Političarke će prije priskočiti građanima u potrebi nego političari, rezultat je to nove studije!

Političarke bolje reagiraju od političara kad građani traže zdravstvenu zaštitu i ekonomsku podršku, rezultati su nove studije koju su provele Zoila Ponce de Leon sa Sveučilišta Washington i Lee, te Gabriele Magni sa Sveučilišta Loyola Marymount.

Kako su došle tih saznanja?

Istraživanje su provodile od 2017. godine, a u kolovozu ove godine je objavljeno u časopisu Journal of Experimental Political Science.

Za potrebe eksperimenta predstavile su se kao građani različitog spola i poslali su zahtjev za pomoć ukupno 3685 političara i političarki u brojnim državama svijeta. U Europi su zatražile pomoć pri prijavi za naknadi za nezaposlene. U Latinskoj Americi zatražile su pomoć u pružanju medicinske skrbi bez zdravstvenog osiguranja.

Stopa odgovora bila je od 6% u Meksiku – gdje je dokumentiran ogroman problem vladine odgovornosti prema građanima – do 89% u Irskoj, gdje veličina malih okruga vjerojatno povećava odgovornost zakonodavaca.


Pročitajte više: Žene u pandemiji: Što možemo naučiti od uspješnih svjetskih liderica?


U svim europskim i većini latinoameričkih zemalja vjerojatnije će političarke odgovoriti na zahtjev nego političari. Političarke su odgovorile u 28% slučajeva, u usporedbi s 23% političara. Jaz u rodnoj odgovornosti bio je veći u određenim zemljama – do 13 posto u Kolumbiji.

No, isto tako postoji i rodni jaz u dobivanju odgovora pa tako žene koje traže pomoć dobivaju znatno više odgovara nego muškarci – 26% u odnosu na 23%. Zoila i Gabriele su zaključile da je to uočljivije u Europi. Naime, kad su se predstavljale europskim političarkama kao žene dobivale su puno više odgovora na upite nego kad su se predstavljale kao muškarci – 44% nasuprot 36%. U Latinskoj Americi odgovor se nije značajno razlikovao ovisno o spolu podnositelja zahtjeva.


Pročitajte više: Tko je žena koja je Trumpu konačno stala na rep?


Zašto je to važno?

Iako je istraživanje provedeno prije pandemije, nudi pravovremeni uvid. Zbog zdravstvene i ekonomske krize koju je potaknuo COVID-19, ljudi u mnogim zemljama trebaju više informacija i pomoći nego ikad od svojih političkih predstavnika.

Ipak, žene čine manje od polovice članova u parlamentima i vladama u svim zemljama svijeta osim u četiri: Ruandi, Kubi, Boliviji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nijedna od tih zemalja nije puna demokracija.

Postoje okvirni, ali osporeni dokazi da su žene bile učinkovitiji vođe tijekom pandemije. Politološko istraživanje koje su provele Zoila i Gabriele podupire navedeni zaključak. Isto tako, otkrile su da žene više reagiraju na potrebe građana, a u nekim zemaljama posebno reagiraju na druge žene.


Pročitajte više: Angela Merkel je najmoćnija žena 2019. godine!


Još se ne zna zašto su političarke osjetljivije od muškaraca. Ne zna se ni zašto europski političari – a posebno žene – više odgovaraju građanima koji traže podršku.

Dio odgovora može biti motivacija izabranih dužnosnica da promiču interese žena. Promatračke studije pokazuju da će žene u svijetu vjerojatnije promovirati zakonodavstvo koje unapređuje ženska prava i interese, poput politike seksualnog uznemiravanja i jednake plaće – iako ne bez otpora.

Foto: Instagram, Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -