Navijačka košulja Kolinde Grabar-Kitarović plijenila je pažnju

Nogometna groznica je u punom jeku, a redovito je prati i modna groznica. Tko se kako obukao, tko najbolje izgleda na tribinama? Naravno, naša bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također je na tribinama. Ova ljubiteljica nogometa pozornost je privukla svojom – košuljom. Jednostavnom, a opet upečatljivom košuljom s uzorkom naše šahovnice. Mnogi su se zapitali odakle joj. Zapitale smo se i mi.

“To je bit održivosti.”

Jedna Facebook objava, ona hrvatskog brenda Krié Design, objasnila je puno toga.

U objavi za početak stoji kako je košulja brenda Louis Vuitton. Druga je to zanimljivost koja okružuje ovaj brend od početka Prvenstva, a prva je promotivna fotografija na kojoj Messi i Ronaldo igraju šah.

Košulja koju je Grabar-Kitarović odjenula je iz prošlogodišnje muške kolekcije, a pokojnog dizajnera Virgila Abloha doista je inspirirala hrvatska šahovnica ili preciznije – dres Vatrenih.

“Bivša predsjednica pokazala je i sklonost prema održivosti i cijelom konceptu slow fashiona, recikliranja i nasljeđivanja odjeće koji Krié Design već godinama zagovara.”

No, kakve veze s košuljom onda ima Krié Design? Kako je riječ o muškoj košulji koju je Grabar-Kitarović dobila na poklon od pokojnog prijatelja, trebalo je prekrojiti kako bi odgovarala njezinim proporcijama. Taj je zadatak dobio tim Krié Designa.

“Vjerujemo da će je još dugo nositi, te možda jednog dana i proslijediti svojoj kćeri jer to je bit održivosti, da kvalitetne stvari, koje imaju i nama bitnu priču, nasljeđujemo i čuvamo kroz generacije,” stoji u objavi.


Pročitajte više: Zašto je bijela košulja must have?


Recimo “ne” trendovima

Grabar-Kitarović košulju je nosila na godišnjicu smrti Virgila Abloha, njemu u čast, što je i sama potvrdila na svojem Instagramu. Ipak, budući da je ipak osoba pod povećalom javnosti, svaki njezin postupak tumači se na više načina i šalje određenu poruku, namjerno ili ne.

Poruka održivosti zapravo i stoji u njezinom postupku. Dok mnoge javne osobe rado šeću u najnovijim odjevnim komadima iz najnovijih kolekcija, Grabar Kitarović nosi – prošlogodišnju. Komad je to odjeće koji se neće masovno rasprodati zato što je viđen na tribinama. Komad je to koji više nije u trendu.

Primjerice, sjećate li se kad je Lana Del Rey otkrila koji joj je najdraži ruž? Nastala je navala, a ruž je bio rasprodan mjesecima. To ovdje nije moguće. Proizvod ne samo što više nije u prodaji, već je i prekrojen kako bi pristajao ženi koja ga nosi.

Umjesto da komad odjeće koji nam ne pristaje gurnemo u stražnji dio ormara i zaboravimo na njega ili ga, još gore, bacimo, trebamo ga prilagoditi sebi. Preširok komad odjeće suzite, premalen proslijedite, hlače prekrojite u suknju, staru majicu koristite kao potkošulju… Opcije su goleme, a štede ne samo vaš novac, već i kapacitete okoliša.

Nemojte stati samo na odjeći, već isto primijenite na kozmetiku, kućanske aparate, posuđe… Sve. Jer sve što posjedujete možete na ovaj ili onaj način iskoristiti.

Foto: Canva / Kolinda Grabar-Kitarović Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -