Lokalni izbori 2021.: Ovo su nezavisne kandidatkinje koje dokazuju da Hrvatskoj ne nedostaje ambicioznih političarki!

Žene se sve više počinju isticati u hrvatskoj politici, a pokazuju to kandidatkinje na lokalnim izborima. Brojne ambiciozne političarke iza kojih ne stoje velike stranke predstavile su programe, a lokalni izbori 2021. pokazat će kakve su njihove šanse. Donosimo pregled ambicioznih žena koje su kandidatkinje na predstojećim lokalnim izborima.


Pročitajte više: Političarke će prije priskočiti građanima u potrebi nego političari, rezultat je to nove studije!


Lokalni izbori 2021. – nezavisne kandidatkinje

Vesna Škare-Ožbolt

Svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba najavila je Vesna Škare-Ožbolt. Diplomirana pravnica ima bogato iskustvo u hrvatskoj politici, a tijekom karijere radila je na brojnim prestižnim pozicijama.

Lokalni izbori 2021. Vesna Škare-Ožbolt

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1985. godine. Zatim se vratila u rodni Osijek gdje je radila kao pripravnica na Županijskom sudu. Početkom devedesetih počela je raditi u Ministarstvu vanjskih poslova gdje je bila zaslužna za otvaranje ureda RH u Njemačkoj. Nakon toga prešla je u Ured Predsjednika Republike gdje je bila zadužena za odnose s javnošću.

Rukovodila je procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Od 1997. godine bila je predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja i normalizaciju života na ratom stradalim područjima Republike Hrvatske. Nakon izbora Stjepana Mesića za predsjednika Hrvatske odstupila je iz Ureda Predsjednika, a izabrana je za saborsku zastupnicu na listi HDZ-a. Iste godine napustila je HDZ i s Matom Granićem osnovala stranku Demokratski centar. Od 2003. godine obnašala je dužnost ministrice pravosuđa.

Kao ministrica unijela je brojne značajne promjene u hrvatsko pravosuđe. Započela je s reformom pravosuđa kao jednim od uvjeta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Osnovala je Pravosudnu akademiju, na sudove uvela glasnogovornike sudova i pravosudne menadžere. Uvela je pravosudne inspektore za kontrolu rada sudske uprave. Osim toga, provela je digitalizaciju podataka iz zemljišnih knjiga u elektronski oblik te započela spajanje podataka iz katastara sa zemljišnim knjigama.

Vratila se odvjetničkom poslu 2008. godine, a u tom periodu bila je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Od 2012. godine ponovno živi u Zagrebu i spremna je za poziciju gradonačelnice Zagreba.

Vesna Škare-Ožbolt zna što znači biti zaposlena majka. Svega deset dana nakon rođenja kćeri vratila se na posao, a malenu Valentinu koja je danas arhitektica ponekad je znao pričuvati i predsjednik Tuđman.


Pročitajte više: Političarke opet u fokusu seksizma u medijima


Marina Pavković

U utrku za čelno mjesto Zagreba ulazi i Marina Pavković. Doktorica arhitekture je nakon potresa u Zagrebu okupila tim nestranačkih stručnjaka i znanstvenika koji su Vladi upućivali savjete oko obnove. Nakon što su njihovi prijedlozi većinom bili zanemarivani, odlučili su izaći na izbore s Marinom Pavković na čelu.

Lokalni izbori 2021. – Marina Pavković

Marina Pavković diplomirala je ekonomiju 1984 godine. Radila je kao samostalna referentica za vanjsku trgovinu u OTP-u Zagreb, a od 1991. godine radila je kao direktorica ART galerije. Radila je kao poslovna savjetnica Coop grupe te kao strateška brend menadžerica LUSH-a. Doktorirala je arhitekturu i specijalizirala se za područje prostornog uređenja i urbanog razvoja. Gost je predavač na katedrama za projektiranje, urbanizam i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je nekoliko desetaka stručnih i znanstvenih radova iz područja urbanog razvoja.

Marina Pavković ima iskustva i s radom u gradskim vlastima. Od 2013. bila je direktorica Velesajma, te se zalagala za njegov redizajn i revitalizaciju. Bila je članica Vijeća za socijalnu pravdu koje je za vrijeme svog predsjedničkog mandata osnovao Ivo Josipović. Nakon odlaska iz Velesajma ušla je u stranku Sandre Švaljek, a potom je bila članica Starta Dalije Orešković. Na lokalne izbore izlazi kao nezavisna kandidatkinja, a oko sebe je okupila tim stručnjaka u inicijativi Obnovimo Zagreb.


Pročitajte više: Političarke na listama za parlamentarne izbore, napredak ili nazadovanje?


Nika Fleiss

Nekadašnja uspješna skijašica Nika Fleiss odlučila se kandidirati za gradonačelnicu Samobora kako bi unijela promjene u svoj rodni grad. Diplomirana novinarka skijati je počela sa samo tri godine, a prve nastupe imala je na dječjim utrkama poput poznate Nagrade Pinochio u Italiji, gdje je bila među najboljima u svojoj generaciji i osvojila slalom i veleslalom.

Lokalni izbori 2021. -Nika Fleiss

Prvi je put nastupila na Svjetskom skijaškom kupu 2002. godine u Austriji. Iste je godine nastupila na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju i osvojila 12. mjesto u slalomu. Na Svjetskom skijaškom prvenstvu iduće godine osvojila je 8. mjesto u slalomu. Najbolji rezultat ostvarila je 2005. godine u utrci Svjetskog kupa u Lenzerheideu u Švicarskoj, kada je osvojila 6. mjesto. Iz skijanja se povukla 2010. godine.

Nakon završetka skijaške karijere Nika Fleiss nije sjedila skrštenih ruku. Neko vrijeme je živjela u Americi i bavila se odnosima s javnošću, ali se odlučila vratiti ljubavi iz djetinjstva. Maštala je da postane veterinarka, a svoju ljubav prema životinjama odlučila je ispuniti otvaranjem salona za životinje. Završila je i tečaj za uređenje pasa kako bi se i sama mogla baviti tim poslom. Njezin poduzetni duh nije mogla umanjiti ni pandemija.

“Svi s kojima pričam kažu: ‘Nisi normalna, luda si, sad nitko ne pokreće ništa, sad se svi drže doma na respiratorima, čekaju da vide što će se dogoditi, kako će se dalje ekonomija razvijati, tržište disati…’ Ja s druge strane mislim, možda su ovakve situacije super podloga za krenuti u nešto novo”, ispričala je za IN Magazin.


Pročitajte više: Koji je najbolji put do vrha?


Branka Ramljak

Branka Ramljak kandidira se za mjesto gradonačelnice Splita. Profesorica u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu u Splitu želi ostvariti potencijal drugog najvećeg grada u Hrvatskoj. Rođena je u Zadru, a u Split dolazi studirati ekonomiju. Bio je to početak bogate tridesetogodišnje akademske karijere. Objavila je više od 80 znanstvenih i stručnih radova.

Lokalni izbori 2021. – Branka Ramljak

Na Sveučilištu u Splitu stekla je bogato upravljačko iskustvo. Radila je kao prodekanica za organizaciju i financije te kao pročelnica katedre za računovodstvo Ekonomskog fakulteta. Bila je predsjednica Nadzornog odbora nogometnog kluba Hajduk te povjerenica Vlade za Grad Split, kojeg je vodila za vrijeme krize gradske vlasti 2017. godine. Posljednje tri godine radi kao državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ana Blečić Jelenović

Ana Blečić Jelenović kandidirala se za gradonačelnicu Rijeke, a ambicije prema politici naslijedila je od oca koji je bio član Gradskog vijeća. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Rijeci i 2007. godine otvorila odvjetnički ured. U dva mandata bila je sudac Suda časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Velika je ljubiteljica umjetnosti, a odvjetnički posao balansirala je s pjevanjem u grupi Putokazi.

Lokalni izbori 2021. – Ana Blečić Jelenović

Ambiciozne i s velikim iskustvom, nezavisne kandidatkinje na lokalnim izborima žele unijeti promjene u svoje gradove i dokaz su da u hrvatskoj politici ne nedostaje sposobnih žena koje su zaslužile priliku.

Foto: Unsplash/Arnaud Jaegers, volimzagreb.hr, Obnovimo Zagreb Facebook, Nika Fleiss Instagram, brankaramljak.hr, Ana Blečić Jelenović Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -