Žena na američkoj novčanici ponovno prioritet, a što je s hrvatskim?

Onima otvorenog uma i onima koji vjeruju da svi imaju pravo na slobodu i jednakost, svaka vrsta diskriminacije je nepojmljiva. Kako se razlikuju ljudi, tako se razlikuju i njihova razmišljanja, uvjerenja i ponašanja. Mnogi su ljudi tako, na temelju rase, spola ili vjerskih uvjerenja, bili nepravedno prognani i oduzeto im je temeljno ljudsko pravo – sloboda. Rijetki su oni koji su se uspjeli uzdići nad nepravdom, a sada ih smatramo junacima. Među njima su mnoge hrabre žene, a koje, za razliku od muškaraca, u mnogim zemljama još uvijek nisu dobile priliku da njihov lik bude na novčanici.

Lik žene na novčanici

Jedna od heroina je i Harriet Tumban, američka crnačka aktivistica poznata po nadimcima Crni Mojsije, Djed Mojsije i Mojsije Njenog Naroda, prema Wikipediji. Rođena kao ropkinja u državi Maryland, 1844. godine je pobjegla na Sjever koristeći se tzv. Podzemnom željeznicom. Uz pomoć abolicionista organizirala je 19 ekspedicija tijekom kojih je oslobođeno 300 robova. Hrabrost ove žene i priznanje bit će ovjekovječeno na novčanici od 20 američkih dolara.

Zemlja koja ide naprijed

To će biti povijesni događaj iz više razloga. Naime, nakon više od jednog stoljeća američku novčanicu će krasiti ženski lik, što je u čitavom svijetu još uvijek, nažalost, rijetka pojava.


Pročitajte više: Nakon više od jednog stoljeća američku novčanicu krasit će ženski lik


Jedna od zemalja koja je uvela ovu praksu, a koja bi trebala biti uobičajena, je Velika Britanija koja je na novčanicu od 10 funti stavila lik Jane Austen, poznate engleske književnice, a koja će svoje mjesto na novčanici dijeliti s Elizabetom II.


Pročitajte više: Gdje su žene na novčanicama?


Bidenova administracija nastojat će ubrzati postupak uvođenja slike aktivistice Harriet Tubman na prednji dio novčanice od 20 američkih dolara, rekla je u ponedjeljak Jen Psaki, tajnica za tisak Bijele kuće, prenosi The Balance.

Novčanice od 20 dolara s Harrietinom slikom prvi su puta najavljene još u travnju 2016., prilikom mandata predsjednika Baracka Obame, ali su odgođene tijekom Trumpove administracije.

Idejni nacrti ovih novčanica trebali su biti objavljeni 2020. godine, na 100. godišnjicu 19. amandmana koji je ženama omogućio pravo glasa. U svibnju 2019. Steve Mnuchin, tajnik riznice predsjednika Donalda Trumpa, rekao je predstavničkom odboru za financijske usluge da se vremenski slijed promijenio i da će se ažurirane slike vjerojatno pojaviti najranije 2026. godine.

Prioriteti su se ponovno promijenili stupanjem predsjednika Joea Bidena na vlast 20. siječnja. Ministarstvo financija poduzelo je potrebne korake kako bi ubrzalo napore, rekla je Psaki na konferenciji za novinare u ponedjeljak popodne.

“Važno je da naši tragovi odražavaju povijest i raznolikost naše zemlje”, rekla je Psaki. “Slika Harriet Tubman na 20 dolara, to bi zasigurno i odražavala.”

Odluka za sliku Harriet Tumban na 20 dolara nastala je nakon što je Obamin ministar riznice Jacob J. Lew dobio “tisuće odgovora” od Amerikanaca u znak podrške korištenju njezine slike u tu svrhu.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se ovakvim idejama još ne nazire trag, a žena koje su to mjesto neminovno zaslužile, ima na pretek.


Pročitajte više: Svjetske, a naše: Tko su najpoznatije Hrvatice?


Hrvatski Andersen, kandidatkinja za Nobelovu nagradu za književnost i jedna od svjetski značajnih spisateljica za djecu, Ivana Brlić Mažuranić jedna je od Hrvatica za koje smatramo da bi svakako trebale dobiti mjesto na hrvatskoj novčanici.

Profesorica matematike, fizike, kemije, meteorologije i minerologije – sve je to bila Zlata Bartl, žena koja je 1959. godine izumila najprodavaniji i najpoznatiji hrvatski proizvod – Vegetu. Za svoj rad dobila je mnogo priznanja, a vjerujemo da bi jedno od njih kao prikladno moglo biti i mjesto na nekoj od novčanica.

Tu su još i Marija Jurić Zagorka, prva profesionalna hrvatska novinarka te najčitanija hrvatska književnica, ali i Kolinda Grabar Kitarović kao prva predsjednica. Kojim god tempom, vremena se mijenjaju, a mi se nadamo da će uskoro doći ona u kojima ćemo razmišljati koju od naših žena staviti na hrvatske novčanice!

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -