Gdje je bila feministička Kolinda Grabar Kitarović kad smo je trebale?

Većina političara, koliko vidimo i znamo, malo ili nimalo mijenja svoje stavove tijekom karijere. Kad promijene stavove javnost će se u pravilu začuditi. Zapitati se što se zbiva, je li u pitanju tzv. skupljanje političkih bodova ili istinska promjena.

Isto se pitamo i za našu bivšu predsjednicu. Kolinda Grabar Kitarović danas i prije nekoliko godina kao da nije ista osoba.

Od Trumpa do srednjeg prsta

Njezinu predizbornu kampanju upamtila sam po izjavi kako podržava pravo na priziv savjesti kad je u pitanju pobačaj. Bilo mi je tad i još uvijek mi je nepojmljivo da bi žena tako nešto izjavila. No, kako je ipak bila kandidatkinja HDZ-a, ne mogu reći da sam išta drugačije očekivala.

Nakon što je postala predsjednica, postala je i meme. Sjećate li se NATO summita i fotografija na kojima s divljenjem gleda tadašnjeg predsjednika Trumpa? Internet su preplavile fotografije na kojima ‘hvata’ njegovo društvo i blizinu i s nekim bizarnim štovanjem gleda čovjeka koji je neslavno izjavio: „Uhvati ih za pi*čku.“

Nekoliko godina kasnije, Miroslav Škoro izjavljuje kako žena treba tražiti mišljenje muškog člana obitelji vezano uz pobačaj, Nino Raspudić govori kako pobačaj ne bi dozvolio ni silovanim ženama, a naša bivša predsjednica im na to javno i s punim pravom pokazuje srednji prst. Odjednom vrlo otvoreno brani žensko pravo na izbor. Na neki je način taj srednji prst pokazala i svojoj prošloj sebi. Kolindi iz predizborne kampanje i Kolindi s NATO summita. Ili?


Pročitajte više: Kolinda Grabar Kitarović o poduzetništvu, ženama u poduzetništvu i ženama na vodećim pozicijama


Talibanska retorika u Hrvatskoj?

Njezinu predsjedničku vladavinu većina pamti po njezinom ‘naslikavanju.’ Pamte je po obilaženju različitih događanja, fotografiranju, pjevanju i druženju. Premda funkciju predsjednika države često opisujemo kao fikus, činjenica je da je predsjednik više od toga. No, feminističke Kolinde koju znamo danas nije bilo kad nam je trebala.

Tijekom predsjedničke je karijere o ženskim pravima govorila vrlo površno, svedivo na par floskula o tome kako žene trebaju biti uključene u odluke i kako je diskriminacija neprihvatljiva. Točka. Bez akcija, pa i bez emocija.

Zastupala je i vraćanje obveznog vojnog roka, čime je još jednom pokazala jedan tradicionalan, konzervativni stav, a ovaj put izazvala nezadovoljstvo ne samo žena, već i muškaraca. A danas joj patrijarhat – smeta.

I prije nekoliko dana, nakon smjene ministrice EU fondova Nataše Tramišak i komentara kako je teška za suradnju, Grabar Kitarović se javila.

„Vidimo neke tipične karakteristike u odnosu prema ženama. Iskreno, been there, događalo mi se to, u toj situaciji se osjećate grozno, izolirano, nemate pomoć,“ izjavila je. „U Hrvatskoj, kad o tome progovorim, onda sam ili feministička kokoš ili neki epitet karakterističan za domaće životinje koje smatramo nižima.“

Hrvatsku je potom usporedila s Afganistanom koji žene definira kao manje vrijedne od domaćih životinja, te je dodala kako svjedočimo i talibanskoj retorici prema kojoj su žene nestabilne i potrebna im je zaštita muškaraca, piše N1. „Još uvijek se većina svijeta suočava s predrasudama i dijeljenjem 50% stanovništva u kategoriju koja je labilna, manje sposobna…“


Pročitajte više: Navijačka košulja Kolinde Grabar-Kitarović privukla je pozornost – Tko zapravo iza nje stoji?


Gdje je bila?

Postavlja se pitanje odakle odjednom ovaj obrat? Daleko od toga da nije dobrodošao, barem što se mene tiče. Ali pričamo o osobi u politici. Svaku izjavu i postupak svakog političara preispitujemo iznova i iznova jer izbora nemamo. Skuplja li političke bodove za neke druge izbore? Je li dok je bila na čelu države doživjela diskriminaciju koju nije osjetila prije? Je li ismijavanje njezinog supruga doprlo do nje? Je li na primjeru Afganistana ili bliže nam Poljske shvatila koliko je lako unazaditi ženska prava?

Ili je ona zapravo uvijek bila ovakva, ali iz nekog razloga to nije smjela javno iskazati?

Otvoreno je rekla da se u Hrvatskoj negativno reagira na njezine pro-ženske stavove i izjave. Je li moguće da je zbog toga oklijevala u aktivnoj i direktnoj borbi za ženska prava, te je svaki njezin konzervativniji potez zapravo bio skupljanje političkih bodova? Zna samo ona.

No, ono što znamo i ja i vi jest da nam na visokim pozicijama u politici trebaju ljudi koji će se usuditi napraviti nešto dobro, ma kako drugi reagirali na to jer uvijek će biti netko kome se nešto neće svidjeti.

Jasno je kako će se žene suočiti s većim otporom od muškaraca kad narušavaju status quo, no upravo je visoka pozicija, predsjednička pozicija, ona na kojoj se to mora, mora i mora raditi. Sad je kasno.

Ili?

Foto: Canva / Kolinda Grabar Kitarović Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -