Kako odabrati posteljinu da vaš krevet postane oaza odmora?

Za dobar san je, osim zdrave rutine odlazaka u krevet i kvalitetnog madraca, bitan i odabir dobre posteljine. Od naše članice Azre Ćatić, koja vodi uspješan posao prodaje posteljina, jastuka i ručnika, dobili smo nekoliko korisnih savjeta kako da spavate kao da ste na oblaku.

Azra Ćatić: Kako odabrati posteljinu?

Posteljinu ne bismo trebali birati usputno, samo zato što je na akciji u nekom dućanu, već bismo trebali razmišljati o njezinoj kvaliteti, ističe Azra Ćatić. Kad se kupuje posteljina bitno je znati dimenziju madraca da se isti može „obući“ u ravnu plahtu ili plahtu s gumicom. Ne treba kupovati plahte 200×200 cm s gumicom ako Vam je madrac 180×200 cm – plahta se ne smije toliko skupiti. Bitna je dubina plahte koja prati visinu madraca.

kako odabrati posteljinu

 Za jastuk uvijek pamuk

Azra savjetuje da ni jastuke ne kupujete na popustu, ali niti da kupujete najskuplje samo zato što je netko ubacio naziv anatomski ili antialergijski. Jastuci se kupuju sukladno potrebama vaše glave, odnosno vaše navike spavanja. Netko voli debele, tvrde jastuke, netko mekane, tanke, a netko uopće ne koristi jastuk.

“Nemojte na akciji kupovati jastuke koji su par kuna, jer eto poslužit će, jastuk k’o jastuk. Nije. Bitno je da spavate na pamučnoj ovojnici, bez obzira kakva vam je jastučnica, nadam se pamučna, jer na to stavljate svoje lice koje može  biti sklono raznim reakcijama, ali i ne mora. Poliester, mikrofibra – sve se to svodi na plastiku i nije korisno te materijale imati niti na jastuku niti na jastučnici koliko god je ‘fora’ što se posteljina s dodatkom poliestera lakše pegla. I pet posto poliestera u posteljini je previše. Ne kupujte jeftiniju opciju na kojoj spavate. Počastite se luksuzom”, savjetuje Azra.

Povezano: Kako sačuvati poplune i deke do sljedeće sezone

Preporučuje, osim ako ne želite anatomski iz nekog osobnog razloga, jastuk s pamučnom ovojnicom koja se skida, ima patent i unutra uložak koji je punjen silikoniziranim kuglicama. Sad postoji opcija i nano silikona kad se kod jastuka stvara „bouncing efekt“ odnosno ne može se “zaležati” tako lako, ali s druge strane, ako je pravilno i kvalitetno punjenje ne može ni običan.

kako odabrati posteljinu


“Svakako pamučna ovojnica iz već navedenih razloga i možete ju prati, iskuhavati, peglati kako poželite. Jastuk je dovoljno prozračiti na suncu radi grinja i ostalih „ nametnika „  i dobro protresti. Kad se pere, silikonske se kuglice zalijepe i dobijete lopte i grudice koje je onda najbolje baciti jer se ne može popraviti”, kaže Azra.

Povezano: Azra Ćatić s poslovnim partnerom iz Turske pokrenula uspješnu prodaju tekstilnih artikala

Posebne veličine samo će vam stvoriti probleme

Uvijek se bazirajte na standardnim dimenzijama jastuka poput 60×80 cm ili 50×70 cm isključivo iz razloga jer jastučnicu možete kupiti gdje god želite.

“Ukoliko kupite jastuk po dimenzijama dućana, koji zapravo na taj način monopolizira kupce, morat ćete u budućnosti ili kupovati samo u tom dućanu ili moliti susjedu krojačicu da vam prepravi neku jastučnicu koja vam se super sviđa. I onda ste dužni kavu, uslugu ili novac pa ispadne skuplja nego neka sa standardnom cijenom u dućanu u blizini”, kaže Azra Ćatić.

kako odabrati posteljinu

Poplune uvijek kupujte ljetne one 200 gsm – poliesterska ovojnica svakako jer zadržava toplinu tijela i uvijek dimenzija 140×200 cm ( za jednu osobu ) ili 220×240 cm minimalno. “Osobno koristim 200×260 cm za krevet 180 x 200 cm isključivo iz razloga što se volim ‘zakukuljiti’ u poplun zimi, ali isto je 200-gramski jer teško je spavati s 5 kilograma posteljine na sebi. Ne kupujte 152×211 ili neku ludu dimenziju u određenom dućanu ili na popustu jer je fora, jer ćete se morati vraćati u isti dućan po navlake – ograničene ponude dizajna. Standard je 140×200 cm i bude fenomenalnih dizajna i ponuda na svakom koraku, po super cijeni. Pamučne ili satenske, naravno”, savjetuje Azra.

Povezano: Pamučni ručnik koji je osvojio svijet od sada je dostupan i u Hrvatskoj

Počastite se kvalitetom, isplatit će vam se

Kada investirate novac u posteljinu ili opremu za krevete kao što su jastuk, posteljina ili poplun, uzmite u obzir da kupujete nešto na čemu se trebate odmoriti i provoditi trećinu svog dana (ili barem četvrtinu).

kako odabrati posteljinu

“Osobno, navijam uvijek za bijelo, barem donja plahta, isključivo iz razloga što mi daje dojam čistoće ( nikakve sterilnosti ) i ugode u vlastitoj spavaćoj sobi. OK, neki uzorak na navlaci ili jastučnici da je ludi komplet, ali plahta bi uvijek trebala biti jednobojna, da se uklopi u priču kreveta koju pokušavate postići. Odmor, imenica od 5 riječi koja je postala luksuz uz radne navike i obveze koje nam se same nameću, treba biti sa stilom.

Povezano: Jeste li čuli za higijenu spavanja?

Počastite se kvalitetom, prije svega, jer ono što u startu košta pet kuna više, trajat će barem nekoliko mjeseci duže, a vi ćete se osjećati posebno u vlastitom krevetu pokriveni s navlakom baš kakvu ste htjeli i jastukom koji nije postao krpa nakon što ste tri puta koristili isti. Počastite se kvalitetom jer to je ipak lančana reakcija koja dovodi do odmora, većeg zadovoljstva, a samim time i vlastite produktivnosti u životu”, savjetuje Azra Ćatić.

Tekst pripremljen u suradnji s Densa

Foto: Densa

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -