Kako organizirati tjedan u kojem će prioriteti biti dobro postavljeni?

Svi imamo jednak broj sati u danu, međutim kad pogledamo nečije živote i čime se sve uspiju baviti, možemo se početi preispitivati je li to zaista istina? Neki od njih kažu da je organizacija ključna u tome. Stoga smo naše poduzetnice, koje žongliraju brojnim obvezama, upitali kako organizirati tjedan.


Pročitajte više: Kako organizirati tjedan u 20 minuta?


Kako organizirati tjedan?

Poduzetnica Jasminka Ćoza, vlasnica tvrtke Civil Engineering Consultancy d.o.o., organizaciju započinje tjednim planom kojeg se nastoji držati. “Budući da imam dosta redovitih obveza, poput tjednih koordinacija na gradilištu onda te termine držim fiksnima, a ostalo prilagođavam. Sam plan tjedna radim uglavnom nedjeljom poslijepodne ili navečer za idući tjedan.”

Prioriteti ovise o stanju projekta. “Ako je stanje projekta kritično, to je najveći prioritet.”

Kao i svi i Jasminka se susreće s neplaniranim obvezama koje se moraju odraditi. “Ako je moguće, odradim telefonski. Ako trebam fizički nekud ići ili odraditi nešto neplanirano, to pokušam prebaciti na suradnike. Ako baš ne ide, onda odradim i to pa ostalo planirano završim van radnog vremena.”

U tome joj pomažu planeri u koje zapisuje svoje obveze, alarmi na mobitelu i slanje mailova samoj sebi.

Tjedan već 30 godina organiziram na isti način!

Odvjetnica Dijana Zoričić ne razmišlja kako organizirati tjedan jer već 30 godina svoje prioritete i organizaciju određuje na isti način.

 • ponedjeljak je dan za početak, a petak za završetak nekog projekta,
 • utorak i srijeda su idealni dani za sastanke i tad imam rezervirano vrijeme od 14 do 16 za tu svrhu,
 • prema rasporedu obveza na sudu organiziram i ostale obaveze da nisu raštrkane,
 • dogovor sa zaposlenicima obavljam na tjednoj bazi ponedjeljkom, a na dnevnoj bazi u vrijeme zajedničkog ručka između 13 i 14,
 • kako pandemija odmiče sve mi se više sviđa ideja o petku s manje poslovnih, a više obiteljskih obaveza pa to pomalo uvodim.

“Privatne obaveze su mi pretežno povezane s djecom i njihovim aktivnostima pa ih na polugodišnjoj razini suprug i ja planiramo u šarenim planerima ili rasporedima koji su, naravno, na frižideru, ali i svakome u njegovom mobitelu pa uskačemo kad netko ne može održati planirani termin”, otkrila je Dijana.

U privatnom dijelu planiranja značajno mjesto ima i jelovnik koji je jednom prije puno godina sastavila za sve mjesece po logici sezonske zdrave prehrane pa samo povremeno mijenja i prilagođava. Tako joj je lakše i jeftinije nabavljati namirnice.

“U svim planovima mi je nezamjenjiv Google Calendar jer je povezan s mnogim drugim aplikacijama, ima veliki izbor razina i boja pa me odlično služi već godinama”, otkrila je Dijana.

Poduzetnica Ana Milas vodi odraditi teretanu svaki dan, a kako bi to stigla, ide na trening u 6.30. Ako uleti nešto neplanirano, odradi trening kod kuće kako ne bi gubila kontinuitet. “Kuham navečer za sutra, a s obzirom na to da imam dosta obaveza, nastojim biti stvarno organizirana.”

U tome joj pomaže Meistertask kojeg koristi i njezin tim, a olakšava joj puno posla. “Imamo puno projekata, a tako pratimo sve zadatke.”


Pročitajte više: Zašto se do sada niste uspjeli organizirati?


Pronašli smo još neke savjete kako organizirati tjedan!

Prije nego što započnete planirati svoj tjedan, pobrinite se da imate sve alate koji su vam potrebni kako biste se držali svog plana, navodi The Blissful Mind. Možete koristiti praznu bilježnicu za pisanje bilješki ili postavljanje rokova i tjedni kalendar kako biste pratili sastanke.

 • Pregledajte veće planova – proučite sve godišnje ciljeve koje ste si postavili, pregledajte svoje mjesečne prioritete i planove. Zabilježite sve sastanke ili događaj koje morate odraditi.
 • Napravite detaljan popis – Napravite popis sitnica koju trebate napraviti do kraja tjedna. Ovaj popis može sadržavati velike projekte, ali i zadatke poput kupovine namirnica. Pregledajte popis i provjerite možete li nešto premjestiti na sljedeći tjedan ako to sada nije hitno.
 • Postavite svoje prioritete – Shvatite što apsolutno trebate obaviti ovaj tjedan na temelju popisa. Označite ili istaknite zadatke koji su prioritet. Neka se vaš tjedni popis prioriteta sastoji 3-7 stavki.
 • Kreirajte akcijski plan – Napravite popis koraka kako biste odradili svoje prioritete. Razmislite o koracima koji će vam pomoći da svoje prioritete dovršite.
 • Izradite raspored – Ako imate prioritetne zadatke kojima ćete se morati baviti nekoliko tjedan, odredite dan u tjednu kad ćete se posvetiti njima.

Pročitajte više: Uvijek ste u stisci s vremenom? Jednostavno ‘pravilo od 12 sati’ olakšat će vam život!


Ako vam odgovara po rasporedu, grupirajte slične zadatke kako se vaš mozak ne bi morao prebacivati ​​između različitih vrsta aktivnosti. Za svaki dan u tjednu odaberite ‘jednu veliku stvar’ koju morate obaviti. To će vam pomoći da ostanete koncentrirani i prvo ostvarite ono najvažnije.

No svakako zapamtite da će se ponekad vaši prioriteti promijeniti, čak i nakon što ste ih planirali. Koliko god možete, pokušajte se držati plana koji ste si postavili. Samo nemojte biti strogi prema sebi ako druge stvari iznenada moraju postati prioriteti.

Foto: Unsplash/Estée Janssens

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

 1. Vrlo sam neorganizirana, ne znam što su mi prioriteti trenutno.
  Trebala bih pomoć, odnosno savjet u svezi organizacije vremena.
  Lp,
  Anđela Radović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Kako je digitalizacija otvorila nova vrata ženama doznale smo na Konferenciji...

Iako žene čine većinu zaposlenih u bankarstvu, manjina ih je na visokim pozicijama. Proizvodi i usluge banaka rijetko su im prilagođeni,...
- Advertisment -