iskustvo i stručnost brzo su sredili stvari i vratili kompaniju u odlično stanje. Iako u početku njeni kolege nisu vjerovali u njezine ideje, svima je dokazala da su bili u krivu, a njene su ideje dale fantastične rezultate.

Ginni je u povijest ušla kao prva žena na čelu IBM-a, a u kompaniji je napredovala još od 1981. godine. Njeni je kolege opisuju kao radoholičarku, a ona sama priznaje da je često sumnjala u sebe iako se nikada nije pokolebala i odustala od svojih ciljeva. Bloomberg ju je 2012. godine smjestio na listu 50 najutjecajnijih žena na svijetu, a čak se deset godina za redom našla na istoj listi magazina Fortune.

Kriza modnog giganta dovela jednu od rijetkih žena na čelo ‘ženske’ industrije

Ova inspirativna žena nedavno je umirovljena s te funkcije, a na njene uspjehe podsjetila nas je nova priča o ženama i krizi koja se upravo počinje razvijati. Naime, modni gigant i pionir “brze mode” H&M upravo je na mjesto CEO-a kompanije postavio prvu ženu koja je ikada obnašala tu funkciju, Helenu Helmersson. Helena je funkciju preuzela od Karl-Johana Perssona, unuka osnivača kompanije Erlinga Perssona, koji se dugo vremena borio sa snažnom konkurencijom koju predstavljaju jeftiniji modni lanci i online platforme koje su revolucionarizirale svijet mode.

Nova je izvršna direktorica do nešto više od godinu dana obnašala dužnost COO-a H&M-a, a imenovana je s ciljem da uvede duboke i obuhvatne promjene u kompaniji koja hitno treba ponuditi novi poticaj investitorima. Dionice H&M-a narasle su za svega 10% tijekom Petersonovog obnašanja dužnosti CEO-a, dok su s druge strane njihovom glavnom konkurentu Inditex-u, koji je između ostaloga i vlasnik Zare, narasle gotovo četiri puta više u istom razdoblju.

Dok su inovacije u H&M-u stale na kolaboracijama s velikim imenima modnog svijeta poput Karla Lagerfelda ili Roberto Cavallija, industrija high street brendova otišla je mnogo dalje. Tako je Inditex postao pionir u grananju svoje proizvodnje na podbrendove u kojima je nudio drugačiji stil ili cjenovni razred odjeće. Osim toga, revoluciju u modnu industriju uvele su internetske platforme poput Asosa, uz koje žene diljem svijeta shoppingiraju iz kauča, a H&M je ostao kaskati za ovim promjenama.

Izvršna direktorica

H&M vjerojatno prolazi kroz najveću krizu ikad

“Siguran sam u svoju odluku da prepustim poziciju CEO-a Heleni, koja je iskusna i velika liderica koja utjelovljuje naše vrijednosti”, rekao je Persson, dodajući: “Helena će nastaviti raditi na planu koji smo prihvatili za 2020. godinu.”

Portal Fortune smatra da zbog tajminga ove zamjene dužnosti H&M vjerojatno prolazi kroz najgore razdoblje ikad. Prema anketi Bloomberga, od 33 analitičara na Stockholmskoj burzi, samo je njih 7 preporučilo kupnju dionica H&M-a, dok ostatak savjetuje zadržavanje na onima koje investitori već posjeduju ili njihovu prodaju.

Povezano:

Moderni zaposlenici možda bolje reagiraju na žensko vodstvo

‘Staklena litica’ stvorila je brojne uspješne žene koje su na čelo poznatih multinacionalnih korporacija došle upravo za vrijeme kriza i spasile kompanije od propasti. Od njih valja spomenuti i Marissu Mayer koja je 2012. godine došla na čelo Yahoo-a i predsjedavala tijekom vrlo turbulentnog razdoblja, završenog prodajom Yahooa Verizonu za 4.48 milijardi dolara 2017. godine.

Vrijedno je spomenuti i Mary Barrau koja je postala izvršna direktorica General Motorsa samo nekoliko dana prije nego što je kompanija zapala u jednu od svojih najvećih kriza. Ona se često navodi kao primjer liderice koja je spasila kompaniju zahvaljujući onim stereotipnim ženskim kvalitetama.

Anne Mulcahy došla je na čelo multinacionalnog Xerox-a, opreme za printanje i uspjela izvući kompaniju iz bankrota. Anette Zimmerman postala je CEO Prime Way Federal Credit Union i također je izvukla ovu kooperativu iz krize, a kasnije je tvrdila da žene bolje funkcioniraju u ovim izrazito napetim situacijama.

Zimmerman je također isticala da odbori vjerojatno zapošljavaju žene na liderske pozicije tijekom teških trenutaka zbog promjene u novoj generaciji radnika. Naime, pokazalo se da današnji radnici bolje reagiraju na emocionalno uzbuđenje nego na tradicionalni maskulinistički diktatorsko-liderski stil prijašnjih generacija. Ona smatra da žene uspješno stvaraju obiteljske veze među svojim zaposlenicima. Njihova je poruka češće “prebrodit ćemo to”, u usporedbi s “napravi to jer sam ti šef”, zaključila je.

Foto: HM, Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -